Yapılışı: Sütü kaynatın ve elinizin dayanabileceği sıcaklığa geldiğinde (40–45 derece) 1 yemek kaşığı yoğurt ilave ederek üzerini kapatın ve kalın bir örtü ile sararak oda sıcaklığında mayalanmaya bırakın. 3–6 saat sonra açarak buzdolabında 1 gün bekletin. Mayalanan yoğurdu 2 gün boyunca güvenle kullanabilirsiniz.
Ek gıda döneminde çoğu zaman anneler muhallebi yerine ikindi öğününü yoğurttan yana kullanmaktadır. Ek gıda döneminde bebeğin tanıştığı her yeni gıda gibi 3 gün aralıkla sadece 1 çay kaşığı miktarında başlayıp herhangi bir alerjik reaksiyon görülmezse yarım ile tam çay bardağı seviyesine çıkılmalıdır.
Bebeğiniz için yoğurt mayalarken mutlaka günlük pastörize süt kullanın. Alerji riskine karşı başlangıçta 1–2 çorba kaşığı kullanıp deneyin, eğer sorun yaşamazsanız 5 günden sonra ne kadar tüketebiliyorsa o kadar vermeye başlayabilirsiniz. Ara öğün olarak anne sütü aldığı saatlerin haricinde tüketmesini sağlayın.
İlgili 24 soru bulundu
İlk 6 ay: sadece anne sütü!!! Anne sütü yetmiyorsa ek olarak formül mamalar. -yoğurt: 5 aylıktan sonra az miktarda başlanabilir, genelde ikindi öğünü olarak verilir: (15.30-16.00), ekşi ve süzme yoğurt verilmemelidir. Formül süt ile yoğurt tarifi: 90 ml su içine 4 ölçek formül süt ünü koyarak küçük bir kaseye boşaltın.
- Oda sıcaklığında yaklaşık 5 saat kadar bekletilmelidir. - 5 saat bekletildikten sonra buzdolabına koyulması gerekir. - Buzdolabına konulan yoğurt 1 gün dolapta beklemesi gerekir. - Mayalanan yoğurt 2 gün boyunca güvenle kullanılabilir.
Bebek Yoğurdu Yapımında Hangi Sütler Tercih Edilmelidir? Bebek yoğurdu yapımı için keçi sütü veya inek sütü kullanabilirsiniz. Keçi sütü, anne sütündeki değerlere yakındır ve alerjik durum gösterme oranı düşüktür. Bununla beraber bebekler keçi sütünden yapılan yoğurdu daha kolay sindirebilir.
Son yıllarda 1 yaş altı bebekler için belli başlı büyük firmalar tarafından hazır bebek yoğurtları da üretildi. Bunların tüketiminde sakınca yoktur.
1/2 bebek kavanozu kadar yoğurt ta verebilirsiniz. Önemli olan her gün her besini vermek değil ek gıda ve anne sütü miktarını günlük beslenmede dengelemenizdir.
Ek gıdaya ilk başlandığında havuç, kabak, patates, elma, armut, muz gibi mevsime özgü sebze ve meyvelerin püreleri ya da yoğurt verilebilir.
Yapımında bebe bisküvisi, muz ve ceviz kullanılan meyveli yoğurdu 8. aydan itibaren verebilirsiniz.
Yoğurt besin değeri yüksek, tok tutan ve sindirime yardımcı bir besindir. 5 aylık bebeğe yoğurt verilmesinde bir sakınca yoktur.
Bebeklerin 5 aylık olması ile beraber artık birtakım meyveleri ek gıda olarak tüketmesi mümkün. Hatta bunun sağlıklı bir süreç altında düzenli olarak gerçekleşmesinin önemli olduğunu ifade etmek gerekir. Özellikle elma, armut, şeftali, kayısı, nektari ve üzüm gibi pek çok meyve türlü tüketebilirler.
Çünkü bebeğin gelişimi için ilk 6 ay sadece anne sütüyle beslenmesi gerekir ve anne sütünün %80'inden fazlası sudan oluşur. Bebeğe su verilmeye başlanması gereken dönem ise ek gıdaya geçilen, yani ilk 6 ay sonrasındaki dönemdir1.
Bebeğin gece iyi uyuması için uyumadan önce muhallebi verilmesi ya da gece beslenmesinde cicibebe ilave edilmiş devam sütü / inek sütü verilmesi söyleniyor.
6.Ay. Bebek 6 aylık iken sebze, havuç, tahıl, patates, bal kabağı ağırlıklı gıdalarla beslenmelidir. Bunun yanında armut, şeftali, elma, kayısı, avokado ve erik gibi meyveler de takviye gıda ürünü olarak bebeğe verilebilir. Ayrıca düzenli peynir ve yoğurt tüketimi de ihmal edilmemelidir.
Özellikle de gaz ve şişkinlik sorunu yaşayan kişilerin probiyotik yoğurtları bol miktarda tüketmesi gerekir. Fakat bazı kişilerde süt ve süt ürünleri gaz sorununa ve şişkinliğe neden olabilir. Bu gibi durumlarda probiyotik yoğurdun sizde şişkinlik yaptığını hissederseniz tüketimi azaltmaya yönelmeniz gerekir.
Eğer daha fazla mayalanırsa yoğurt sulanır ve daha sıvı bir hal alır. Mayalandıktan sonra yoğurdun dinlenmesi için 1 gün buzdolabında bekletilebilir. Bu sayede daha kıvamlı bir yoğurt haline gelecektir” diyor.
Yoğurt mayasını devam sütüyle önceden hazırlamış olduğunuz mayadan kullanabilirsiniz. Ya da elinizde bu yoksa normal yoğurt mayası kullanabilirsiniz. Yoğurt mayasını anne sütünün içine ekledikten sonra isterseni kabınızı sarın ya da 40 derece ısıya sahip bir fırının içine koyun.
Ek gıdaya geçiş ilk altı aydan sonra doktor önerirse olmalıdır. 3 aylık bebeğe yoğurt verilir mi sorusunun yanıtı ise yine doktor tarafından belirlenmelidir. Yoğurt verilse bile bu mutlaka ev yoğurdu olmalı, annelerin kendilerinin yaptığı yoğurt olmalıdır. Yine de en doğru ve sağlıklı karar doktora danışmak olmalıdır.
Meyvelere 5.. aydan itibaren özellikle yoğurda alıştıktan sonra başlanabilir.
4 aylık bebeğin anne sütü ile beslenmesi gerekir. Fakat anne sütünün yetmediği durumlarda ya da ailenin ek besinlere geçmek istemesi üzerine 4 aylık bebeğe anne sütü devam mamaları verilebilir. Bunun yanı sıra keçi sütü ile yapılan yoğurt, meyve suları ve sebze suları çok az miktarlarla verilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri