Anne karnında bebeğin kalbi durursa çoğunlukla belirti olmaz. Tesadüfen yapılan rutin muayene sırasında bebeğin kaybedildiği anlaşılır. Ancak bazen de anne karnında bebek öldüğünde koyu kahverengi, siyah veya kırmızı renkli kanama olur. Kanamanın nedeni sağlıksız olan gebeliği vücudun dışarı atma çabasıdır.
Aşağıdaki belirtiler bebeğin anne karnında öldüğünü gösterebilir. Kanama Kasık ağrısı, bel ağrısı Bebek hareketlerinde azalma Bebeğin aşağı inmesi Gebelik belirtilerinin azalması (bulantı, kusma, aşerme, memelerde dolgunluk gibi) Ama unutulmamalıdır ki, anne karnında bebeğin öldüğü çoğunlukla hiçbir belirti vermez.
8 haftalık bebek kalp atışı genelde duyulmaktadır ancak duyulmazsa birkaç hafta daha bekleyebilirsiniz. Gebeliğin ilerlediği haftalarda kalp atışı duyulmamaya devam ederse bebeğin anne karnında öldüğü düşünülür.
Anne karnında bebek ölümlerinin %50'sinde neden belirsizdir. Sebepleri belirlenen vakalarda plasenta, kordon anomalileri, fetüste anomali, enfeksiyon, gelişme geriliği, annede diyabet, yüksek tansiyon, guatr, otoimmün (bağışıklık sistemi ile ilgili) hastalıklar, kaza ya da travma izlenebilmektedir.
Bu süreçte bebeklerde 5,5-6 haftalık olduğunda kalp atışı duyulabilir. Genellikle gebelik döneminde bebeğin kalp atışı gebeliğin altıncı haftasında duyulur. Bebeğin kalp atışı 6 hafta geçtiğinde duyulmazsa panik yapılmamalı ve doktoru yönlendirmelerine dikkat edilmelidir.
İlgili 20 soru bulundu
Anne karnında bebeğin kalbi durursa çoğunlukla belirti olmaz. Tesadüfen yapılan rutin muayene sırasında bebeğin kaybedildiği anlaşılır. Ancak bazen de anne karnında bebek öldüğünde koyu kahverengi, siyah veya kırmızı renkli kanama olur. Kanamanın nedeni sağlıksız olan gebeliği vücudun dışarı atma çabasıdır.
9 haftalık anne karnındaki bebeğin kalp atışları genel olarak duyulmaktadır ancak 9. haftada kalp atışı duyulmazsa hemen endişelenmemelisiniz. Birkaç hafta daha bekleyebilirsiniz. Hamileliğinizin ilerleyen haftalarında da bebeğin kalp atışı duyulmaz ise bebeğin anne karnında öldüğü düşünülmektedir.
Rahim içersindeki bebeğin kalp atışlarının durması yani bebeğin ölmesi de yine düşük olarak adlandırılır. Bu gibi anne karnında bebeğin öldüğü durumlarda kürtaj işlemini geciktirmeden (kanamanın olmasını beklemeden) yapmak gerekir..
Anne bir süre aç kalınca, kan şekeri düştüğünde, bebeğin de kan şekeri düşer. Ayrıca bebeğin kan şekerindeki hızlı iniş çıkışlar da, yenidoğan döneminde bebeğin kan şekerinin normal değerlerde tutulmasını zorlaştıran bir faktördür.
perinatal yas bakımı: bir bebek öldüğünde yapılması/yapılmaması gerekenler. annesi ölene öksüz, babası ölene yetim, kocası ölene dul denir. evladı ölene ise hiçbir şey denmez, çünkü bu acının tarifi yoktur.
Ultrasonda herhangi bir problem görülmediği sürece muayene sırasında kalp atışları alınamazsa doktor tarafından normal kabul edilebilir ve birkaç gün sonra veya bir sonraki haftada yeni bir muayene randevusu planlanabilir.
Rutin hamilelik muayenesinde yapılan doopler ultrason sayesinde anne karnında bebeğin kalp atışı duyulur. Bebeğin kalp atışları normal süreçte 6. haftadan itibaren duyulabilir, fakat net şekilde kalp atışının duyulması 10-12 hafta arasını bulabilir.
Düşüklerin çoğu gebeliğin başında görülür. Tüm düşüklerin yarıdan fazlası gebeliğin 9. haftasından önce görülür. 9-10 haftalıkken % 22 si, 11-12 haftalarda da %11 i görülür. Yani tüm düşüklerin %85i 13. haftadan önce erken düşük olarak gerçekleşmektedir.
Aşağıdaki belirtiler bebeğin anne karnında öldüğünü gösterebilir. Kanama Kasık ağrısı, bel ağrısı Bebek hareketlerinde azalma Bebeğin aşağı inmesi Gebelik belirtilerinin azalması (bulantı, kusma, aşerme, memelerde dolgunluk gibi) Ama unutulmamalıdır ki, anne karnında bebeğin öldüğü çoğunlukla hiçbir belirti vermez.
Hamilelikte bebeğin kalp atışlarının durması, gebeliğin düşükle sonlandığı anlamına gelir. Düşük durumunda embriyo, vücuttan kendiliğinden tahliye olabilir. Kendiliğinden dışarı çıkamayan düşmüş embriyoların ise vakit kaybetmeden cerrahi müdahaleyle alınması önerilir.
6 haftalık hamilelikte gebelik kesesi ve içerisinde bebeğe ait kabartı görülebilir. Son adet tarih ile uyumsuzluk olan yumurtlamanın geç olduğu gebeliklerde kese görülüp embriyo ve kalp atımı görülemeyebilir. Böyle durumlarda doktorunuz birkaç gün sonra sizi tekrar çağıracak ve bebeğinizi kontrol edecektir.
Ağzını açar, dilini çıkarır, başını sağa-sola çevirerek memeyi arar. Huysuzlanmaya, mırıldanmaya başlar. Yumruğunu, parmaklarını ya da ağzına dokunan örtü, battaniye gibi cisimleri emer. Ağlama geç bir belirtidir.
5 haftalık hamile olanlar nelere dikkat etmeli? Bu hafta bebeğin hızlıca gelişmeye çalıştığı kritik dönemdir. Sık sık ve az beslenme düzenine dikkat edilmelidir. Bol bol sıvı tüketmeli, vitamin desteği ve folik asit düzenli olarak kullanılmalıdır.
Gebeliğin doğal seyrinde oluşan hormonal değişiklikler, mide bulantıları ve reflü gibi nedenler; anne adaylarında midede yanma ve kazıntı, sık acıkma hissi veya sürekli atıştırma isteği uyandırabilir. Bu durum da kilo alımına neden olur.
Günlük olarak 2 şişe maden suyu tüketerek; fındık, ceviz, badem gibi yağlı tohumları kullanarak; yeşil yapraklı sebzelere gün içerisinde düzenli olarak yer vererek ve tabii ki kalsiyumun en iyi kaynakları olan peynir, yoğurt, süt gibi hayvansal gıdaları tüketerek bebeğinizin kalp sağlığına destek olabilirsiniz.
Doktorlar genelde, bir insanın kalbi 20 dakikadan fazla durursa, beyinde tamiri imkansız bir hasar meydana geleceğine inanıyorlar. Ancak Parnia, iyi bir kalp masajı ve dikkatli bakımla bunun önlenebileceğini söylüyor.
Bebeğinizin yedi aylık gebelikte baş aşağı durmuş olması beklenir. Ama henüz başı aşağı dönmediyse hemen endişelenmeyin. 7. ayda bebeklerin yüzde 25-30'u hala terstir. 9. aya kadar (38. haftaya kadar) bebeğinizin baş aşağı dönme ihtimali vardır.
Sırt üstü ve karın üstü yatış özellikle gebeliğin ikinci yarısından sonra önerilmemektedir.
Bebeğin ilk görüşte karnından belli olması için henüz çok erken. Rahim kasık kemiğinin arka kısmında korumalı bir şekilde duruyor ve bebek 12 haftalık olana kadar pek de belirgin bir şekilde görünmeyebilir. Ara sıra kramplar hissedebilirsin ve karnın alt bölgesinde ağrılar meydana gelebilir.
Beyin ve sinir sisteminin bağlantısının sağlanmış olması, kas gelişiminin önemli ölçüde tamamlanmış olması nedeniyle bebek özellikle el ve kol hareketlerinde oldukça aşama kaydetmiştir. Bebek bu şekilde anne karnında küçük çaplı hareketlerde bulunsa da anne adayları henüz bu hareketleri hissedemez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri