Kız bebek gebeliklerinde genellikle bebeğin kalp atış hızının 140 civarında olduğu belirlenir. Erkek bebeklerin kalp atış hızlarının ise 140'ın altında olduğu görülür.
Yenidoğan Kalp Üfürümü
Yenidoğan bebeklerde kalp atımlarının hızlı olması beklenen bir durumdur. Genelde bebeğin kalp atışı dakikada 120 ile 140 arasında değişir. Bu atım hızı, bebek ağladığı zamanlarda 170'e kadar da çıkabilir. Böyle durumlarda kalp hızlı attığı için masum üfürüm oluşabilir.
Kalbiniz dakikada 50-70 arasında atıyorsa çok iyi, 70-85 arasında atıyorsa normal nabız, 85 ve üzeri atıyorsa yüksek nabız olduğu söylenebilir. Şikâyetiniz olmasa bile dinlenme esnasına ara sıra nabzınızı ölçmeniz, olası farklılıkları anlayabilmeniz ve gerekli durumlarda hekime başvurmanız için önemlidir.
Örneğin, karnın şekli, kesebükmesi testi veya bebek kalp atış hızı gibi yanlış yöntemlerle cinsiyeti tahmin etmek mümkün olmayabilir.
Çin takvimine göre cinsiyet belirlerken 2023 yılında 23 yaşındayken hamile kalmış bir annenin kız bebeği olma ihtimali Aralık, Eylül, Nisan, Temmuz ve Ağustos aylarında daha yüksektir.
İlgili 26 soru bulundu
Yapılan araştırmalara göre erkek bebekler kızlara oranla daha hızlı bir biçimde tespit edilir. Gebeliğin 16. haftasından sonra ise bebek cinsiyeti kesin bir şekilde belirlenmiş olur. Bebeklerin cinsiyeti genetik olarak belirlenir.
Hamileliğin belirli aşamalarında, genellikle 16. ve 20. haftalar arasında, bebeğin cinsel organını görmek için ultrason kullanılabilir. Gelişmiş genetik testler ise, bebeğin DNA'sını inceleyerek cinsiyeti belirleyebilir.
Kız bebek gebeliklerinde genellikle bebeğin kalp atış hızının 140 civarında olduğu belirlenir. Erkek bebeklerin kalp atış hızlarının ise 140'ın altında olduğu görülür.
Erkek ve kız cinsel organları aslında 14'üncü haftaya kadar ayırt etmek zordur. Bu nedenle gebeliğin 14'üncü haftasında bebeğin cinsiyetinin görülmesi teorik olarak mümkün olsa da kesin bir tespit için görüntülemenin 16'ncı gebelik haftasında yapılması daha uygundur. Bebeğin cinsiyeti kromozomlarla oluşur.
Peki sağlıklı bir bebeğin kalp atışı ne zaman duyulur, cinsiyeti ne zaman belli olur? Hamilelikte genellikle kalp atışı ilk duyumları 6. haftada başlar, cinsiyet belirginliği ise 16. haftada net sonuç sağlayabilir. İşte merak edilen ayrıntılar... Anne karnındaki bebeğin gelişimi 6. hafta itibariyle şekillenir.
Genellikle ultrasonografi ile cinsiyet tahmini, ilk trimesterin sonunda, son adete göre yaklaşık 11-13. gebelik haftalarından itibaren yapılabilmektedir. Ayrıca fetal DNA testi ile de 10. gebelik haftasından itibaren cinsiyet tayini yapılabilir.
Başı ve gövdesi yaklaşık eşit büyüklüktedir. Kol ve bacakların oluşmaya başladığı da gözlenir. Kalp atışı belirgindir ve dakikada 120 ile 180 arasında olduğu görülebilir ve duyulabilir. Bu haftadan itibaren kandaki progesteron hormonu düzeyi artar ve bu annede bazı değişikliklere yol açar.
Nabız Yüksekliği: Nabız yüksekliği nabzın standart ölçümlerinin üstüne çıkması ile olur. Nabzın 50 ile 70 arasında olması en normal ölçüm olarak kabul edilir. Nabzın 85 ve üzerinde olması ise nabzın yüksekliği 120, 130, 140, 150 veya 160 olduğunda kalp krizi riski de artış gösterir.
Normalde nabız sayısı dakikada 60-100 arasındadır. 100'ün üzerine çıktığında taşikardi durumu tarifliyoruz. Ancak 100-120 seviyeleri çoğunlukla önemsiz değerlerlerdir ve bu değerler çoğunlukla kansızlık, guatr ve anksiyete-heyecan kaynaklıdır.
9 haftalık bebek kalp atışı kaç olmalı? Anne karnındaki 9 haftalık bebeğin kalp atışları genelde duyulmaktadır. Bebeğinizin kalbi dakikada 160-180 arasında atmaktadır.
Anne adayı ilk haftalarda bebeğinin hareketlerini hissetmez. 20. haftadan sonra anne bebeğin hareketlerini net olarak hissedilebilir. Bebeğin kalp atışları 7 haftalık olduğunda bir dakikalık süreçte 120-160 arasında olmalıdır.
Tatlı aşeren annenin bebeğinin erkek olacağına, ekşi ve tuzlu aşeren annenin bebeğinin ise kız olacağına inanılır. Bu inanış halk arasında “Ye ekşiyi doğur Ayşe'yi; ye tatlıyı doğur atlıyı” sözüyle desteklense de bunun bilimsel kanıtlanmış bir doğruluğu yoktur.
Kız olarak belirlenen bebeklerde yanılma oranının erkek bebeklere göre daha fazla olduğu bilinir. Çünkü, erkek bebeklerin dış genital organlarını görebilmek çok daha kolaydır. Kız bebeklerde ise genital bölgede yer alan, iç ve dış budak olarak adlandırılan bölüm kontrol edilir.
Ultrasonografi ile cinsiyet tespitinde nadiren yanılmalar olabilir. Bebeğin cinsiyeti erkek olarak tespit edilmişse yanılma payı düşüktür. Ancak ilk değerlendirmede kız olarak belirlenmiş bebeklerin 1 hafta sonra yeniden değerlendirilmesi gerekebilir.Cinsiyet saptanmasında 16. haftadan sonra yanılma olmaması beklenir.
Fetal kalp atım hızının dakikada 160 ile 180 aralığında olması hafif taşikardi olarak değerlendirilmektedir ve gebelerde variabilite iyiyse fetal taşikardi sebebi genellikle fetal hipoksi dışı sebeplere bağlı olduğu düşünülmeli fakat yine de dikkatli olunmalıdır.
İlk gebelikte, 18-22. haftaya kadar ilk hareket hissedilebilirken, ikinci ve sonraki gebeliklerde, 16. hafta kadar erken hissedilebilir.
Bebeğin kalp atışı hala oldukça hızlı olmasına rağmen 13. haftada önceki haftaya göre az da olsa yavaşlamıştır. 13 haftalık bebeğin kalp atış hızı dakikada 120 ve 160 atım arasında değişiklik göstermektedir.
Cinsiyet belirleme süreci tamamlandıktan sonra, bebeğin cinsiyeti değiştirilemez. Bir bebeğin cinsiyeti hamileliğin yaklaşık 16-20. haftaları arasında belirlenir. Ancak bazı durumlarda cinsiyet 14. haftada da belli olabilir. Cinsiyet kaçıncı ayda belli olur sorusunun cevabı ise ilk 3 ay içinde şeklinde verilebilir.
Bununla birlikte, fetüsün profilde olması gerekir (medyan sagital görünüm, ilk ekoda zorunlu görüntü): daha sonra baştan kalçaya kadar incelenir. Genel olarak üç çizgi görünümü kız bebek, belirgin çıkıntı erkek bebek anlamına gelmektedir.
Gebe anne uyandıktan sonra yaptığı ilk idrarı cinsiyet belirleme testiniz haznesine koyar. Yaklaşık olarak 10 dakika bekledikten sonra bebek cinsiyeti öğrenilebilir. Bu 10 dakika sonunda haznede meydana gelen renk yeşil olması halinde erkek bebek, turuncu ya da kırmızı olması halinde ise kız bebek olduğu anlaşılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri