İkinci aydan sonra sizi gördüğünde gözlerinin içi gülüyor, gülümsüyor, hareketleniyorsa sizi seviyordur. Gülümsemeleri ikinci ayından sonra gerçekçi olur. Bebeklerin kıkırdaması onların rahat, iyi, iletişim halinde ve sevgi dolu olduklarını gösterir. Onunla onu sevdiği şeyleri yapın.
Dokunmak, bebekle anne-babası arasındaki en önemli iletişim türü. Bebek bu sayede sevildiğini hissediyor ve dünyaya güvenle tutunuyor. Uzmanlar sık sık henüz anne karnındayken bile bebekle temas kurmak gerektiğinin önemini vurguluyorlar.
Nefes alıp verişi hızlanıyor, sesler çıkarıyor ya da alkışlıyor. Kollarını uzatıyor ya da vücudunu kaldırmaya çalışıyor. Huzursuz şekilde mırıldanıyor, sanki bir şeyler istiyor.
Bir yaşına yaklaşırken bebek etrafındaki insanların duygularını anlamaya başlar. Anne-babasının ona kızdığını, yüz mimiklerinden ve ses tonlarından anlayıp ağlamaya başlayabilir. Burada da anne babanın, kendi duygularını ve çocuğun duygularını isimlendirip açıklaması, çocuğa güven verir.
9-12 Ay. Bu dönemde bebeğiniz artık sizinle ve çevresiyle olan bağını geliştirmiştir. Neşe, üzüntü ya da acı gibi duyguların farkına varabilir. Bunlara uygun tepkiler vermeye başlar.
İlgili 41 soru bulundu
Çocuklarda önce sahiplenme duygusu gelişir arkasından kıskançlık gelir. Yaş olarak, dokuz aylık bir bebek kıskanmayacak kadar küçük olup, bir yaşındaki bebek bazen kıskanabilir, bir buçuk yaşındaki bebek ise tam anlamıyla kıskanır.
Zamanla benlik algısı oluştukça utangaçlık, gurur, şaşırma, sevinç, mahcubiyet, utanma, suçluluk ve empati gibi daha komplike duygular gelişmeye başlar.
Bebekler doğumdan önce nasıl ki dışarıdan gelen sesleri duyabiliyor, hatta anne babalarının sesini ayırt edebiliyorsa, doğumdan sonra da bizleri duyabiliyor ve hatta anlayabiliyorlar. Yapılan çalışmalar doğumdan birkaç saat sonra bebeğin konuşulanları anlamaya başladığını göstermektedir.
Öfkelenen bebeğin şiddetle ve yüksek sesle ağladığını, ağlama krizine girdiğini fark edebilirsiniz. Bebeklerde sinirlilik hali bir isteği veya ihtiyacı gerçekleşmediği için olabilir. Özellikle bu ihtiyaç veya istek uzun süredir erteleniyorsa bebek sinirlenmeye başlayabilir.
Çok bağırıyor, aşırı sinirleniyorsanız sizden korkabilir ve kendini sizinle güvende hissetmeyebilir. Ebeveyn olarak çocuğunuz kendini sizin yanınızda güvende hissetmiyorsa nerde hissedebilir. Dolayısıyla hayata karşı bir güven problemi yaşayabilir. Okul hayatında veya arkadaş çevresinde özgüven eksikliği yaşayabilir.
Zaman geçtikçe ve ellerini kollarını daha rahat hareket ettirdikleri zaman bu yatış şekilleri değişiklik gösterir. Bunlardan birisi de kolları açarak uyuma şeklidir. Bebekler uyku sırasında genelde kollarını iki yana açarak uyur, bu durum da bebeklerin uyku sırasında mutlu ve huzurlu hissettiklerini ifade etmektedir.
7-12 ay arasındaki bir bebek sesin nereden geldiğini fark etmeye başlar. Bu dönemde kendisiyle konuşulan bebekler konuşulanları dinler ve ona verilen basit komutları anlamaya başlar ve duyduğu yönlendirmelere uygun hareket edebilir.
Bebek çok aşırı uyarılmış, heyecanlanmış olabilir. Ağlamaya başlamadan önce daha sakin bir yere götürün. Başını çevirdiğinde ya da gözlerini kapatıp sıktığında ağlamak üzere olduğunu anlayabilirsiniz.
Yanlış: Kime bakarsan bebek ona benzer!
Doğrusu: Bebek genlerini aldığı anne ve babasına veya onlar ile gen bağı olan yakın akrabalarına benzeyebilir. Aynanın karşısında saatler harcamaya gerek yoktur!.
Çocuklar ve hatta bebekler bile yüksek sesle tartışılan gergin ortamları hisseder ve korkarlar. Bu yüzden çocukların yanında kesinlikle yüksek sesle tartışılmamalıdır.
Bebek emerken anne de eli ile onun başına arkadan destek verir. Bebek ağzında meme yüzü annesine dönük eliyle memeye temas eder. Bebek bedeninin anneye yakın halde durması sağlanır. Bedeni ile de temas halinde olması bebeğe güven verir.
Hamilelik döneminde görülen yüksek düzeydeki stres hormonları, bebeğin beyin gelişimini olumsuz etkiler. Bu nedenle anne adayları günlük programlarını sadeleştirmeli, fiziksel etkinlik yapmalı ve rahatlama alıştırmalarıyla sakinleşmeye çalışmalıdır.
Özellikle ilk 6 ayda bebekler kendilerini kucakta daha mutlu ve huzurlu hissederler. Ancak bu fiziksel temastan uzun süre mahrum kalırlarsa huzursuzluk yaşayabilirler.
Hamilelik süresinde strese maruz kalmak 17. haftadan itibaren bebeklerin beyin gelişimini etkilemeye başlıyor.
Ortalama bir çocuk 2 yaşında konuşmaya başlar. Üstün zekalı 2 yaşındaki çocuklar genellikle karmaşık cümleler kurabilir. Nadir durumlarda çocuklar konuşmayı daha sonra öğrenirler. Bilim insanları, bu çocukların Einstein Sendromuna sahip olduğunu düşünüyor.
Agulama denilen bu dönemi tekrarlayan heceleme dönemi izler. “Ma Ma”, “Da Da”, “Ba Ba” gibi sesler yaşamın ilk yılında ortalama olarak 7-10 ay arasında sıkça duyulmaktadır. Bebekler büyüdükçe ellerini çırpmayı, güle güle anlamında ellerini sağlamayı da iletişim adına öğrenirler.
Bebeğinizi yumuşak dokunuşlarla okşayın, ona sık sık gülümseyin, şarkı söyleyin ve onunla sohbet edin. Bebeğinizle konuşun. Onun tepkilerini seyredin ve cevaplarını bekleyin. Onun tepkilerini bilmek bebeğinizle daha sonra kurmak isteyeceğiniz iletişim için size yardımcı olacaktır, unutmayın.
Henüz sözsel iletişim olmadığı için bebeklerle oyun oynamak ve duygusal bir iletişim kurmak, anne-bebek arasındaki bağı güçlendirmede çok etkili olur. Göz teması kurduğunuz, sevgiyle kucakladığınız, eğlenceli ve bol gülümsemeli oyunlar, bebeğinizle sağlıklı ve güvenli bir bağ kurmanızı sağlar.
1 yaşından itibaren bazı bebekler, babalarına birden düşkünlük göstermeye başlayabilir. Günümüzde, bebeklikte bağlanma sürecinin öneminin daha da fark edilmiş olması, babaların da bu sürece daha dikkatli yaklaşmalarına ve sürece daha çok dahil olmalarına sebep olmuştur.
Huzursuz bebek sendromu, 1 yaş altındaki bebeklerde görülen ve aşırı sinir, çığlık atma, bağırma ile karakterize olan durumları ifade eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri