Yumurta ve spermin birleşmesiyle oluşan embriyonun rahme tutunması, yaklaşık olarak döllenmeden 10-12 gün sonradır. Ve bu andan itibaren bazı erken gebelik belirtileri ortaya çıkabilir. Bu belirtilerin nedeni döllenmeden sonra, anne kanında beta hCG, östrojen ve progesteron hormonlarının artmaya başlamasıdır.
HCG anne kanında tespit edilmeden önce yumurtalıkta korpus luteum tarafından algılanarak estrojen ve progesteron hormon salgısını artırır. HCG adetin 18.günü embriyoda, 21.günü annenin kanında saptanır. 4 haftada yani döllenmeden 7 gün sonra blastokist evresinde embriyo uterus duvarına tutunur.
Eğer kadının yumurtalama döneminde cinsel ilişki olursa, kadının yumurta kalitesinde ve erkeğin de sperm hücrelerinde herhangi bir sorun yoksa, ortalama 1 buçuk gün sonra döllenme süreci başlar. Döllenmenin gerçekleşmiş olması da kadının beklenen adet kanamasının gecikmesine neden olur.
Bebeğin rahim duvarına tutunması ile birlikte implantasyon kanaması olarak adlandırılan, hafif hafif birkaç gün devam eden kanama görülebilir. Ardından sık sık idrara çıkma, şişkinlik, mide bulantısı gibi ilk trimesterin son dönemine kadar devam edecek bazı gebelik belirtileri başlar.
3. hafta itibariyle döllenmiş olan yumurtanın rahim içine yerleşmesi gerçekleşir. 40 hafta sonra dünyaya gelecek bebeğinizi meydana getiren ilk hücre (zigot) meydana gelir. Döllenme evresinden sonra zigot hızla bölünerek çoğalmaya başlar ve bu hücre topluluğu fallop tüplerinden aşağıya rahme doğru harekete geçer.
İlgili 26 soru bulundu
Bebeğin döllenmeden sonra rahime yerleşme süresi ise 5 hafta sonuna kadar devam eder. Bebeğin rahime yerleştiği nasıl anlaşılır? Sorusunun cevabı ise kasık ağrılarıdır. Kasık ağrıları bebeğin rahime yerleşme sürecinden dolayı meydana gelir.
8- Bel, karın ve kasık ağrısı
Hamileliğin en başında hissedilen bu belirtiler size hamile olduğunuz hakkında ipuçları veriyor olabilir. Fetusun rahme yerleşirken meydana getirdiği bu ağrılar hafif kasılma ve kramp şeklinde kendini hissettirebilir.
Rahme yerleşme zamanı da 6 ila 10 gün alır. Yumurta rahme yerleştikten sonra salgılanan BETA-HCG hormonunun annenin kanına daha sonrasında da idrarına geçmesi belli bir zaman alır ve hamilelik oluşmuş olur sonrasında salgılanan BETA-HCG hormonu kandan sonra 15 gün sonra idrar tahlilinde belli olur.
Yani genel olarak ilişkiden 1 ila 3 gün içerisinde kişi hamile kalır. Bu durum genel olarak 3. gün gerçekleşir. Daha sonra hamilelik belirtileri ise ikinci haftadan itibaren fiziksel ve testler üzerinden kendisini göstermeye başlar.
Yerleşme kanamasından kaç gün sonra test yaptırılır sorusunun cevabı; yerleşme kanaması üzerinden yaklaşık 5 ile 6 gün geçtikten sonra idrarda gebelik testinin pozitif olarak gelmektedir.
Sperm yumurtayı başarıyla döllerse döllenen yumurta hücresi-embryo fallop tüplerinden rahim boşluğuna doğru ilerler ve rahim içine giderek rahim duvarına tutunur. Embryonun rahim duvarına yerleşmesi ile gebelik gerçekleşmiş olur. Döllenme sonrası rahim duvarına tutunma yaklaşık 5-6 gün sürer.
1 Haftalık Hamilelik Annede Nasıl Görünür? Gebeliğin 1. haftasında, annede herhangi bir fiziksel değişiklik görmek için henüz çok erkendir. Bununla birlikte, bazı kadınlar yorgunluk, mide bulantısı, hassas göğüsler ve sık idrara çıkma gibi erken gebelik belirtileri yaşayabilir.
Aşılamadan sonra tutunma yaklaşık olarak 6-7 gün sonra olmaktadır. Ancak bu süre değişebilmektedir; çünkü spermin yumurtayı dölleme günü değişebilmektedir.
Adet günü gelmeden hamilelik belirti verebilir. Ancak bu belirtilerin birçoğu adet öncesi belirtilere benzerdir. Hamilelik ihtimali varsa ve rutin adet belirtilerinden farklı belirtilerin olup olmadığına bakılmalıdır.
Çinko içerikli besinler hem kadın hem de erkeklerde hormon seviyelerini düzenleyerek bebeğinizi rahme tutunmasına katkı sağlar. Bu nedenle bol bol kepekli tahıllar, yağsız et, balık, fasulye, süt, kabak çekirdeği, ayçiçeği, ceviz, badem, yumurta gibi çinko bakımından zengin besinler tüketmelisiniz.
Hamile kaldıktan sonra döllenmiş yumurta (embriyo) rahim duvarına yerleşir. Bu durum hamileliğin en erken ortaya çıkabilecek belirtilerinden birine neden olabilir: lekelenme ve bazen de kramp. Buna implantasyon (yerleşme) kanamasıdenir. Yumurta döllendikten 6 ila 12 gün sonra herhangi bir yerde oluşabilir.
Hayır, vajinal ultrasonda bu süreçte bir belirti görülmeyecektir. Cinsel birliktelik yaşadıktan ortalama olarak 10 ile 14 gün arasında zaman geçtikten sonra hamilelik belli olmaktadır.
Lekelenme: Döllenmeden sonra döllenmiş yumurta, rahim duvarına yapışır. Bu durum sonucu kırmızımsı, hafif bir lekelenme görülebilir ve buna yerleşme kanaması da denilebilir. Lekelenme, döllenmeden ortalama 6 ila 12 gün sonra görülebilir. Kramp: Hamileliğin ilk günleri görülebilen kramplar, adet sancılarını andırabilir.
Adet döneminden hemen önce hamile kalma şansı çok düşüktür. Döngüleri düzenli olan kadınlarda, yumurtlama dönemi kanamanın başlangıcından bir süre önce meydana gelir. Yumurtalar ise yalnızca 12 ila 24 saat boyunca aktiftir. Adet döneminden önceki günlerde cinsel ilişkinin güvenli olduğu söylenebilir.
Gebelikte Yerleşme Kanaması Kaçıncı Haftada Olur? İmplantasyon kanaması, hamilelik sırasında genellikle döllenmiş yumurtanın rahim duvarına tutunduğu 3 ila 6 günlük bir süre zarfında meydana gelir. Bu, gebeliğin yaklaşık olarak 2-4. haftası arasına denk gelir.
Alt karın bölgesinde hafif kramp benzeri ağrılar, Yerleşme Kanamasının Süresi: Bu süre kadından kadına değişebilir. Genellikle 1 ila 3 gün arasında süren bir yerleşme kanaması meydana gelir, ancak bazı durumlarda süresi daha kısa veya daha uzun olabilir. Kanama genellikle adet döneminden daha hafif ve daha kısa sürer.
Lekelenme tarzında gerçekleşen bu kanama döllenmeden 10 veya 14 gün sonra meydana gelir. Hamile kadınların yaklaşık üçte birinde görülen bu kanama farklı sürelerde görülebilir. Genele bakıldığı zaman birkaç saat veya birkaç gün aralığında gözlenen bu durum bazen bir miktar uzun sürebilir.
Hücre topu 2–3 gün daha uterusta yüzer. Hücre yumağı rahminizin iç yüzeyine yapışırsa buna implantasyon denir. Hamilelik resmen başlar. İmplantasyon genellikle döllenmeden yaklaşık 6 gün sonra başlar ve tamamlanması yaklaşık 3-4 gün sürer.
Blastokistin, rahme tutunmasının ardından bebek embriyo olarak tanımlanır. Embriyo rahme yerleştikten sonra ikiye bölünerek bebeğin rahim içinde büyüyeceği plasenta oluşur. Dolayısıyla embriyo, rahimde bulunan plasentanın içinde gelişimini sürdürür.
Yerleşme veya implantasyon kanaması; doğal adet döngüsüne göre beklenen kanama tarihinden genellikle 2 – 5 gün önce yaşanan, iç çamaşırda leke olarak görülebilen, pembe veya kahverengi renklerindeki akıntı şeklinde kanamaya denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri