Cep telefonunda vergi muafiyetinden üniversite öğrencileri yararlanacak. Düzenleme bir defaya mahsus olarak gerçekleştirilecek. Üniversitelerin önlisans ve lisans bölümlerinde eğitim alan öğrenciler vergisiz cep telefonundan yararlanabilecek.
Örgün eğitimdeki üniversite öğrencilerine, piyasa satış fiyatı 9.500 TL'yi geçmeyen telefonlar için teknolojik cihaz desteği adı altında indirim uygulanacak.
Lise öğrencileri için vergisiz telefon uygulaması geçerli değil. Bu düzenleme, sadece üniversitelerin ön lisans ve lisans bölümlerinde eğitim gören öğrencileri kapsıyor.
KİMLER VERGİSİZ TELEFON SATIN ALABİLECEK? Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamasına göre örgün eğitimde yer alan öğrenciler bu imkandan yararlanabilecek.
Hürriyet'in edindiği bilgilere göre, Türkiye'de üretilen telefonlar arasında yer alan General Mobile'ın GM 24 Pro, GM 23, GM 23 SE, GM 22S, GM 22 Pro, GM 22 Plus modelleri ve E-tab 20 tableti öğrenciler tarafından vergisiz satın alınabilecek.
İlgili 22 soru bulundu
Bunun üzerine yüzde 12 TRT Bandrolü, ÖTV'siz fiyatı 1500 TL'yi aşmayan telefonlardan yüzde 25 ÖTV, 3000 TL'yi aşmayan telefonlardan yüzde 40 ÖTV, 3000 TL'nin üzerindeki telefonlardan ise yüzde 50 ÖTV ve son olarak ise artık yüzde 20 oranında KDV alınacak.
Akıllı telefonlardan Kültür Bakanlığı Payı, TRT Bandrolü, Özel Tüketim Vergisi ve Katma Değer Vergisi olmak üzere dört farklı vergi alınıyor.
HANGİ TELEFONLAR VERGİSİZ ALINABİLECEK? 9 bin 500 lirayı aşmayan cep telefonları bu kapsamda yer alacak. Vivo, Samsung ve General Mobile gibi markaların bu fiyat limitine sahip modelleri öğrenciler tarafından satın alınabilir.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2023 Genel Seçimleri öncesinde yükseköğrenimdeki gençlere cep telefonu ve bilgisayar ediniminde vergi muafiyeti sağlanacağını söylemişti.
tüm öğrencilerin cep telefonu ile sınavlara girmeleri kesinlikle yasaklanmıştır. Sınav salonuna cep telefonu ile gelen öğrencilerin salona girdikleri anda cep telefonlarını sınav salon sorumlusuna teslim etmeleri gerekmektedir.
Öğrencilerin derslerini aksatan en önemli etkenin cep telefonu ve diğer dijital cihazların olduğunun altını çizen Tekin, ders dışında öğrencilerin ödev ya da benzeri bilgilendirme amaçlı kullanılan sosyal medya uygulamalarına da kısıtlama getirileceğini söyledi. Dolayısıyla liselerde telefon yasaklandı.
Ülkemizde de öğrencilerin okullarda cep telefonu kullanmasının önüne geçilmesi için bir takım tedbirler hayata geçirilecek. Lise 1. sınıfta bazı okullar cep telefonu ile okula girilmesine izin verirken bazı okullar okula kesinlikle cep telefonu sokulmasını yasaklıyor.
6802 sayılı Gider Vergileri Kanunu'nun 39'uncu maddesi gereğince özel iletişim vergisinin, bu verginin mükellefi olunup olunmadığına bakılmaksızın gelir ve kurumlar vergisi uygulamasında gider olarak dikkate alınmazlar.
AÖF ÖĞRENCİLERİ VERGİSİZ CEP TELEFONU ALABİLİR Mİ? AÖF, ATA AÖF ve AUZEF öğrencileri, cep telefonu ve bilgisayar desteğinden yararlanamayacak.
Eğitimi devam eden üniversiteli gençlere e-devlet üzerinden bu desteği hak ettiklerini gösteren bir şifre tanımlanacak. Bu şifre ile vergisiz cep telefonu ve bilgisayar alınacak. Öte yandan 40'tan fazla telefon modeli destek kapsamında bulunuyor.
9 yaş ve üzeri çocuklarda telefon kullanımı için interneti olmayan bir cep telefonu en idealdir. Akıllı bir cep telefonu için 11 ya da 12 yaşından sonrasını beklemek en uygunudur. Çocukların cep telefonu numarası gibi kişisel bilgileri, özel resimleri koruyacağı ve İnternette yayınlamayacağına dair söz verilmelidir.
18 yaş altı kullanıcılar faturasız hat almak için aynı şekilde velilerinin ya da yasal vasilerinin kimlikleri ve onlardan aldıkları muvafakatname ile başvuruda . Ancak 11 yaş altında olan kişilere velilerinin muvafakatnamesi olsa dahi hat satışı yapılmamaktadır.
Ebeveynler çocuklarına telefon alma ihtiyacı oluştuğuna karar verdikten sonra nasıl bir telefon alacaklarını da belirlemeleri gerekir. Uzmanlara göre akıllı telefon alma yaşı ise en az 12 olmalıdır.
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından “bilişim araçları” olarak adlandırılan cihazların okullarda kullanılması yasaktır. Telefon sesi alır ve görüntü çeker, bilgisayar, internet, mp3 cihazı ve türevleri okullarda kesinlikle yasaktır.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete' de 7 Temmuz 2023 itibariyle yayımlanan kararla birlikte 6 bin 91 lira olan yolcu beraberinde getirilen telefon kullanım izin harcı 20 bin TL'ye yükseltildi.
Buna göre 2023 yılında yurt dışından getirilen telefonu Türkiye'de kullanabilmek için yapılması zorunlu olan IMEI kaydının ücreti netleşti. 2023 yılı başından itibaren yeni aboneliklerde 117 TL yerine 260 TL maktu ÖİV alınacak.
Türkiye'de tüm akıllı telefonlardan vergisiz fiyat üzerinden yüzde 10 TRT Bandrol Ücreti alınıyor. Akıllı telefonlardan ayrıca, yüzde 1 Kültür Bakanlığı Payı, yüzde 50 oranında ÖTV ve yüzde 18 KDV alınıyor. Bu durumda ortalama 20.000 lira bandında satılan iPhone 11 fiyatı yapılan hesaba göre 7.800 TL'ye geliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri