Aslında en basit ve en hızlı yöntemlerden de birisidir. Çünkü bozulmaya başlayan kıymanın ilk değişimlerinden birisi kokusunda başlar. Bozuk kıyma taze kıyma gibi kokmayıp ekşimsi bir kokuya sahiptir. Hatta bozulma biraz daha ileri seviyeye giderse oldukça yoğun bir koku oluşur.
Evet, sadece koklayarak dahi kıymanın bozulup bozulmadığını kolayca anlayabilirsiniz. Çünkü bozuk kıyma, taze kıyma gibi kokmaz, ekşimsi, hatta bozulmanın ileri seviyelerinde ise kesif bir kokusu olur. Eğer kıymanızdan her zamankinden farklı bir koku alıyorsanız şüphelerinizde haklı olabilirsiniz.
Ek olarak, küf pişmiş kıymayı bozabilir, bu nedenle bulanık mavi, gri veya yeşil lekeler fark edilirse hemen atılmalıdır. Çiğ kıyma dana etinin dışı parlak kırmızı, içi kahverengimsi olmalıdır. Yüzeyi tamamen kahverengiye veya griye dönmüşse veya küflenmişse, kötüleşmiştir ve atılmalıdır.
Taze etin hafif bir kokusu olur, fakat bozulmaya başlayan et çürük veya ekşi kokar. Bu koku, etin içerisindeki bazı bakterilerin çıkardığı gazlardan oluşur. Eğer kuvvetli bir koku varsa sakın kıymayı tüketme.
Kıyma ve sakatatı buzdolabında 1-2 gün, dondurucuda 3-4 ay saklayabilirsiniz. Pişmiş et ve et yemeklerini buzdolabında 3-4 gün, dondurucuda 2-3 ay saklayabilirsiniz.
İlgili 24 soru bulundu
Ette belirgin bir defne ve tarçın tadı olmayacaktır. Eti marine etmek kokuyu azaltmak için kullanılan yöntemlerden biridir. Aynı şekilde etin daha yumuşak ve lezzetli olmasını da sağlar. Tencerenin içerine beyaz kısımlarından arındırılmış limon kabuğu koymak, kokunun giderilmesine yardımcı olur.
Besin zehirlenmesi belirtileri çoğunlukla 2-3 gün içinde kendiliğinden geriler ve herhangi bir tedavi gerektirmez. Bu süre içinde bol miktarda su ve yağsız sıvı alınması, ishal ve kusma ile kaybedilen sıvının yerine konması için gereklidir. Kusma var ise bulantı önleyici ilaçlar kullanılabilir.
Bozulmuş et ateş, kusma, mide krampları ve ishal gibi semptomlara neden olan gıda kaynaklı hastalıklardan sorumlu patojenik bakteriler içerebilir. Ette en yaygın bulunan zararlı bakteriler Salmonella ve Shiga toksin üreten E. coli'dir.
Kıymanın Kokusu;
Kıymanın bozulup bozulmadığını kokusuna bakarak da anlayabilirsiniz. Kıymadan ekşi bir koku geliyorsa, bozulmaya başladığını gösterir. Eğer kıymanız her zamankinden farklı olarak kesif bir kokuya sahipse çok büyük bir ihtimalle kıyma bozulmuştur.
Pişen et soframızda, oda sıcaklığında mümkün olduğunca kısa süre tutulmalı (en fazla 2 saat), tüketilemeyecek kısımlar buzdolabına alınmalıdır. Buzdolabında saklanan pişmiş ürün tüketileceği miktarlarda ısıtılarak, kalan kısım ise 3-4 gün içinde tüketilmelidir. Et suyu içeren yemekler ise 1-2 gün içinde tüketilmelidir.
Evet. Çiğ ve az pişmiş etler zararlı bakteri içerebilir. Çiğ yada az pişmiş sığır etlerinin yenmemesi tavsiye edilir. Tüm bakterilerin yok edildiğinden emin olmak için; köfteler, güveçler ve hamburgerler 100 °C ye kadar pişirilmelidir.
Bozuk Kıyma Tüketiminin Neden Olabileceği Durumlar
Ancak et; kıyma ve tavuk benzeri yiyeceklerde bu durum daha da öne çıkmaktadır. Bozulmuş kıyma tüketmek gıda zehirlenmelerine yol açabileceği gibi ciddi sorunlara da neden olabilir. Çünkü kıyma, gıda kaynaklı hastalıklardan sorumlu patojenik bakteriler içerebilir.
Kavrulan kıymaya bir miktar kimyon atarsanız hem et kokusunu bastırırsınız hem de etin hazmını daha da kolaylaştırırsınız.
En belirgin değişimler renkte başlar ve normal şartlarda kıymanın rengi parlak kırmızıdır. Uzun süre bekleyen kıymanın rengiyse canlı kırmızıdan uzaklaşıp grileşmeye başlar. Eğer kıymanız soluk bir görünümdeyse ve tamamen grileşmişse büyük ihtimal bozulmuştur ve kullanılmaması daha doğrudur.
- Taze et, kırmızı ve parlak bir görünüme sahiptir. Eğer et bekletildikten sonra rengi mora dönmeye başlamış ise, bu etin bayatlamaya başladığına işarettir. Et üzerinde yeşil veya siyah noktalar belirdiyse, bu durum etin tamamen bozulduğunu gösterir.
Pişmiş kıyma buzdolabında üç ila dört gün iyidir, çünkü buzdolabı bakterilerin hızla büyümesini engellerken, tamamen engellemez. Bu nedenle dondurucu yine, uzun süreli saklama için en iyi seçenektir.
Kıyma Zehirlenmesi Belirtileri Nelerdir? Bozuk kıyma tüketildikten sonra zehirlenme belirtileri ortaya çıkmaya başlar. Bozuk kıyma tüketildi ise bu durumda yüksek ateş, kusma, mide krampları ya da kanlı ishal belirtileri ortaya çıkabilir. Kanlı seyreden ishal belirtiler arasında en ciddi olanıdır.
Hastalığın şiddeti zehirlenmeye neden olan mikroorganizmanın cinsine göre değişmektedir ve her bir gıda zehirlenmesi sebebinde kuluçka süreleri farklıdır. Bazı zehirlenmelerde belirtiler 30 dakika ile 1 saat içinde görülürken, gıda zehirlenmelerinin çoğunda belirtiler 6-12 saat içinde meydana gelir.
Gıda zehirlenmesi kaç saat sonra belli olur? Gıda zehirlenmeleri kontamine yiyecek ve içeceklerin tüketiminden sonra 30 dakika ile 72 saat arasında geçen sürede ortaya çıkmaktadır.
Kıymadan keskin ve ekşi bir koku geliyorsa dikkat! Kokladığınızda burnunuza kötü bir koku geliyorsa kıymayı kullanmadan mutlaka çöpe atın. Kıymanız elde yapışkan bir his bırakıyorsa da bozulmaya başlamış anlamına gelir. Taze kıymanın rengi daha kırmızı ve parlak olur, dokunduğunuzda elinize yapışmaz.
Giderden koku gelmemesi için ne yapmalı? Isınan limon suyunun içine karbonatı yavaş yavaş eklemeye başlayın. Köpüklenmeler olacaktır, telaşa kapılmanıza gerek yok. Ardından güzelce karıştırdığınız bu 2 malzemeli karışımı alın ve lavabo giderine dökün.
KIYMA NEDEN KAHVERENGİ OLUR? Tazeliğini kaybeden kıyma, doğru muhafaza edilmemiş, havayla devamlı temas etmiş olan kıymalar kararmaya ve bozulmaya başlar. Bunun nedeni etin üzerinde bakteri oluşmasıdır. Kıyma buzdolabında en çok 1 gün, dondurucuda ise 3 ay saklanır.
Uzmanlar kırmızı etin 6-12 ay arasında buzlukta kalabileceğini belirtiyor. Kıyma içinse uzmanlar 3 aydan uzun saklamayın uyarısında bulunuyor.
Kıymayı birden oda sıcaklığında bırakmayın
Dondurduğunuz kıymayı birden oda sıcaklığına çıkarmak sulanmasına sebep olur. Kıyma sulanınca, yağının ve lezzetinin bir kısmı da bu suyla akar gider.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri