Mimar Sinan'ın Mihrimah Sultan'a duyduğu büyük aşk, tarihte de çok sıkça anlatılan bir hikaye. Hatta Mimar Sinan'in yaptığı Üsküdar ve Edirnekapı'daki Mihrimah Sultan Külliyeleri'nde bu büyük aşkın izlerinin de olduğu iddia ediliyor.
İlk kez Mihrimah Sultan'a burada böyle bir cami inşa etme hakkı veriliyor. Şehzade Mehmed için yapılan da çifte minarelidir. Kanuni'nin sevgili eşi Hürrem için yaptırdığı cami tek minarelidir. 40'lı yaşlarında yani yaklaşık 20 yıl sonra yeni bir cami inşa ettirmek istedi.
Caminin yapıldığı zaman diliminde padişah çocukları için inşa edilen camiler iki minareli yapılırmış. Bu camide tek minare olmasını Mimar Sinan'ın Mihrimah'a duyduğu aşk yüzünden hissettiği yalnızlığa bağlayanlar da var.
Mimar Sinan, Mihrimah'a Aşık Oluyor - Muhteşem Yüzyıl 97.Bölüm - YouTube.
255 syf. 176 syf. hürrem sultanın kızı mihrimah sultana aşık olan mimar sinanın, mihrimah sultanın hürrem sultan tarafından siyasi sebeplerle rüstem paşa ile evlendirilmesinin ardından, kendini sanata verdiğini anlatan mürvet sarıyıldız tarafından kaleme alınan roman.
İlgili 20 soru bulundu
Mimar Sinan veya Koca Mi'mâr Sinân Ağa (doğum adıyla Sinaneddin Yusuf veya Abdulmennan oğlu Sinan; Osmanlı Türkçesi: قوجه معمار سنان آغا; y. 1488/90 – 17 Temmuz 1588), Osmanlı İmparatorluğu'nun 16. yüzyılda görevli başmimarı ve inşaat mühendisidir.
37 metre yüksekliğindeki kubbe, üç kemere yaslanmaktadır. Mihrap ve minber taş işçiliğiyle yapılmıştır. Sağ tarafta medreseler, karşısında 7 kubbeli 8 mermer granit sütunlu son cemaat yeri vardır. Bahçede şadırvan, sağda minaresi, cadde kenarında da hamam yer almaktadır.
Mimar Sinan'ın Mihrimah Sultan'a duyduğu büyük aşk, tarihte de çok sıkça anlatılan bir hikaye. Hatta Mimar Sinan'in yaptığı Üsküdar ve Edirnekapı'daki Mihrimah Sultan Külliyeleri'nde bu büyük aşkın izlerinin de olduğu iddia ediliyor.
Hürrem İkinci Kez Gebe Olduğunu Öğrendi | Muhteşem Yüzyıl 9. Bölüm - YouTube.
- YouTube. Mimar Sinan, Kanuni Sultan Süleyman ve Hürrem Sultan'ın biricik kızı Mihrimah Sultan'a büyük bir aşk beslemiş ama bu aşk ikisinin arasında hiçbir zaman konuşulmamış. Ya da konuşulmasına izin verilmemiş.
Külliyenin On altı odadan oluşan ve günümüzde sağlık merkezi olarak kullanılan medresesi; Mihrimah Sultan'ın iki oğluna, Rüstem Paşa'nın oğlu Osman Ağa'ya ve Kaptan-ı Derya Sinan Paşa'ya ait türbeler günümüze ulaşan yapılardır.
Ünlü bir mimar olan Mimar Sinan Mihrimah Sultan için İstanbul'da iki adet yapı inşa etmiştir. Bu yapılardan biri Edirne kapı surlarında bulunur, biri de Üsküdar'da inşa edilmiştir.
Mihrimah Sultan 17'sine basınca Hürrem Sultan tarafından koca adayları belirlenmiştir. Biri Diyarbakır Valisi Rüstem Paşa'yken diğeri Başmimar Koca Sinan'dır. Mimar Sinan'ın 50 yaşında ve evli bir adam olduğu için Mihrimah, Hürrem Sultan'ın kararıyla Rüstem Paşa'yla evlendirilmiştir.
Haseki Camii, İstanbul'un Fatih ilçesinde Haseki ile Cerrahpaşa semtleri arasında Avratpazarı'nda bulunan Kanuni Sultan Süleyman'ın eşi Hürrem Sultan tarafından eşi Haseki Hürrem Sultan için 1538-1539 arasında tamamlanmıştır (Kuban, 1998:106). Mimarı Sinan'dır.
İşte Mimar Sinan'ın Mihrimah Sultan'a olan aşkı... Fotoğrafta görmüş olduğunuz camii Üsküdar'ın sembollerinden, Mihrimah Sultan Camiidir. Mimar Sinan'ın eserlerinden biri olan bu yapı, padişahın kızı, Mihrimah Sultan'a olan aşkını anlatmıştır. Mihrimah Sultan, Kanuni Sultan Süleyman'ın Hürrem Sultan'dan olma kızıdır.
Hürrem ve Süleyman'ın aşkı o kadar büyüktü ki, Osmanlı tarihinde onlardan başka bu kadar büyük bir aşk yaşayan bir padişah ve haseki örneği yoktur. Kanuni Sultan Süleyman her defasında karısı Hürrem Sultan'a olan aşkını ve sevgisini verdiği hediyelerle ve ona yazdığı gazellerle gösteriyordu.
Yine gelenek olduğu üzere annesi Mahidevran Sultan da oğluyla birlikte Saruhan'a gitti. 6 Ekim 1553 tarihinde Süleyman, Konya'da bulunan oğlu Mustafa'yı kendisini tahttan indirmeyi planladığı inancıyla boğdurttu.
en görkemli çağlarında yaşayan, Kanuni Sultan Süley- man'ının biricik kızı olan Mihrimah Sultan, Osmanlı'nın en güçlü hanım sultanlarından biridir.
Hürrem Sultan'ın, Mehmed (1521) Selim (1524) Bayezid (1525) ve Cihangir (1531) isimli dört erkek[20], ayrıca Mihrümah isimli bir kız evladı dünyaya gelmiştir. Hürrem Sultan'ın Kanuni'den ilk çocuğu olan Şehzade Mehmed'i Hükümdarın tahta çıkmasından bir yıl sonra dünyaya getirdiği anlaşılmaktadır.
Ayşe Hümaşah Sultan (1543, İstanbul - 1594, İstanbul), Ayşe Hümaşah Hanım Sultan olarak da bilinmektedir. Ayşe Hümaşah Sultan 1543 yılında İstanbul'da dünyaya gelmiştir. Annesi Mihrimah Sultan, babası ise Rüstem Paşa'dır.
Haseki Hürrem Sultan, bu külliyeyi 1551'de Mimar Sinan'a yaptırmıştır. İlk cami, Sinan'dan önce, 1539'da yapılmış olup tek kubbeli, kare mekânlıdır; önünde beş kubbeli son cemaat yeri vardır.
Şehzade Camii (Şehzade Mehmet Camii ya da Şehzadebaşı Camii olarak da bilinir), İstanbul'un Fatih ilçesinde yer alan ve Mimar Sinan tarafından yapılan cami, I. Süleyman tarafından Saruhan Sancak Beyi iken 1543'te 22 yaşında ölen oğlu Mehmed adına yaptırılmıştır.
Sultan Abdülaziz'in (1861- 1876) annesi Pertevniyal Vali- de Sultan tarafından yaptırılmış olan caminin temeli, 1869 yılın- da atılmış ve yapımı 1871 yılın- da tamamlanmıştır (Batur, 1994).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri