3'er saatlik aralıklarla beslemeniz ideal olarak kabul edilirken, daha sık acıkan, anne sütüne iştahlı bebeklerin anne sütünden mahrum bırakılmaması önerilir. Anne sütü yetmediği durumlarda bir doktora danışarak ek besin desteği verilebilir.
Aylar geçtikçe bebeğin mide kapasitesi büyüdüğü için, beslenme sıklığı azalır. Bununla beraber, bebeğin sık uyanması genellikle katı gıdalara geçilmeye başlanan 4.-6. aya kadar devam edebilir. 6. aydan sonra ideal olanı, uyku saatinden en geç 1,5-2 saat önce bebeğe akşam yemeği yedirmektir.
Bebek besin ihtiyacının 5'te 4'ünü (3 ana öğünü ve bazı ara öğünleri) anne sütü ile karşılar. Ek gıdalar bu dönemde tek başına yeterli değildir; bu sebeple 6. aydan sonra bebeğinizi düzenli olarak anne sütü ile beslemeye devam etmelisiniz. Anne sütü ile beslenmenin mümkün olmadığı durumlarda doktorunuza danışın.
Bebeğinizi emzirirken artık bir süre sonra bebeğiniz emmeyi bırakıyorsa, tüm çabanıza rağmen memeyi tekrar ağzına almak istemiyorsa bu doyduğu anlamına gelir. Bebekler doyduktan sonra mutlu görünür. Bu durum bebeğinizin doyduğunu anlamanız açısından önemlidir.
İlgili 32 soru bulundu
Yenidoğan bir bebek 3 saatten fazla aç kalamaz.
1-6 ay arası bir bebek için aç kalabileceği maksimum süre 4 saattir. 6 aydan büyük bebekler ise en fazla 6 saat aç kalabilir.
Ayda 180 cc (1 çay fincanı ) *1 yaşında 240 cc ( 1 su bardağı ) *Erişkinler ise 960 cc( bir sürahi ) ile karnını doyurmaktadır. *Bebeğin mide hacmi birinci aydan sonra kilogram başına 30 cc olarak kabul edilmektedir.
Bebeğin kilosu 150 ile çarpılırsa 24 saatteki süt ihtiyacı bulunmuş olur. Diğer bir deyimle ilk 6 ayda bebekler kilo başına 150 cc. süte gereksinim duyarlar. Örneğin 5 kilo gelen bir bebek günde 750 cc. civarında süt alırsa bu onu yeterince beslemiş olur.
Anne sütüne yakın içeriği ile bebeğin gelişimine katkı sağladığı bilinen bu mamayı kullanan anneler memnun kaldıklarını söylüyor. Bebeklerinin boy ve kilo gelişimlerinin iyi olduğunu ve hastalanmadıklarını söylüyorlar. Aynı zamanda tadı da anne sütüne yakın olduğundan bebekleri severek içtikleri için oldukça memnunlar.
Bebek Acıkınca Uyanır Mı? Bebekler acıktıklarını kendilerine bakan kişiye haber vermeye programlıdır. Sağlıklı gelişim gösteren bir bebek acıktığında mutlaka haberiniz olur. Örneğin uyuyorsa uyanır.
Araştırma katı mama da yiyen bebeklerin daha uzun uyuduğunu, geceleri daha az uyandığını ve ilk 6 ay sadece anne sütüyle beslenenlere kıyasla çok daha azının ciddi uyku sorunları yaşadıklarını ortaya koydu.
Evet, emzik verilebilir ama bunun bir zamanı var. Emme içgüdüsü çok yüksek olduğu için bebekler anneyi sürekli emmek ister. Bu anne için çok yorucu oluyor çünkü bebek anneyi yalancı emzik gibi de kullanabiliyor.
BEBEĞİNİZİN AÇ OLDUĞUNU GÖSTEREN BAZI İŞARETLER
* Başını bir yanda diğer tarafa hareket ettirmesi. * Kucağınıza aldığında göğsünüze doğru dönmesi. * Gün içinde uyumaması ve ne kadar uğraşırsanız uğraşın uyuyamaması. * Dudaklarını ya da dilini emiyor olması.
Bebek kilo alıyorsa, huzurluysa, bezini günde 4-6 kez ıslatıyorsa yeterince besleniyor demektir.
Bebeğiniz doğduktan sonra ilk aylarda emzirme sıklığını mutlaka planlamalısınız. Bebeklerin fiziksel, bilişsel ve duygusal gelişimlerini desteklemek için ilk aylarda anne sütü ile beslenmesi oldukça önemlidir. 3 aylık bir bebeğin yaklaşık 3 saatte bir emzirilmesi önerilir.
Ispanak, ısırgan, karalahana, dereotu, marul, maydanoz, roka, semizotu gibi yeşil yaprak sebzeler bol miktarda vitamin ve mineral barındırırlar. Anneye ihtiyaç duyulan kaloriyi sağlarlar. Aynı zamanda fitoöstrojen içeren bu sebzeler süt üretimini arttıran hormonların salgılanmasına katkı sağlar.
Kolostrumun zamanla içeriği değişerek olgun süte dönüşür. Normal emziren bir anne günde 600 ml süt üretir.
"Memelerdeki süt oluşumu emzirme aralığı ve süresi ile ilgilidir. 3saatte 20 dakika süreyle beslenen bir bebek, memeyi boşaltır ve diğer 3 saat içerisinde meme yeniden süt dolar. İş hayatına başlayan anneler 3 saatte bir süt sağmalıdır. Aylar ilerledikçe 4 saatte birde olabilir.
Son Süt: Bebek emmeye başladıktan 2-3 dakika sonra gelen süttür. Krema kıvamında ve yağ içeriği yüksektir. Bebeğin sakinleşmesine ve doymasına yardımcı olur. Ayrıca yağ içeriği yüksek olduğu için bebeğin kilo almasını sağlar.
3 Aylık Bir Bebek Kaç Kilo Olmalı? 3 aylık kız bebekler ortalama 5.8 kg, erkek bebekler ise 6.4 kg olabilir. İdeal Boy ve Kilo Hesaplama sayfasında yer alan Persentil Hesaplama Aracını kullanarak bebeğinizin gelişimini düzenli olarak kontrol edebilirsiniz.
- Bebeklerde Aylara Göre Mama Miktarı; - Yeni doğmuş bebeğe, 30-60ml mama 3-4 saatte bir verilmelidir. - 1 aylık bebeğe, 118ml mama verilmeli ve 4 saatte bir olarak hesaplanmalıdır. - 2 aylık olan bebeğe, günde 118ml mama fakat günde 6-7 kez verilebilmektedir.
Bebek her zamankinden daha az oynar, daha az hareketlidir. Daha az idrar yapar (yenidoğan bir bebeğin günde 6 ıslak bezin altına düşmesi susuzluk belirtilerinden biridir). Dudakları kurur ve çatlar. Ağlarken gözyaşları daha az akar ya da akmaz.
Aç olduklarında emzik verilse dahi bir süre emerek emziği fırlatırlar. O durumlarda açıkça süt istediklerini belli ederler. Ancak bebek tok ise, rahat etmek, tatmin sağlamak ve rahat uykuya geçebilmek için emziği isterler. Böylelikle emzik ağızda olduğunda ağlamaz ve daha huzurlu hissederler.
Yeni doğan, açlık belirtileri göstermiyorsa;
O zaman bebek acıksa da uykuya devam edebilir. Yeni doğan bir bebek 24 saatlik bir süre içinde en az 8 ila 12 kez emzirilmesi gerekir, bu nedenle yeni doğan bebeğinizi ilk ay, gündüzleri 2-2,5 saatte bir, geceleri de 3 saatte bir uyandırıp emzirmeye çalışın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri