Keten kumaşlar dayanıklı yapıya sahiptir. Çoğu keten kumaş türü 90 dereceye kadar dayanır. Fakat kumaşın zarar görme ihtimali dikkate alınarak 60 derecenin üzerinde yıkama yapılması risktir. Uygun yıkama programı seçilerek çamaşır makinesi uygun sürede, uygun sıcaklıkta yıkama yapacaktır.
Gömlekleri, düşük sıcaklıkta yıkamanız önerilir. Sıcak su, gömleklerinize zarar verebilir ve renk kaybına neden olabilir. Ayrıca, yüksek sıcaklıklar gömleklerin küçülmesine neden olabilir. Bu nedenle gömleklerinizi 30-40 derece arasında yıkamaya özen gösterin.
Su sıcaklığını kesinlikle soğuk olarak ayarlamalısın en azla 30 derece. Bu tip hassas ürünlerde sıcak su kullanmak kesinlikle zararlıdır abla hem dokusuna hem rengine zarar verebilir. Makine devri 600 - 800 olursa yeterli olacaktır. Hatta ayarlayabilirsen Sıkma modunu en düşük ayara alabilirsen güzel olur.
Keten gömlek, etiketinde yer alan önerilere uygun bir şekilde temizlenmelidir. Eğer keten gömlek makinede yıkanıyorsa öncelikle hassas veya el yıkama programında yıkanmalıdır. Suyun sıcak olmaması, keten gömleği koruyacağı gibi kırışmasını da önler.
Nasıl yıkanır? : Keten giysilerinizi İpek programında, keten masa örtüleri gibi ev eşyalarınızı ise Pamuklu programında yıkayabilirsiniz.
İlgili 32 soru bulundu
Keten kumaşlar dayanıklı yapıya sahiptir. Çoğu keten kumaş türü 90 dereceye kadar dayanır. Fakat kumaşın zarar görme ihtimali dikkate alınarak 60 derecenin üzerinde yıkama yapılması risktir.
Giysilerinizin çoğu ılık suda yıkanabilir. 40 derece üzerinde gerçekleşen yıkamalarda kıyafetlerinizin çekme olasılığı diğer derecelere oran ile çok daha yükselir.
Keten gömleğinizi yıkarken çok yüksek ya da çok düşük sıcaklıklarda yıkamadığınız sürece çekme gibi bir olumsuz durumla karşılaşmazsınız. Keten kumaş olarak oldukça dayanıklı bir yapıya sahip olduğundan yıkama sıcaklığına dikkat ettiğiniz sürece herhangi bir çekme durumu meydana gelmez.
Keten Kumaş Yıkanınca Çeker mi? Keten kumaş ürünlerinden en önemli yararı, bakımlarının çok basit olduğudur. Fakat pek çok kumaş gibi, ilk yıkama sonrasında azıcık çekmesi mümkündür. Su sıcaklığının dışında, çekmeyi etkileyen en mühim faktörlerden birisi, kumaşın nasıl kurtulduğudur.
-Yıkama: Yıkama esnasında çok sıcak su tercih edilmemeli. Çünkü sıcak su kumaşın esnemesine ve bundan dolayı kolaylıkla kırışmasına neden olacaktır. Bunun için ılık su tercih edilmelidir. -Ütüleme: Kırışan keten kumaşı açmanız uzun sürer.
Narin bir yapıya sahip olan keten kumaş çeşitleri, mutlaka kısa programda yıkanmalıdır. Özellikle ince keten kumaş, soğuk veya ılık suda yıkandıktan sonra gerekmedikçe sıkma programına sokulmamalıdır. Keten elbiseniz uzun ömürlü olsun istiyorsanız kumaşı yıkarken fazla deterjan da kullanmamalısınız.
Özellikle yaz aylarında sıkça tercih edilen keten kumaşlı gömleklerin hava geçirgenliği yüksektir ve serin tutar. Ayrıca doğal bir kumaş türü olmasıyla da tercih edilirliği artar. Pamuk ile birleştiği zaman kırışıklık oranı azalır ve daha kolay ütülenebilir.
Örneğin; keten ve pamuk gömlekler, akrilik ve polyester kumaş türleriyle kıyaslandığında ütü yapılması daha zor gömleklerdir ve gün içerisinde çabuk kırışabilir. Bu sebeple pamuk ve keten gömleklere sentetik yapılı gömleklerden daha yüksek sıcaklıkta ütüleme yapılması tavsiye edilir.
Pamuklu kumaşlar için ideal yıkama sıcaklığı genellikle 40 derece oluyor; ipekli ve narin giysilerde ise maksimum 30 dereceye kadar çıkmak gerekiyor. Sentetik kumaşlar kaç derecede yıkanır derseniz de eğer ön yıkama işlemi de olacaksa 50-60 derecede yıkama yapabilirsiniz.
Beyaz çamaşırlar ile renk geçirmemesi için ayrı yıkanmaması gereken siyahlar; çamaşır makinesinin ''sentetik'' programında, 40 derecede yıkanmalıdır. Ayrıca aşırı derecede kirli olmayan siyah çamaşırlar için sentetik program yerine hızlı program da tercih edilebilmektedir.
Giysileriniz pamukluysa 40, narinse 30 derecede yıkanabilir. Yoğun lekeliyse ve sıcak yıkamaya uygunsa 90 dereceye kadar program kullanabilirsiniz. Beyazlar lekeleri daha çok göstereceğinden, kumaşlar uygunsa 60 derecede yıkama önerilir. İç çamaşırı gibi kıyafetleri yüksek ısıda dezenfekte edebilirsiniz.
Keten kıyafetler soğuk suda yıkanır. Çamaşır makinesine atacaksanız mutlaka ters yüz etmelisiniz. Ürünün etiketinde “Yalnızca Kuru Temizleme” ibaresi yer alıyorsa hemen kuru temizlemeye verin.
Sıcak suya dayanıklıdır fakat 120 dereceden sonra bozulur Bu nedenle Ilık su ile elde yıkamak ya da kuru temizlemeye vermek daha iyi olacaktır Doğallığı, rahatlığı ve şıklığı bir arada bulunduran keten kumaş dünyanın her yerinde en çok kullanılan kumaştır.
Çamaşır makinesinde, perdeler için uygun olan format, “Narin Yıkama” olarak bilinir. 30 derece olan bu format, sıcak su içermez ve “Elde Yıkama” özelliği ile perdeleri yıkar.
gömlekler yıkanınca çeker mi? Uygun sıcaklıkta yıkarsanız çekmez.
Özellikle yaz aylarında sıkça tercih edilen keten kumaşlı gömleklerin hava geçirgenliği yüksektir ve serin tutar. Ayrıca doğal bir kumaş türü olmasıyla da tercih edilirliği artar. Pamuk ile birleştiği zaman kırışıklık oranı azalır ve daha kolay ütülenebilir.
Günlük hayatta çamaşır sepeti içerisine pek çok sentetik kıyafet atılır. Bu programda yıkayabilmek için bu giysilerin arasından sentetik olanlar seçilmelidir. Polyester, asetat, akrilik, viskoz, vinil ve lateks gibi kumaşlara sahip çamaşırlar da sentetik grubundadır.
Merhaba, Ortalama 45-50 dakika arası bir zamanda çamaşırlarınız temiz bir şekilde çıkacaktır.
Beyazların herhangi bir renk verme sıkıntısı olmadığı için ve beyaz çamaşırlar kirleri çok daha net bir şekilde gösterdikleri için yüksek ısılarda yıkanmaları mümkün oluyor. Yine de yıkayacağınız beyaz çamaşır, yün ya da ipek gibi hassas yapıda bir kumaş ise en fazla 30 derecede yıkamak gerekiyor.
Pamuklu programlar daha yüksek sıcaklıklarda yıkama yaparken, sentetikler 40 derece civarında yıkanıyor. Bu da sentetik malzemelerin daha hassas olmalarından kaynaklanıyor. Sentetik programda çamaşırların daha az zarar görmesi için sıkma işlemi de daha düşük seviyede tutuluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri