Bazı bebekler bu aşamada ilk kelimelerini söylerler, bu da genellikle “mama” veya “dada” şeklindedir.
1 - Neh: “Ben açım.”
Bebeğiniz acıktığı zaman“neh” veya “hayır” der. Bütün kelimelerde olduğu gibi, “neh” sözcüğü ile bebeğiniz çığlık atmadan önce ne isteğini size en kolay şekilde duyurur. “Neh” sesini duyduğunuzda, bebeğinizin beslenmek istediği anlamalısınız.
Bebeklerin pek çoğu baba kelimesinin söylenmesi daha kolay olduğu için ilk olarak baba kelimesini söylese de, genel olarak pek çok bebek 12-15 ay arasında baba ve anne kelimelerini söyleyecektir.
ede genellikle bebeklerin kullandığı bir kelimedir bebekler bu kelimeyi birini çağırırken kullanır bazı bebekler ise bu kelimeyi oyun için bazıları ise konuşmak için kullanır. Ede "KAHRAMANMARAŞ'A"ait bir tabidir.
Bebeğiniz ilk “baba” veya “anne” kelimelerini altı veya sekiz aylık olunca kullanabilir. İlk doğum günü civarında repertuvarına birkaç kelime daha eklemiş olabilir. Bu ipuçları bebeğinizin konuşmasına yardımcı olur. Bebeğinizle sadece konuşmak ona yeni kelimeler öğretir ve ilk kelimeleri konusunda cesaret verir.
İlgili 32 soru bulundu
Her bebeğin dil gelişimi farklı ilerler. Fakat genel olarak bebeklerin gelişim evrelerine göre söyledikleri ilk kelimeler birbirine benzer niteliktedir. Bebek, bebe, araba, baba, gel, dede, mama, evet, al, ben, hayır, bay bay gibi kelimeler bebeklerin söyledikleri ilk kelimeler arasında sayılır.
En erken 6.ayda, ancak tipik olarak 8-10.aylarda çocuklar kendi isimlerini anlayabilirler. Genellikle 6-9.aylarda babalarda ve dedelerde büyük kıvanç uyandıran ''ba ba, de de'' hecelemelerini anlamsız olarak kullanmaktadırlar. Dokuz aylık bir bebek duyduğu sözcüklere yanıt vermeye başlar.
Çocuğunuzdan Islık Benzeri Ses Geliyorsa…
Özellikle çocuklarınız nefes alırken hışıltılı ya da ıslık sesine benzer sesler çıkarıyorlarsa mutlaka bir hekime gitmelisiniz. Hışıltı veya bilimsel adıyla "vizing", akciğerlere bağlanan orta ve küçük soluk borularının daralmasına bağlı olarak ortaya çıkan bir durum.
Bebeğinizle konuşurken sevgi dolu sözcükler kullanın. Ses tonunuza dikkat edin, pozitif şeylerden bahsediyor bile olsanız asla sert bir ses tonu kullanmayın. Yavaş yavaş konuşun ve konuşurken bebeğinizin yüzüne bakmaya özen gösterin, etrafta bebeğinizin ilgisini başka tarafa çekecek unsurlar bulundurmamaya çalışın.
“Fetal makrozomi” terimi, ortalamadan önemli ölçüde daha büyük bir yenidoğanı tanımlamak için kullanılır. Fetal makrozomi teşhisi konan bir bebeğin, gebelik yaşı ne olursa olsun 4.000 gram doğum ağırlığı vardır. Dünyada doğan bebeklerin yaklaşık yüzde 9'u 4000 gr' dan daha ağır.
Değerli kardeşimiz, Bahsedilen durum hurafeden ibarettir. Hayızlı iken bir bayan yeni doğmuş bebeği de annesini de ziyaret edebilir. Bunda hiç bir sakınca yoktur.
Cadı saati; bebeğin günün belli saatlerinde ve belli bir süre ile ağlaması ve süresi dolmadan susturulamaması durumudur.
18-30 ay arasında olup yaşıtlarına göre daha az kelime hazinesine sahip olan ya da konuşamayan bir bebek, geç konuşan bebek olarak kabul edilebilir. Konuşma geriliği olarak adlandırılan bu durumu fark etmek için Uzman Dil Konuşma Terapisti lerine başvurulması gerekir.
Bebeğiniz bir iki yara alabilir; kafa vurma davranışı genellikle bir “kendini yatıştırma” davranışıdır. Bu çocuğunuzun başını kendisini ciddi şekilde yaralayacak kadar vurmasının çok da olası olmadığı anlamına gelir. Bebeğiniz kendi acı eşiğini bilir ve başını vurmak canını acıtırsa kendisini biraz yavaşlatacaktır.
Bebeklerin genel olarak doğumdan sonraki 9 ile 12 ay arasında basit hecelerden oluşan kelimeleri kullanmaya başladıkları bilinir. 12 ile 18 aylık zaman diliminde ise kelimeleri daha doğru telaffuz edebilmeye başlarlar.
Mora refleksi, bebeklerde ani bir şey işittiklerinde veya gördüklerinde meydana gelen bir reflekstir. Bir sesten veya görüntüden ürken bebek kafasını geriye atarak gerilir ve kasılır. Bu ani hareket, korktuğunun belirtisidir. Bebeğiniz korktuğundan dolayı ağlayabilir.
1-2 yaş: “Hayır” kelimesini anlar. İsimler de dahil olmak üzere 10-20 kelime söyleyebilir. İki kelimeyi birleştirmeye başlamıştır: “baba bay-bay”
Bazı bebekler çok sessizken bazıları çok fazla ağlar, agular. Bunu yapmalarındaki asıl sebep, çıkardıkları sesten haz duymaları ve karşısındaki insanla bu şekilde iletişim kurmalarıdır. Agulama evresi dilsel gelişim için önemlidir ve sözel iletişimin de başlangıcı sayılabilir.
Bebeklerin En Çok Söylediği İlk Kelimeleri
Günaydın, olmaz, merhaba, çok, daha, güle güle gibi günlük hayatın sık kullanılan kalıp kelime ve cümlelerini bebeğinizle sık sık kullanarak, onun ilk kelimelerinden oluşan kelime dağarcığını çok daha kolay genişletebilirsiniz.
Yenidoğan refleksleri canlılığını kaybetmeye başlar, istemli gibi görünen hareketler çoğalır. Etrafı tanımaya çalışır, bakınır. Baş kontrolü iyidir: başını kucaktayken dik tutar, başı düşmez, başını istediği yöne rahatlıkla çevirir. Ayaklarını birbirine sürter, tekme atmaya çalışır, bacaklarının güçlendiği hissedilir.
Çocuklar uyku evresindeyken iç çekerek akciğerlerindeki hava yollarının açılmasına ve daha fazla oksijenin emilimine yardımcı olur. Yenidoğan bir bebeğin ciğerleri hala gelişim çağındadır ve daha küçük olan hava yollarının verimli bir şekilde çalışabilmesi için bazı zamanlarda destek alması olağandır.
Solunum güçlüğü belirtileri
Solunum sayısının normalden fazla yani dakikada 20-40 arasında olması, göğüs kafesinde çekilmeler olması, burun kanatlarının açılıp kapanması, inleme, cilt renginin morarması ve solunumun aralıklı durması belirtiler arasında sıralanıyor.
Çoğu ebeveyn için bebeğine aşık olma süreci doğumdan önce başlar. Bebekler ise ebeveyne olan sevgi hislerini doğumdan sonraki 2-4 ay arası dönemde net şekilde göstermeye başlarlar. Bebeğinizin sizinle bağ kurmaya başladığını, ona gösterdiğiniz duygusal tepkilere karşılık almaya başladığınızda anlarsınız.
Yaşıtlarıyla birlikte oyun oynamayı tercih etmezler ancak yakınında çocukların olması onları mutlu eder. 12 aylık bebekler el sallama, alkış, göz kırpmak, ce-e gibi eylemleri öğrenebilir ve söylendiğinde yapabilirler.
Henüz yeni gelişmeye başlayan sistem nedeniyle bebekler ellerini yumruk yaparlar. Bebeklerin ellerini yumruk yapmasının en temel nedeni beyin ve vücut arasındaki sinir yapısının gelişmemesiyle alakalıdır. Bu gelişim birkaç ay sürebildiği gibi birkaç senede sürebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri