Bu bilgiyi edinen anne adaylarının aklına “doğuma kaç gün kala bebek döner?” sorusu gelmektedir. Bebeğiniz, hangi şekilde duruyor olursa olsun, doğum kanalına inene kadar her an bir diğer pozisyona geçiş yapabilir.
Bazı durumlarda bebeğe yeterince kan gitmezse veya doğum kanalına girmişse bebek hareketleri azalabilir. Bu durumda da hastane yoluna çıkılmalıdır.
Özellikle ilk kez doğum yapacaklarda doğuma birkaç hafta kala bebek pelvise girer. Halk arasında bebeğin doğum kanalına girmesi olarak bilinen bu eylemi anne adayları da hissederler.
Normal şartlar altında doğuma yakın bebek hareketleri azalır; ancak gün içinde en az 10 kez hissedilmesi gerekir.
Bu süreçte rahim ağzı yumuşamaya başlamış ancak yapısal bütünlüğü korunmaktadır. Doğum kanalına iniş tamamlandıktan sonra genellikle 2-4 hafta arasında doğum başlayacaktır.
İlgili 37 soru bulundu
Anne adayının doğum sürecinin yaklaşmasında en önemli işaret rahim kasılmalarının düzenli hale gelmesidir. Kasılmalar ortalama 20 dakika aralıklarla görülmeye başlar ve ağrı ile kramp giderek şiddetli hale gelir. Düzenli sancılar her zaman doğumun başladığına dair haberidir.
Tıp dilinde doğum indüksiyonu olarak da adlandırılan suni sancı, yalnızca vajinal doğum yapabilecek durumda olan hamile kadınlara uygulanabilir. Suni sancı gerektiren durumların başında, anne karnındaki miadını tamamlanmasına rağmen hala doğum kanalına girmeyen bebek gelebilir.
Doğuma yaklaştıkça yalancı doğum ağrıları yerini gerçek doğum ağrıları denen daha şiddetli, sırtın alt kısmından başlayıp karna yayılan ve karında sertleşmenin eşlik ettiği, daha uzun süren (30-60 saniye), düzenli aralıklarla gelen, dinlenmekle geçmeyen, aralıkları ve şiddeti giderek artan kasılmalara bırakır.
Doğum sancıları gebeliğin 38 ila 42.haftaları arasında gelebilir. Genelde ilk sancılar 5 ila 20 dakikada bir gelir. Sonrasında bu sancılar daha kısa sürelerle sık sık gelmeye başlar.
Ancak doğumu başlatmak için; yürüyüş yapmak, merdiven çıkmak, cinsel ilişki, göğüslerin uyarılması, pilates topu üzerinde kalçanızla yapacağınız dairesel hareketler kısmen işe yarayabilir. Bazı 'hurma, ananas, ahududu yaprağı çayı' gibi gıdaların tüketimi de zararsızdır.
Nişan, kasılmalarla birlikte olan sancı ve/veya suyun gelmesi bize doğum eyleminin başladığını gösterir. Bu üç belirti sıra ile değildir. Her kadında ve bir kadının her doğumunda farklı sıralarla görülebilir.
Doğum yaklaşınca rahim ağzı genişleyince bu tıkaç kanla birlikte atılır. Buna halk arasında ''nişan'' denir.
Gebeliğin artık 37. haftalarına gelindiğinde bebek, anne karnında aşağı doğru pozisyon almış ve doğum kanalına doğru yönelmiştir. Aşağı inme durumu yaşandığında annenin karnında belirgin bir değişikliği olur ve bebeğin aşağı doğru indiği dışarıdan bakıldığında da anlaşılabilir.
Anne karnında yer alan bebeğin aşağıya doğru hareket etmesi doğumun başladığının en önemli işaretleri arasında gösterilir. Halk arasında en çok bilinen su gelmesi olayı doğumun gerçekleşmesine kısa bir süre kala yaşanır. Bu esnada anne karnında yer alan kese yırtılarak içinde yer alan sıvı dışarıya atılır.
Doğum sancısı rahmin bir yumruk gibi kasılması ve daha sonra gevşemesiyle gerçekleşir. Düzenli kasılmalar sancı belirtileri arasında yer alır. Regl sancısından farklıdır. Doğumun erken evresinde sancılar 15-20 dakikada bir kısa süreyle gelebilir.
Daha hiç görmediğiniz, sesini bile duymadığınız minik yavrunuzun varlığını ilk hissetmeye başladığınız anlar hamilelik döneminin en heyecanlı zamanlarıdır. Bebeğiniz varlığını ilk aylardan size hissettirmek için bazı tepkimeler verir. Bu da genellikle bebeğin karın içinde pıt pıt atması ile ilk olarak ortaya çıkar.
Anne karnındaki bebeğin vücudundaki kemikler şekil almaya başlar ve gebemizin karnında doğal olarak sertleşme gerçekleşir. Mide ve karın bölgesinde bebeğin iskeleti geliştikçe karnı sertleşmeye başlar. Anne adayı gerginlik hisseder. Kilo almak.
İlk hamileliklerde karın aşağı indikten 2-4 hafta sonra doğum olur. Bunu siz üst tarafta rahatlama, alt tarafta ise baskı hissi ve sık idrara çıkma şeklinde hissedebilirsiniz. Braxton Hicks kontraksiyonları denilen yalancı doğum sancıları gebeliğin 28. haftasından itibaren başlar.
Bu sancılar genellikle ilk olarak karın bölgesinde başlar ve zamanla sırt bölgesine doğru yayılır. Ancak bazı anne adaylarında ise sırt ve bel kısmından başlayarak karın bölgesine geçiş yaptığı görülür. Dolayısıyla sancının hissedilme şeklinin kişiden kişiye değiştiği söylenebilir.
Bebeğin rahimde durmasını sağlayan ve vajinayla ilişkisini kesen mukus tıkacı, doğumun hemen öncesinde atılır, buna “nişan gelmesi” denir ve doğumun başlayacağının habercisidir. Anne adayları bu tıkacın atılmasını, pembe, sümüksü bir kanama olarak ifade ederler. Bu durum doğumun çok yaklaştığının habercisidir.
Bazı durumlarda rahimde düzensiz kasılmalar meydana gelebilir. Rahim ağzında açılmalar olurken bazı belirtiler de görülebilir. Genellikle rahim ağzında açılma sırasında regl dönemindeki gibi kanamalar da gözlemlenebilir. Bunun yanı sıra kanama da aşırı boyutlara ulaştığı takdirde doktora başvurmalıdır.
Normal doğum sancısı gelmediği durumlarda genel olarak yapay yani suni sancı verilerek doğum başlatılır. Doğumun başlamasının bir diğer belirtisi de su gelmesi olarak ifade edilen ve bebeğin içerisinde bulunduğu sıvının boşalmasıdır. Sonrasında ise doğumun başlaması için az bir zaman kalmış demektir.
Annenin kalp hastalığı, yüksek tansiyon, bel fıtığı gibi hastalıklardan dolayı ıkınmanın sorun oluşturabileceği durumlar, Annenin genital bölgesinde oluşmuş uçuk ve HPV gibi virütik enfeksiyon oluşmuş olması gibi durumlarda normal doğum yerine sezaryen tercih edilmektedir.
Suni sancı uygulaması doğum eylemini başlatma da başarısız olduğunda doğum sezaryenle gerçekleştirilir. Suni sancı en sık günün geçmesinde uygulanır. Anne hayatının yada bebek hayatının tehlikede olduğu durumlar da bebek miyadında olmasa bile suni sancı ile doğum eylemi başlatılmaya çalışılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri