Özellikle bebeğiniz yeni doğmuşsa veya 6 aylıktan küçükse, Amerikan Pediatri Akademisi'nin (AAP) önerdiği gibi, doğrudan güneş ışığından uzak tutmalısınız. Bunun için de dışarı çıkarken bebeğinize uzun kollu ince tişört ile uzun bol pantolon giydirebilirsiniz. Yaz aylarında bebeklere neler giydirilmelidir?
Doğumdan 2-3 hafta sonra zıbın yerine, pamuklu atlet veya kısa kollu badiler giydirmeye başlayabilirsin. İlk 3-4 ayı doldurduktan sonra pamuklu tulum tarzında giysiler tercih edebilirsin. Bebeğinin giyeceği tüm kıyafetlerin etiketlerini mutlaka kesmeli, giysilerini bebek deterjanı kullanarak ve ayrı olarak yıkamalısın.
24 derece ortam sıcaklığında bebeğinize sadece uzun kollu bir body giydirmeniz yeterli olacaktır. Hava sıcaklığı 25 derece ve üstüne çıktığı zaman kumaş kalınlığı 0.5 tog olan ürünlere geçmenizi tavsiye ederiz. 25 derece ortam sıcaklığında 0.5 tog kalınlığa sahip uzun kollu body tercih edebilirsiniz.
Yurt dışı kaynaklarda 18-21 derece aralığı uygun sıcaklık olarak önerilebilmektedir. Bu sıcaklıklarda bebek iki kat giydirilir. Örneğin bir bady ve tulum, bu kadar. Çok kalın olmayan, cildin hava almasına olanak veren pamuklu kıyafetler yeterli olacaktır.
30-25 derece: Bu sıcaklıklarda bebeğinize bebek bezinin üstüne şort ve kısa kollu t-shirt giydirip güneş gözlüğü takabilirsiniz. Unutmayın açık renkler koyu renklere göre bebeğinizi daha serin tutacaktır.
İlgili 25 soru bulundu
Yazın Bebeklerin Üstü Örtülür Mü? Bebeğinize terlememesi ve pişik olmaması için uyurken de ince ve pamuklu kıyafetler giydirilmesi önemlidir. Üzerine ince pamuklu bir battaniye örtülmesi yeterlidir. Eğer bebeğiniz hareketlenmeye başladığı dönemde ise ve üzerinde battaniye tutmuyorsa, uyku tulumu tercih edilebilir.
En garanti yöntem ise bebeğin vücut sıcaklığını termometre yardımıyla ölçmek. Bebeğin normal vücut sıcaklığı 36 ila 37 derece arasında değişiyor. Vücut ısısı 36 derecenin altına düşmüş bebek üşüyordur.
Battaniye yerine bebek uyku tulumu
Uygun bir bebek uyku tulumu, başın üzerine çekilemez veya örtülemez.
Yaz mevsiminde bebekler için oda sıcaklığı ideal aralığı 20-22 derece olmakla birlikte özellikle de odanın 24 derecenin üzerine çıkmamasına dikkat etmek şarttır. Aynı zamanda bebek ince, hafif ve pamuklu giysilerle giydirilmelidir.
Genelde penye giysiler ve pamuklu ürünler mevsim geçişleri için en önemli tercihler içerisinde yer alır. Çünkü bu kıyafetler bebeğin vücut ısısını ani değişime karşı koruma imkanı vermektedir. Dış kısımda ise hırka, mont ya da mevsimlik kıyafetler önemli bir potansiyel teşkil eder.
Ancak, eğer evin içinde klima çalışıyorsa ve bebeğin ayakları soğuyorsa ince çoraplar giydirebilirsin. Gece uyurken de aynı durum geçerlidir. Eğer bebeğinin odası soğuksa ve ayakları soğuyorsa çorap giydirebilirsin.
24 – 25 derece: Hafif uyku tulumu, kısa kollu atlet. 26 derece: Yalnızca hafif uyku tulumu. 27 derece ve üzeri: Bebek bezi tek başına yeterlidir. Gerekli görülürse ince bir pamuklu atlet giydirilebilir.
Bebeklerin el ve ayaklarının soğuk olması her zaman üşüdükleri anlamına gelmez. Bebeğinizin yüzü ve yanaklarının soğuması ise onun gerçekten üşüdüğü anlamına gelebilir. Bu nedenle bebeğinizin yüzü ve yanakları soğuduysa, ensesini ve göğsünü de kontrol ederek bulunduğu ortamdaki ısının yükselmesini sağlamanız önemlidir.
Kışın Bebekler Uyurken Çorap Giymeli Mi? Kışın bebekler için çorap giymek, vücut ısısını koruma ve soğuğa karşı koruma amacıyla yararlı olabilir. Ancak, bebeğinizin yatarken çorap giymesi, onun hareketlerine ve rahat nefes alıp verme yeteneğine göre değişebilir.
Yaz aylarında bebeklerin giyiminde tercih edilen kıyafetler genellikle ince ve pamuklu olmalıdır. Pamuklu kumaşlar, hava alabilen ve teri emen özellikleri nedeniyle bebeklerin cildini rahatlatır. Ayrıca açık renkli giysiler tercih etmek, güneşin etkisini azaltarak bebeğinizi serin tutmaya yardımcı olur.
Kıyafetlerin etiketleri kesilmeli, bebeğin giysileri yetişkinlerinkinden ayrı yıkanmalı ve özel bebek deterjanları kullanılmalıdır. İlk 6 aya kadar bebek giysilerinin dikiş yerleri içten ve dıştan ütülenmelidir.
İdeal sıcaklık değeri olarak 22 derece tavsiye ediliyor. Fakat gündüz ve akşam saatlerinde ani değişen hava sıcaklıkları göz önünde alındığında, ortamın gündüz 21- 24 derece arası, gece ise 19-21 derece arasında tutulması tavsiye ediliyor.
Bebeklere, haftada bir kez banyo yaptırmak yeterli olacaktır. Ayrıca saç derisi 1 kereden fazla yıkanmamalıdır. Çünkü bebeklerin saç derisi yetişkinlerdeki gibi kısa sürede yağlanmaz ve kirlenmez. Özellikle kış aylarında bebeklere banyo yaptırırken 15 dakikadan fazla banyoda kalmamalarına özen göstermek gerekir.
Bir bebeğin bulunduğu odanın ideal sıcaklık değeri 20 ila 24 derece arasında değişiyor. Yenidoğan bebekler için bu aralık 22-24 derece olurken, 6 aydan sonra ideal sıcaklık 20-21 derece seviyesine iniyor. Gün içerisindeki bu sıcaklıkların geceleri 1 derece daha düşük olması ise ideal kabul ediliyor.
Fermuar başlangıç ve bitiş noktalarının bebeğinizin tenini incitmemesi için fermuar korumaları tasarlanmıştır. 0,3 Tog uyku tulumunu 21-24 derece oda sıcaklığında bebeğinize uzun kollu body ve alt pijama/pantolon ile; 24-27 derece oda ise sadece sıcaklığında yarım kollu veya kolsuz bir body ile giydirebilirsiniz.
Tog değeri oda ısısı ile uyumlu olan bebek tulumları tercih etmeniz deneme yanılma yoluna gitmeden doğru tulum tercihi yapmanızı sağlayacaktır. Örneğin; 24-27 derece oda sıcaklığında 0.2 Tog değeri olan bir tulum tercih edilirken, 18-20 derece sıcaklıkta 2.5 Tog değerinde bir tulum tercih edilmelidir.
Uyku Tulumu İle Bebek Üşür mü? Gece boyu üstü açık kalan bebekler üşüyebilir ve bu nedenle üşütüp hasta olabilirler. Ancak endişe etmenize hiç gerek yok. Bebeklerin bulundukları oda sıcaklığına göre özel olarak üretilen uyku tulumları onların gece uykusu sırasında üşümemeleri için ısı kalkanı olur.
Musa Bostancıoğlu, ''Çünkü bebeğin ne eli ne de yüzü onun beden ısısı hakkında bilgi verir. Bebeğin rüzgardan yüzü üşümüş ancak vücudu sıcak olabilir. Unutmayın bebekler en çok boynundan üşür. Bu yüzden yaz sıcaklarının rehavetine kapılıp bebeğinizi rüzgarlı ya da klimalı ortamda korumasız bırakmayın.
Bebeğin üşümemesi için basit ve gündelik önlemler alabilirsiniz. Oda ısısını sabit değerlerde tutun. İdeal oda ısısı 22 – 24° derecelerdedir. Bebeğinizin üşümemesi için oda ısısını bundan yüksek derecelere getirmeniz bebeğin bunalmasına, huysuzlanmasına ve uyuyamamasına neden olacaktır.
Bebeklerde soğuk algınlığının ilk belirtileri, çoğunlukla burun tıkanıklığı ya da burun akıntısı olarak görülerek, başlangıçta şeffaf olan daha sonra koyulaşıp sarı veya yeşil bir hal alan burun salgısıyla anlaşılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri