Genel olarak bebekler emme başladıktan kısa süre sonra sütün akışı refleks olarak hızlanır. Bu süreçte bazı bebekler emme, yutma ve nefes almayı koordine bir şekilde düzenli yapamayabilir. Çünkü sütünüzün akışı biraz hızlı olabilir. Bu da emerken huzursuz olmasına ve memeyi bırakmasına neden olur.
Kulak ve üst solunum yolu enfeksiyonları neticesinde burnu tıkalı bebekler de annelerinin meme uçlarını ısırabilir. Burnu tıkalı bebek annesini emerken zorlanacak ve yorulacaktır. Bu durum, bebeği hırslandırarak annenin memesini ısırmasıyla sonuçlanabilir. Ayrıca, annenin emzirme pozisyonları da bu duruma yol açabilir.
Emzirme esnasında bebeğinizi kötü pozisyonda tutmanız, tıkalı olan meme yüzünden yeterli miktarda süt alamaması, ya da size yardımcı olan kişinin bebeğinizin başını sertçe ve kötü bir pozisyonda tutması, bu sırada bebeğinizin başının arkasına bastırması ve bu basıncın bebekte “dövüşme” arzusu uyandırması yine ...
Bebeklerin belirli dönemlerde meme reddi olabilir. Bu sıkça karşılaşılabilen bir sorundur. Bebeğin memeyi hiç istemiyor olması, emerken kafasını çevirmesi, çok kısa süre emip bırakması ve hiç memeye gelmek istememesi meme reddi olarak tanımlanabilir.
İlgili 22 soru bulundu
Emzirme sonrası karnı iyice doyan yenidoğan bebek çoğunlukla anne memesinde uyuklamaya başlar. Yatağına yatırıldığında bir süre kesintisiz uyur. Rahat uyuması karnının iyi doyduğunun göstergesidir. Eğer uyutulduktan 5-10 dk sonra bebek uyanıyor ve huysuzlanıyor ise doymamış ve o nedenle uyuyamıyor olabilir.
Ispanak, ısırgan, karalahana, dereotu, marul, maydanoz, roka, semizotu gibi yeşil yaprak sebzeler bol miktarda vitamin ve mineral barındırırlar. Anneye ihtiyaç duyulan kaloriyi sağlarlar. Aynı zamanda fitoöstrojen içeren bu sebzeler süt üretimini arttıran hormonların salgılanmasına katkı sağlar.
6. aydan sonra bebek anneden ayrı bir varlık olduğunun bilincine varmaya başlar. Annenin zihninde de eş zamanlı olarak artık bebeğinden başka kişilerin de var olduğu fikri uyanmaya başlar. Artık sadece anne değil; kadın, çalışan birey ve eş rolü de devreye girer. Bu süreç, sağlıklı bir süreçtir.
Anne sütü siz ve bebeğinize özel olarak salgılanan bir besindir. Bebeğiniz emmeye başladığında memeden gelen süt ilk başlarda biraz daha sulu olur. Yağlı anne sütü ise biraz daha zaman sonra gelmeye başlar.Bebeğiniz emmeye devam ettikçe sonlara doğru süt daha yağlı ve yoğun kıvamlı bir hal alır.
Doğru: Emziren anne sık acıkır ve susar.
Süt üretimi için vücut yüksek miktarda bir enerji harcar. Bu nedenle emziren anneler daha fazla kaloriye ihtiyaç duyarlar.
Birçok bebek, tek memeyi 5-10 dakika emmekle doyar ve uyur. Bazı bebekler ise 20-30 dakikadan önce memeyi bırakmazlar.
Bebekler emzirme sırasında emmeyi, yutmayı ve nefes almayı koordine etmek zorundadırlar ve süt akışı çok hızlı olduğunda, beslenmeyi oldukça stresli bulabilirler, bu da huzursuzluk yaratıp memede rahatsız olmasına ve ağlamasına neden olur.
MEMEDEN SÜT GELİP GELMEDİĞİ NASIL ANLAŞILIR? Meme dolu/boş olduğunu anlamanın tek yolu; memeleri avuçlayarak, ne kadar dolu olduğunu hissetmeye çalışmaktır.
Eğer bebeğin karnı tok, altı temiz, ateşi normal, ortam ısısı iyi ise, yani ağlamasını gerektirecek bir durum olmadığını düşünüyorsanız nedeni kolik olabilir. Nedensiz ağlamalar genellikle akşamları olur, çünkü bebek günün yorgunluğunu atmaya çalışır.
Bu da iyi uyumasına, mutlu olmasına yardım eder. Bebek, emerken öğrenir ve keşfeder. Koklayarak tanır, emerek sütü çeker, bazen (ilerleyen dönemlerde) anneye dokunur ve onunla göz teması kurar. İşte tüm bunlar, onun ilk öğrenme deneyimidir.
Meme grevi genellikle iki-dört gün arası sürer, fakat bazen bir haftaya kadar da çıkabilir. Grev yapan bebeği tekrar emzirmeye döndürmek biraz beceri ve aşağıdaki bilgi ve önerilerin uygulanmasını gerektirir. Bebeğinizi emzirdiğiniz sıklıkta pompa yapın.
BEBEĞİNİZİ UZUN SÜRE EMZİRMEYİN
Ancak unutmamak gerekir ki; uzun süreli emzirme, bebek süt dişleri yüzeylerinde erozyona da (çürüksüz madde kayıpları) sebep olabilir.
Bebekler ne zaman görür sorusunun cevabını farklı dönemlerde gelişen görme becerileri kazandığıdır; 0-2 ay: 25-50 cm mesafeden ışığı, canlı ve siyah-beyaz rengi, parlak ve büyük cisimleri görür, ışığa bakar. Annesini fark eder. Çevredeki cisimleri merkezdekilerden daha iyi görür.
Anne kokusunu tanır
Bebek, doğduğu günden itibaren annesinin tenindeki bu özel kokuyu tanır. Bu yüzden her kucağa alındığında, tene temas eder etmez, emme refleksi gösterir. Dolayısıyla bebekle sık sık ten teması kurulmalıdır.
Dokunmak, bebekle anne-babası arasındaki en önemli iletişim türü. Bebek bu sayede sevildiğini hissediyor ve dünyaya güvenle tutunuyor. Uzmanlar sık sık henüz anne karnındayken bile bebekle temas kurmak gerektiğinin önemini vurguluyorlar.
Emzirme döneminde çay ve kahve tüketimi zararlı olur mu? Annelerin emzirme döneminde fazla miktarda çay ve kahve tüketmesi, anne sütüyle bebeğin vücudunda birikmeye başlar. Bu bebeğin uyarılmasına yol açar. Bebek huzursuzluk yaşar, uykularında düzensizlikler olur.
"Memelerdeki süt oluşumu emzirme aralığı ve süresi ile ilgilidir. 3saatte 20 dakika süreyle beslenen bir bebek, memeyi boşaltır ve diğer 3 saat içerisinde meme yeniden süt dolar. İş hayatına başlayan anneler 3 saatte bir süt sağmalıdır. Aylar ilerledikçe 4 saatte birde olabilir.
Örneğin ısırgan otu çayı anne sütü oluşumu arttırırken, rezene çayı annenin gaz problemine çözüm olur, papatya ve anason çayı ise annenin rahat uyumasına yardımcı olur. Günde 2-3 fincan bitki çayı içilmesinin bir sakıncası yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri