Anne sütü ile beslenme ömür boyu sağlıklı olma, optimal büyüme ve gelişim kapısının anahtarını oluşturuyor. 2 yaşına kadar emzirilen çocukların ileriki hayatlarında pek çok kronik hastalıktan korunduğu biliniyor. Emzirmek bebeğe olduğu kadar anneye da fayda sağlıyor.
Anne sütü bebekleri her türlü enfeksiyondan korur. Ayrıca emzirme bebeğin annesiyle sevgi bağı kurabilmesi için en iyi iletişim yoludur. Anne sütü bebeği ishal, solunum yolu enfeksiyonu gibi hastalıklardan korur, çene ve diş gelişiminde önemli rolü vardır.
Emzirme süresi
Kur'an'ın öğretilerine uyan Müslüman anneler bebeklerini genellikle iki yaşına kadar emzirmeyi hedeflerler.
Bazı kadınlar, çocuklarını üç-beş yaşına kadar emziriyor. Bunun ne anneye ne de bebeğe bir faydası yok. Zaten bir yaşından sonra çocuk; inek sütü dahil birçok gıdayı tüketebilmektedir. Bu dönemden sonra anne sütü, bebeğin ihtiyaçlarını karşılamaktan uzaktır.
Başlıca araştırma alanları, prematüre bebekler için anne sütü ve beslenmedir. Jill, anne sütünün bebekler için doğru besinleri içerdiğini, ancak yetişkinler için "başka besin kaynaklarından elde edilemeyen" bir beslenme faydaları olmadığını söylüyor.
İlgili 32 soru bulundu
Dolayısıyla anne sütünde bulunan su, cilt lekelerini önemli biçimde azaltmakta ve hatta yok etmektedir. Anne sütünde bulunan su, besin değerleri ile birleştiğinde cilt lekeleri için çok daha büyük etki yaratmaktadır. Bu nedenle anne sütü cilt için bilinçli kullanıldığı taktirde uygun bulunmaktadır.
28 yaşındaki Amerikalı şarkıcı, Vogue dergisine verdiği röportajda, cilt bakımı yaparken nemlendirici olarak anne sütünü tercih ettiğini söyledi. Anne sütünü "en iyi cilt bakım malzemesi" olarak nitelendiren Halsey, "Antioksidanlar, iyi yağlar ve iyileşme sürecini hızlandıran şeylerle dolu" dedi.
Bu nedenle doğumdan hemen sonra bebeklerin anne sütü ile beslenmesi ve bunun ilk altı ay yalnızca anne sütü ile devam etmesi öneriliyor. Bebeğin 6'ıncı aydan sonra anne sütüne ek olarak destek gıdalar ile beslenme programının oluşturulması ve sürecin de 2 yaşına kadar devamı önem taşıyor.
Siz ve bebeğiniz mutlu olduğunuz sürece bebeğinizi istediğiniz kadar emzirebilirsiniz. Dünya Sağlık Örgütü ve Amerikan Pediatri Akademisi bebeklerin ilk 6 ay sadece anne sütü almasını 6 aydan sonra da ek gıdalar ile birlikte 2 yaş ve üzerinde emzirilmesini tavsiye eder.
Anne sütünün tadı, tatlı ve kremsi olmasının yanı sıra annenin her gün yediği yiyeceklerden gelen tatlardan da etkilenir. Annenin meyve ve sebzelerle dolu dengeli bir diyet uygulaması, bebeğin bu sağlıklı yiyeceklerin tatlarıyla tanışmasını sağlar.
Cünüp iken bebek emzirilebilir mi? Cünüp iken bebeğin emzirilmesi caizdir.
Eğer özürsüz olarak çocuğuna süt vermekten imtina ederse hâkim onu mecbur eder. Ancak kadın üst tabakadan ise zenginlik yahut şerefi dolayısıyla çocuğun başkasından süt almayı kabul etmesi şartıyla- süt emzirmesi vacip değildir.
Anneler kameri ayla 24 ay çocuklarını emzirirler. Bakara 233. ayet bir babanın çocuğunu iki yıl boyunca emzirmesini istediği anneye emzirme sorumluluğunu yüklemektedir. Baba da çocuklarını emzirecek annenin yiyeceğini, giyeceğini ve tüm ihtiyaçlarını aklın ve dinin uygun gördüğü ölçülere göre karşılamak zorundadır.
Yine araştırmaya göre ilk 12 ay anne sütü ile beslenen çocukların dil gelişimi 3 yaşına geldiklerinde daha iyi seviyelerde ve 7 yaşında ise sözel IQ daha yüksek. Araştırmanın ortaya koyduğu net bilgi de şöyle: Bebeği ilk 1 yıl boyunca emzirmek çocuğun genel IQ'sunun yaklaşık 4 puan artırmasına katkı sağlıyor.
Emzirme döneminde sütün boşalması için annenin iyi beslenmesi, stresten uzak ve yeterince dinlenmiş olması ve bebeğini sık aralıklarla emzirmesi önemlidir. Anne, iyi beslenmez, dinlenmez veya stresli ise halk arasında “yorgun süt” denen laktik asitten zengin anne sütü üretilir.
Anne sütü ilk 6 ayda bebeğin D ve K vitaminleri dışında tüm gereksinimlerini karşılar. Doğumdan bir hafta sonra anne sütünün miktarı artmaya kıvamı azalmaya başlar, bu geçiş sütüdür.
Uzmanlar ise en az 2 yıl bebeğin anne sütüne devam etmesini öneriyor.
Sabah ve akşam emzirmeleri daha sonra kesilmeli. Son olarak akşam yatarken ve gece yarısı emzirmeleri sonlandırılamalıdır. Öğün sayısının azaltılmasının yanısıra, bebeğin memede kaldığı süre aşamalı olarak kısaltılmaya çalışılabilir. Günde 7-8 kez meme emen bir bebeğin sütten kesilmesi 4-5 hafta sürer.
Tüm bunlara ek olarak emziren bir anne hamile kaldığında vücudunda salgılanan süt miktarı hamileliğin 3. ayından itibaren azalmaya başlayabilir. Ayrıca bu dönemde vücutta üretilmeye başlayan kolostrum, sütün tadında ve kıvamında değişiklik yaratacağı için bazı çocuklar bunu fark ederek emzirmeyi bırakabilir.
Ancak bebeğimiz uyurken en geç üç saatte bir uyandırıp emzirmeyi öneriyoruz. Süt üretiminde ve salgılanmasında hormonların etkisi oldukça fazladır. Bu konuda prolaktin ve oksitosin hormonları önemli yer tutmaktadır. Prolaktin salınımı geceleri arttığı için gece emzirmeleri bu açıdan da önemlidir.
Süre azaltarak : Her 2-3 günde bir emzirme sürenizi gece her emzirmenizde 2 dakika kısaltarak ve 4 dakika altına düştüğünüzde artık emzirmeyi bırakarak, Miktar azaltarak : Eğer biberonla besliyorsanız her 2-3 günde gece her bir beslenmede verdiğiniz miktarı 30cc azaltarak ve 60 cc altına düşünce beslenmeyi bırakarak.
Göğüslerin yumuşak olması sütün yetersizliğini göstermez. Bebeğinizi düzenli olarak emzirin.
Mucize bir besin olan anne sütünü, doktorunuzun da izniyle bebeğinizin çapaklanana bölgelerine damlatabilirsiniz. Anne sütü antibiyotik bir etki yaratacağından, çapaklanma sorunun azalmasını sağlayacaktır. Anne sütünü temiz bir pamuk ya da bezle göz çevresine yedirerek, bebeğin daha hızlı iyileşmesini sağlayacaktır.
Anne sütü, bebeklerimiz için en doğal ve zengin beslenme yoludur. Bu yüzden onları anne sütü ile beslemelisiniz.
Bebek dış ortama tamamen uyum sağlayıp anne sütü ile beslenmeye başladıktan sonra bebek hemşireleri tarafından ilk banyosu yaptırılmalıdır. Bunun içinde en uygun zaman ilk 12 -24. saatlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri