Yine örnek verecek olursak 5/1 de olan öğretmen yüksek lisans yaparsa 5/2 olur. Sonrasında öğretmen doktora yapmasından dolayı derece/kademe ilerlemesi almak isterse öğretmene 2 kademe verilir ve öğretmen önce 5/3 sonra 4/1 derece/kademe seviyesine düşer.
Bu sebeple birden fazla yüksek lisans veya master öğrenimi yapan memurlara anılan 36 ncı maddesinin (A) bendinin 9 uncu fıkrası uyarınca her bie eğitim için ilave 1 kademe verilmesine engel bulunmamaktadır.
Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar çerçevesinde; lisans eğitimi üzerine yüksek lisans veya master eğitimini tamlayan devlet memuruna eğitiminin tezli veya tezsiz olmasına bakılmaksızın ilave kademe verilmesi gerekmektedir.
Yüksek lisans eğitiminizi tamamladığınızı belirtmek için genellikle CV'nizde veya başka bir yerde "Yüksek Lisans" derecesine sahip olduğunuzu belirtirsiniz. Türkiye'de resmi bir unvan değişikliği söz konusu değildir yüksek lisans sonrası için. Ancak, doktora programını tamamlarsanız "Doktor" unvanını alırsınız.
Genel olarak, lise mezunları 13 üncü derecenin 3 üncü kademesinde, ön lisans mezunları 10 uncu derecenin 2 nci kademesinde, lisans mezunları ise 9 uncu derecenin 1 inci kademesinde memuriyet görevine başlar.
İlgili 32 soru bulundu
ÜKSEK LİSANS YAPANA BİR KADEME
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu içerisinde yüksek lisans/master yapan öğretmenlere bir kademe ilerlemesi verileceği hüküm altına alınmıştır.
Master derecesi alıp da bir kademe ilerlemesinden faydalanan memur, aynı zamanda doktora yapmışsa iki kademe ilerlemesinden yararlanacaktır. Yani hem master ve hem de mesleği ile ilgili doktora yapan memur toplam bir derece (3 yıl) yükselmesinden yararlanacaktır. Kısaca diyebiliriz ki; Master yapanlar 1 kademe.
Yüksek lisans eğitimi, eğitim süreçlerinin “çıraklıkdönemi” olarak da görülmektedir.Yüksek lisans seviyesindeki bir öğrenci, ustasının (danışman öğretim üyesinin) desteğiylealanında uzmanlaşmaktadır (Selçuk, Peyman ve Arat, 2016). Bu eğitimin ardından kişi “bilim uzmanı” unvanına sahip olur.
- Devlet memurları olarak görev yapanlar için tezsiz yüksek lisans bitirenlere 657 sayılı Kanunun 36 ncı maddesi kapsamında ilave bir kademe ilerlemesi verilmektedir. - Öğretmen olarak görev yapanlardan tezsiz yüksek lisans mezunu olanlara ek ders ücreti %5 artırımlı ödenmektedir.
Hali hazırda süresi veya tezli-tezsiz olup olmadığına bakılmaksızın yüksek lisans mezunlarına ilave bir kademe verilmekte olup, bu durum tez aşamasının gerek süre gerekse de gerektirdiği yoğun emek düşünüldüğünde tezli yüksek lisans yapanlar aleyhine bir dengesizlik oluşturmaktadır.
Yüksek lisans programını tamamlayan kişilere "yüksek lisans mezunu" denir. Ayrıca, kişiler kendi uzmanlık alanlarını ve aldıkları dereceyi belirtmek için "Master" unvanını kullanabilirler ve bu unvan, derecenin alındığı alana ve ülkeye göre değişiklik gösterebilir.
25. 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'na göre, 2 yıl sü- rel yüksek öğrenimini bitirenler 10. Derecenin 2. Kade- mesinden başlarlar.
Dolayısıyla yüksek lisans eğitimini tamamlayan personel 1 yıl, devamında doktora yapması halinde 1 yıl daha, daha sonrasında doçent olması halinde de 1 yıl daha kıdem verileceği, toplamda 3 yıllık kıdem verileceği öngörülmüştür.
KamuAjans.Com-Devlet memuriyetine girmeden önce veya memuriyet sırasında yapılan yüksek lisans, ilgili memurlara ilave kademe ilerlemesi sağlarken, bazı kadro unvanlarında olanlar için ise aylık maaş artışı getirmektedir.
Yüksek lisans (master) yapmış olan öğretmen ilave 1 kademe ilerlemesi, doktora yapmış olan öğretmen ise ilave 1 derece (1 kademesi yüksek lisanstan dolayı) yükselmesi hakkından yararlanmakta, bu ilave derece kademenin öğretmen maaşına az da olsa bir katkısı olmaktadır.
Tezli yüksek lisans programlarının sonunda başarılı bir şekilde bir tez sunmak, öğrencinin kendi alanında derinlemesine bilgi ve araştırma yeteneklerini kanıtlamasını sağlar. Bu nedenle tezli yüksek lisans derecesi, kariyerinizde ve akademik yolculuğunuzda önemli bir kilometre taşı olabilir.
Yüksek lisans süreci, araştırma yapma, eleştirel düşünme, analitik becerilerinizi geliştirme gibi yetenekleri kazanmanıza yardımcı olur. Ayrıca, yeni bir ortamda çalışma, sorumluluk alma ve zaman yönetimi gibi becerilerinizi de geliştirir.
Yüksek lisans, genellikle belirli bir konuda daha derinlemesine bilgi sahibi olmayı, araştırma yeteneklerini geliştirmeyi ve konuyla ilgili uzmanlık kazanmayı amaçlar. Yüksek lisansın işe yarar yönleri şunlardır: Uzmanlık Kazandırma: Yüksek lisans programları genellikle belirli bir konuda derinlemesine eğitim sunar.
Tezsiz yüksek lisans programını tamamladığınızda "yüksek lisans" derecesine sahip olursunuz.
Öğretim üyesi, doçent, ve profesör) doktora yapmanız gerekir. Genelde lisans eğitiminden sonra master (veya yüksek lisans) eğitimi alınır, doktora ise bu eğitimden sonra yapılır.
Akademisyen olmak için ilk adım genellikle yüksek lisans derecesini tamamlamaktır. Bazı pozisyonlar için yüksek lisans derecesi yeterli olabilir (örneğin, araştırma görevlisi, öğretim görevlisi gibi).
Yüksek lisans derecesi, derinlemesine bilgi ve uzmanlık, araştırma becerileri, iş imkanları, kariyer ilerlemesi ve özgüven gibi birçok avantaj sunar. Ancak, her bireyin hedeflerine ve kariyer yolculuğuna uygun olanakları değerlendirmesi önemlidir.
Tezli veya tezsiz yapmanın unvanı elde etmede bir farkı yok.
CEVAP: 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36 ncı maddesinin Ortak Hükümler başlıklı (A) bendinde sınıfların öğrenim durumlarına göre giriş ve yükselebilecek derece ve kademeleri belirtilerek önlisans ve lisans mezunu memurların 1 inci derecenin son kademesine kadar yükselebilecekleri hüküm altına alınmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri