YENİDOĞAN BEBEĞİNİZE NE ZAMAN BANYO YAPTIRILMALI? Uzmanlara göre bebek günün her saatinde yıkanabilir.
Günün Hangi Saatleri Yenidoğan Bebek Banyosu İçin Uygundur? Yenidoğan banyosu günün he r saatinde yapılabilir. Ama yatmadan önce yapılan banyo bebeğin gevşemesini sağlayarak uykuya hazırlık aşamasını oluşturur. Beslendikten hemen önce ya da hemen sonra banyo yaptırmanız önerilmez.
Yapılan araştırmalar, bebeklerde yatmadan önce alınan ılık bir banyonun iyi bir uykuyu desteklediğini söylüyor! Bebeklerin kendi zihinlerinde oluşturdukları bir zaman dilimi ve buna bağlı rutinler olabilir.
Göbek bağı düştükten sonra çocuğa ilk banyosu yaptırılabilir. Halk arasında doğru kabul edilen bir diğer yanlış ise bebeklerin kırklarının çıkana kadar yıkanmaması gerektiğidir.
Bebeklerin cilt sağlığı için ise bazı önlemler alınabilir. Bebeklere, haftada bir kez banyo yaptırmak yeterli olacaktır.
İlgili 33 soru bulundu
Uzmanlara göre bebek günün her saatinde yıkanabilir. Rahatladığınız ve rahatsız edilmeyeceğiniz bir zaman seçebilirsiniz. Sadece bebek acıktığında veya beslendikten hemen sonra yıkamak tavsiye edilmiyor.
Başını yıkarken kulaklarına dokunmazsanız içine su kaçmayacaktır. Aksine oynarsanız kulağına su kaçabilir. Bebeklerinizi her gün yıkayabilir veya gün aşırı yıkayabilirsiniz.
Ana Fatma Kerbela Hadisesi ile ilgili haberi bu çarşamba almıştır. Haber ona ulaştığında çamaşır yıkamak için kazanda su kaynatmaktaymış; haber sonrası kazanı ters çevirmiş. Bu yüzden Kara Çarşamba'da çamaşır yıkanmaz, banyo yapılmaz ve yeni bir işe başlanmaz.
Bebek, banyo sırasında onu döndürüp çevirirken biraz yorulur. Bu esnada çok hassas olan sindirim sistemi de onu rahatsız edebilir. Bu nedenle bebeğini banyodan önce değil de sonra emzirmen daha doğru.
Bebek kırkı çıkıncaya kadar her gün yıkanır.
Bebekli evlerde en çok endişe verici konulardan biri de bebeklerin gece uykusu sırasında üşüyüp üşümediğidir. Bebekler uyurken hareket ederek veya dönerek üstünü açabilir. Gece boyu üstü açık kalan bebekler üşüyebilir. Ancak endişelenmenize hiç gerek yok.
Banyodan sonra bebeği kurulayın ve cildine masaj yaparak bebek yağı sürün. Bebek masajı ile bebek yağı sürme işlemi, bebek gazı çıkarma işlemine yardımcı olarak rahatlamasına, uyku için hazır olmasına ve cildinin nemlenmesine yardım eder.
Ayrıca yine sadece ilk haftalarda banyo yaptığımız ortam sıcaklığı 1-2 derece ısıtılabilir. Ancak ortam ısısı uygun sıcaklıkta ise ve uygun şekilde giydirildi ise bebek kolay kolay üşümeyecektir. Yani yenidoğan döneminde üşümesin diye dikkat edebiliriz.
11. Akşama yakın, akşam ile yatsı arasındaki vakitlerde banyoya girilmemelidir. 12. Banyoda su dökünürken ayakta su dökünmelidir. Oturarak su dökünmemelidir.
Doğumun hemen ardından bebeği yıkamak, gerek mikrop kapma, gerekse de dış dünyaya henüz adapte olmaya çalışan bebeği ciddi anlamda üşütüp, korkutma riski taşır. Bu nedenle biraz sabırlı olmak gerekir. Bebeği temizlemek için en azından 12 saatin geçmesini beklemek çok daha doğru bir yaklaşımdır.
24 derece ortam sıcaklığında bebeğinize sadece uzun kollu bir body giydirmeniz yeterli olacaktır. Hava sıcaklığı 25 derece ve üstüne çıktığı zaman kumaş kalınlığı 0.5 tog olan ürünlere geçmenizi tavsiye ederiz. 25 derece ortam sıcaklığında 0.5 tog kalınlığa sahip uzun kollu body tercih edebilirsiniz.
– Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Merve Karamahmutoğlu Cavıldak, emziren annelerin günlük su ihtiyacının arttığını vurgulayarak, "Sabah akşam ılık duş almak memeden süt üretimini artırır" dedi.
Anne-babaları tedirgin eden konulardan biri de banyo esnasında bebeğin kulaklarına ve ağzına su kaçmasıdır. Ancak bu durum oldukça normaldir. Bebeğin kulaklarına su kaçtığında herhangi bir müdahalede bulunulmasına gerek yoktur. Çünkü kulağa kaçan su daha sonra kendiliğinden atılır.
Anasayfa / Kurul Fetvaları / Cünüp iken bebek emzirilebilir mi? Cünüp iken bebek emzirilebilir mi? Cünüp iken bebek emzirilmesi caizdir.
Bu yönde ne bir Hadis-i Şerif ne de bir Ayet-i Kerime; hatta fıkhi bir açıklama da bulunmuyor. Sadece bazı İslam alimleri, gece vaktinde banyoya girilmesini edep açısından uygun görmemiştir. Yine de ihtiyaç duyan kişinin gece banyo yapması önünde hiçbir engel yok.
Değerli kardeşimiz, Bazı vakitlerde banyoya girilmesi adab açısından uygun görülmemiştir. Çünkü bu vakitler şeytanların dağılma vaktidir. Ama bu vakitlerde banyo yapmak günah değildir, ihtiyaç olduğunda banyo yapılmalıdır.
Uyumadan önce duş almak en iyi alışkanlıklardan biridir. Kan basıncınızı düzenlemeye yardımcı olur. Geceleri banyo yapmak vücutta uygun kan akışını başlatır.
Bebek o ortamın mikroorganizmasına alışmalıdır. Ancak dışarıdaysanız, emziği yıkayabilirsiniz. Bebeğinizi, uygun ısıya getirdiğiniz çeşme suyuyla yıkamaktan çekinmeyin. İçme suyuna gerek yok.
Göbeği düştükten bir gün sonra bebek banyo yaptırılabilir. Göbek genelde doğumdan sonra 1-2 hafta içinde düşer. Düşünceye kadar yumuşak bir bezle cildini kaynamış ılımış su ile silin ve kurulayın. Bu işlemi gün aşırı yapabilirsiniz.
Bu süre içerisinde yumuşak, nemli bir bezle cilde zarar vermeden temizlenebilir. Bundan sonraki dönemlerde ilk bir ay içerisinde bebeği haftada bir gün yıkamak kış ayları için yeterlidir, yaz ayları için gün aşırı veya sıcaklık durumuna göre hergün yıkamayı öneriyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri