Kullandığınız parfümlerin yoğunluklarına göre farklı özelliklere sahip olduğunu biliyor muydunuz? Özellikle güne başlarken temiz ve taze bir başlangıç yapmak isteyenlerin düzenli olarak kullandığı parfümler esanslarının yoğunluklarına göre EDT (Eau De Toilette) ya da EDP (Eau De Parfum) şeklinde isimlendirilirler.
Eau De Parfum (EDP) ile Eau De Toilette (EDT) parfüm arasındaki en önemli fark kokuların konsantrasyonlardır. EDT parfüm yaklaşık 4-6 saat süren %8-15 oranında koku esansına sahip olur. Buna karşın EDP parfüm ise koku esansı %30'a kadar çıkabiliyor. EDP parfümler 8-10 saat arasında kalıcılık gösteriyorlar.
Eau de Toilette yani EDT, üretiminde %5 ila %15 oranında uçucu yağ kullanılan parfüm çeşidi olarak tanımlanabilir. EDP parfümlere göre daha hafif ve kalıcılık oranı daha düşük olan bu koku çeşidini günlük hayatta ve yaz mevsiminde rahatlıkla kullanabilirsiniz.
EAU DE PARFUM (EDP)
Eau de Parfume (EDP) kısaltmasına sahip parfümler, en yüksek esans konsantrasyonuna sahip kokular grubunu oluşturur. Esans yoğunluğu yüzde 10 ile 20 arasında değişir. Yoğun ve kalıcılığı fazla olan parfümleri bu grupta aramak en doğru tercih olacaktır.
EDC parfümler, yoğunluk oranının diğer parfümlere göre daha az olmasıyla ön plana çıkar. Parfüm içerisinde yer alan esans oranı yüzde 2-4 arasında değişim gösterir. Böylece kokulara karşı hassasiyeti olan kişiler, seçecekleri EDC parfümü şişenin içerisindeki esans onları rahatsız etmeden rahatlıkla kullanabilirler.
İlgili 41 soru bulundu
EDP türü parfümlerdeki alkol ve su oranı, EDT ve EDC türü parfümlere nazaran daha az; esans oranı ise daha fazladır. Parfümde kullanılan esansın kalitesine göre değişmekle beraber en az 4-5 saat arasında kalıcılık sunması beklenir. EDT türündeki parfümler piyasada en yaygın olarak bulabileceğiniz türdür diyebiliriz.
Parfümlerin etiketlerinde o parfümün içeriği hakkında bilgiler bulunmaktadır. Ayrıca parfümlerin etiketlerine dikkat edilerek kalıcılık derecesini de öğrenmek mümkündür. Parfümlerde üç farklı kalıcılık derecesi bulunmaktadır. Bu dereceler; EDP, EDT ve EDC olarak ortaya çıkmaktadır.
Eau de parfum, eau de toilette'den daha kalıcıdır. Cilde zarar vermemesi açısından her iki çeşidi de kıyafete sıkılmalı. Bilekler, boyun ve kulak arkası kolay ısınan bölgeler olduğu için kokuyu daha iyi yansıtır.
EDC ürünler genellikle 1 – 2 saate kadar, EDT'ler 3 – 5 saat aralığında, EDP'ler 6 – 8 saat süre ile tende kalır. Extrait de Parfum ürünlerinin kalıcılığı ise 12 saate kadar uzayabilir. Her parfüm herkeste aynı kokmayacağı gibi, her tende de aynı sürede kalmaz.
Daha çok kış aylarında kullanılan EDP parfüm seçeneklerinde esans yoğunluğu da % 10 ile % 20 arasında bulunmaktadır. Bu yüzden yaz aylarında EDP parfümleri ağır kokulara yol açabilmektedir. Özellikle kalabalık davetlerde EDP parfüm kullanımı da önerilmemektedir.
Genel olarak EDP'ler kış aylarında veya gece aktivitelerinde daha çok öneriliyor. EDT parfümlerde esans yoğunluğu EDP'ye oranla çok daha az; yüzde 4 ile 10 arası. Bu oran EDT'leri gündelik kullanım için en uygun parfümler yapıyor. Tüketim oranı en yüksek olan EDT'ler dört mevsim kullanılabiliyor.
eau de toilette ve eau de parfum. adında anlaşılacağı gibi eau de toilette kıyafet üzerine sıkılırken eau de parfum tene sıkılır. boyun,göğüs arası, el bilekleri içleri. en ideali, evden çıkmadan 45 dk ila 1 saat önce elbisenize 4-5 kez sıkmanız.
“Eau de toilette parfüm ne demek?” sorusuna, kısaca kalıcılığı 4-6 saate kadar olan kokular şeklinde cevap verebiliriz. Eau de parfumlerin kalıcılığı ise daha yüksektir. Kokuların üzerinde yer alan bu ibareleri bildiğinizde kendiniz için uygun olan parfümü çok daha kolay bir şekilde seçebilirsiniz.
Parfümün gerçek rayihasını denemenin en iyi yolu direkt cildinize sıkmaktır, tercihan da bileğinize veya parmak uçlarınıza. Bu iki nokta güçlü nabız noktalarıdır, kan akışı yoğun olduğu için de teninizin ısısı yüksektir. Bu da kokunun yayılmasının başlıca sebeplerindendir.
Açık parfüm terimi basitçe mevcut markaların en beğenilen kokularının diğer açık parfüm firmaları tarafından gerekli kalite standartları gözetilerek, insan sağlığına uygun olarak, sıkı denetimlerin ardından yeniden üretilmesi ve daha ekonomik olarak müşteriye sunulması olarak tanımlanabilir.
Parfümlerin daha kalıcı olmasını sağlamak için mutlaka banyo ve duş sonrasında cilde uygulanması önerilir. Banyo sonrası açılan cilt gözenekleri parfümün tene nüfuz etmesini sağlar ve uzun süre kalıcılık etkisi korunur. Parfüm nereye sıkılırsa kalıcı olur konusu da önemlidir.
Parfüm ne kadar zamanda bozulur? Parfümlerin raf ömrü 3-5 sene arasında değişiyor. Parfümü satın almadan önce üzerinde yazan son kullanma tarihini kontrol etmelisin.
Çoğu parfüm çabuk bozulan bir yapıya ve kısa süreli bir son kullanma tarihine sahip değildir. Bazılarının süresi bir yıldan kısa bir süre içinde dolmaya başlarken ve diğerlerini 10 yıldan fazla süre kullanabilirsiniz. Genel bir yorum yapacak olursak ise, bir kokunun ortalama raf ömrü üç ila beş yıldır.
Parfümün kaç fıs sıkılacağı tamamen tercihe göre değişir ama çok boğucu olmayan, eşit ve abartılı olmayan bir koku için ortalama 3-4 fıs sıkılabilir.
Parfüm sıkarken dikkat edilmesi gereken en önemli diğer durumda parfüm kıyafetlere sıkılmamasıdır. Çünkü kıyafetler gün içerisinde vücut kokusunu da alır ve parfüm kokusu ile birleşerek kötü koku çıkarabilmektedir. Aynı zamanda kıyafetlere sıkılan parfümün kalıcılığı da bulunmamaktadır.
EDP Parfümler
Bu oranla birlikte de kalıcılığı 6 saat kadar devam eder. Kokuları yoğun olduğu için kalabalık ve hareketli akşam etkinlikleri için genellikle daha uygun kokulardır. EDP parfümler kullanılan yağ oranının yoğunluğu sebebiyle daha belirgin ağır kokular oldukları için kalıcılığı da daha uzun sürer.
Erkeklerde Boyun, Kadınlarda Kulak Arkası!
Örneğin erkeklerde boyun bölgesi ve omuzlar öncelikli olmakla beraber bilekler ve göğüs kısmı da önerilir. Kadınlarda ise kulağın arka kısmı, boyun ve göğüs bölgesi kalıcı bir koku için en uygun bölgelerdir.
Kalıcı Bir Parfüm Kokusu için Ekstra Öneriler
Bileklerin iç kısmı, boyun ve ense bölgesi ve kulak arkasını içeren bu bölgeler vücut ısısının yüksek olduğu bölgeler olduğu için parfümün kalıcı olmasına yardımcı olur.
Edp olarak ifade edilen parfümlerin daha kalıcı olduklarını belirtmeliyiz. Nitekim esaslarının %20 değerinde olduklarını göreceksiniz. Yoğun içeriği sayesinde kullananların uzun süre parfüm kokusunu üzerinden taşımaları söz konusudur.
"Parfüm seçerken genelde 'EDP' yani Eau de parfum olanların alınması tavsiye edilir. EDP parfümlerin, Eau de toilette (EDT) parfümlere göre daha kalıcı olduğu söylenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri