Bebek anne sütü almıyorsa, bebeğin odası 3 aydan itibaren ayrılabilir. Bebeklerin odalarının ayrılmasında üst sınır ise 2-3 yaş dolaylarında olmalıdır. Çocuğun yaşına bağlı olarak çocuğa kendi odası ve kendi yatağının olduğu kararlı bir şekilde anlatılmalıdır.
Bebek kaç yaşına kadar anne yanında yatmalı, diye merak ediyorsan da uzmanlar 2-3 yaşa kadar çocuğun anne baba ile yatmasını uygun buluyorlar. 3 yaştan itibaren çocuğu ayrı yatmaya alıştırmak gerekiyor.
Çocuklarımız en geç 2-3 yaşlarında, kendi odasında ve kendi yatağında yatmaya başlamalıdır ki, duygusal bağımsızlıklarını kazanmaya başlayabilsinler.
Bebeklerin anne-babası ile aynı odada uyumaları ihtiyaçlarının karşılanması açısından doğaldır. Ama 6 aylıktan sonra veya bebeklikten çocukluğa geçiş dönemlerinde çocuğun anne-baba ile yatması uzmanlar tarafından doğru karşılanmıyor.
Uzman psikolog Ahmet Kurt, çocukların ruhsal yönden sağlıklı gelişebilmeleri için ebeveynleriyle aynı yatakta değil, ayrı odada yatmaları gerektiğini söylüyor.
İlgili 33 soru bulundu
Bebek anne sütü almıyorsa, bebeğin odası 3 aydan itibaren ayrılabilir. Bebeklerin odalarının ayrılmasında üst sınır ise 2-3 yaş dolaylarında olmalıdır. Çocuğun yaşına bağlı olarak çocuğa kendi odası ve kendi yatağının olduğu kararlı bir şekilde anlatılmalıdır.
Düzenli yatma saatleri olmayan ya da saat 21.00'den sonra yatağa giren çocukların okuma ve matematik becerilerinin olumsuz etkilendiği görüldü. Bilim adamları, yeterince uyumamanın vücudun doğal ritmini ve beynin yeni bilgileri öğrenme becerisini bozabileceğini vurguladı.
-Çocuk, korkuları nedeniyle kendini güvende hissetmek için birlikte yatmak isteyebilir. -Anne-babadan ilgi ve paylaşım ihtiyacı varsa yakın olmak isteyebilir. -Ebeveyne bağlılığı varsa anne-babadan ayrılma kaygısı yaşıyorsa birlikte yatmak isteyebilir.
Amerikan Pediatri Akademisi, ideal olarak bir yıl, en az da altı ay süresince bebeklerin ebeveynleri ile aynı odada, ebeveyn yatağına yakın bir yerde yatmasını tavsiye eder. Ancak güvenli bir uyku için bebekler anne baba arasında aynı yatakta yatırılmamalı, kendi beşiklerinde uyutulmalıdır.
İlk çocukluk dönemlerinde çocuk anneyi, sesini, kokusunu tanır ve annesi yanındayken kendini güvende hisseder. En ufak bir ayrılık, uzaklaşma bile çocuğun huzursuz olması için yeterlidir. Baba bile anne-çocuk arasındaki ilişkiye sonradan dahil olur. İlk dönemlerde babalar annenin yokluğunu telafi edemezler.
İdeal sertliğe sahip olan yatak seçiminde bulunulması gerekmektedir. Çocukların 3 yaşına kadar çok yumuşak yataklarda yatması omurgalarının düzgün şekilde gelişimini engelleyebilmektedir. Bu bakımdan yaygın bilinen kanının aksine çocuklar için çok yumuşak yataklar tercih edilmemelidir.
Banyo yapmak, hikaye okumak, ninni veya şarkı söylemek, sallamak ya da sarılmak gibi üç ya da dört sakin etkinlik içeren gece ritüeli ile ona uyku zamanı olduğunu bildirin. Bebeğinizi uykuluyken onu yatırın. Uykusu varken onu yatırmaya çalışmak, siz olmadan da uyuyakalmasına yardımcı olur.
Nitekim Hanefi alimlerinden Aliyyü'l-Kârî, “Çocuk yedi yaşında yataktan uzaklaştırılır.” hükmünü verirken şu açıklamayı getirir: “Yani annesinin, kız kardeşinin ve diğerlerinin yatağından uzaklaştırılır.
Baba ile bebeklikten çıkmış kızının aynı yatakta yatıp uyumaları ne dinen ne de örf olarak kabul edilebilir değildir. Şüphesiz bir babanın kendi kızı ile bir arada bulunması yasak değildir. Bir babadan ahlâksız denebilecek bir düşüklük de beklenmez.
Bir annenin, ergenlik çağına varmış erkek veya kız evladına sarılıp yatması caiz değildir. Aşağıdaki ayetlerden, küçük çocuklarla dahi aynı odada yatmanın uygun olmadığı anlaşılmaktadır. Allah Teâlâ şöyle buyurur: “Müminler!
Erkeğin erkekle, kadının kadınla aynı yatakta yatmaları aslâ caiz değildir; her biri yatağın birer kenarında olsa bile...” (Feteva'n-Nevevî, s. 215a; İbranim Canan, Hz. Peygamberin Sünnetinde Terbiye, s. 309.)
0-2 yaş arasında akşam uykusuna yatış saati genellikle 18:30-19:30 civarında, 2-4 yaş arasında ise 20-20:30 civarında olmalıdır. ''18:30'da akşam uykusuna yatan çocuk gecenin ortasında kalkmaz mı?'' diye sorar çalıştığım birçok anne.
Bebek ve küçük çocuklarımızın kesintisiz ve uzun gece uykuları uyuyabilmeleri için iki önemli koşul vardır: Yatakta kendi kendine uykuya dalmak ve Doğru Zamanlama… 0-4 yaş arası bebek ve çocukların gece kesintisiz uyuyabilmeleri için 18:30-20:30 arasında akşam uykusuna yatmaları idealdir.
1 yaş çocuklarda uyku düzeni, gündüz ve gece şeklinde oluşturulur. Normal şartlarda 1 yaşındaki bir bebek, ortalama olarak 11-12 saat uykuya ihtiyaç duyar. Gündüz ise ortalama 2-3 saatlik bir periyoda gereksinim duyar.
Bebekle aynı yatakta uyumanın ani bebek ölümü sendromu riskini 5 kat artırabileceği belirlendi. İngiltere'de yapılan araştırmada, yaklaşık 1500 ani bebek ölümü sendromu vakası incelendi.
Çocuğun uyku saatlerinin düzenli olması, uykuya dalmayı kolaylaştıracaktır. Her seslendiğinde çocuğun odasına gidilmemeli, odanın dışında veya kapısında durarak onunla konuşulmalıdır. Gece korku içinde uyanan çocuğun yanına hızlıca gidilmeli ve kendisinin hep yanında olduğunuzu hissettirip güven verilmelidir.
“Saat gece 3 ve 4 arası cinlerin en aktif saatidir” söylentisi. Hristiyan inancına mensup insanların yüzyıllardır süregelen söylentilerinden biri saat gece 3'te iblislerin en aktif olduğu zaman olmasıdır. Gece 3'ten Güneş'in doğuşuna kadar da şeytani olaylar gerçekleşir.
Saat 22.00'da tüm mevsimlerde gece olduğundan kişiden kişiye bazen değişmekle birlikte saat 22.00-04.00 arası bu hormon salgılanıyor ve bundan yeteri kadar yararlanmak için uyku halinde olman lazım.
Eğer gece 3'te aniden uyanıyorsanız, bunun ilk nedeni derin uykudan normal uykuya geçiyor oluşunuzdur. Araştırmalara göre her insan gecede ortalama 6 kez uyanır ve derin uyku sürecinin genel olarak 3 ile 4;30 saatleri arasında sonlanıp, normal uyku sürecine geçildiği biliniyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri