Ayvalık zeytini, Edremit yağlık, şakran adlarıyla bilinmektedir. Kuvvetli ağaç yapısına sahiptir. Ayvalık zeytini dikine büyüme gösterir. Ayvalık çeşidi genellikle yağlık olarak değerlendirilir.
Yağ kalitesi bakımından en iyi zeytin ayvalık cinsi, verim olarak en iyi zeytin cinsi gemlik çeşitleridir. Diğer verimli bir cins arbequina bodur zeytin erken verime yatmakta ve oluşan zeytinyağının raf ömrü kısadır.
Seferihisar'da erkence çeşidinde %43,77 yağ oranına şahit oldum. Urla'da yine erkence çeşidinde % 25-35 civarında. Karburunda, yine ayni çeşitte %30-35 civarında.
Kısmen kendine verimli olan çeşit için Gemlik, Memecik, Erkence tozlayıcıdır. Yağlık bir çeşittir. Yağı koku renk ve aroma bakımından oldukça iyi olup, kimyasal ve duyusal özellikler bakımından da üstün kalitelidir. Ayrıca siyah sele ve yeşil kırma,çizik zeytin olarakta değerlendirilir.
Meyveleri yağ bakımından zengin olduğu için sofralık dışında yağlık olarak değerlendirilir. Gemlik (Trilye) Zeytin Fidanı Ana vatanı Anadolu olan bu zeytin fidanının ağaç özellikleri olarak da bir hayli kuvvetli olması dikkat çekiyor.
İlgili 27 soru bulundu
Meyve ve çekirdekleri orta irilikte olup % 29,9 oranında yağ içerir. Siyah sofralık olarak değerlendirilir. Meyveleri yağ bakımından zengin olduğundan sofralık kalite dışındaki taneler yağlık olarak değerlendirilir.
Yeşil zeytin, yağ oranının azlığı ile siyah zeytine göre daha düşük kalorilidir. Yeşil zeytin de A vitamini daha fazladır ve yeşil zeytinden üretilen zeytinyağları çok daha kalitelidir.
Dünyanın en iyi sofralık zeytini Gemlik vadisinde yetişir. Gemlik, Orhangazi, İznik doğrultusunda yetişen ve piyasada “kıvırcık” diye bilinen zeytin, lezzeti ile tüm dünyadaki rakiplerinden farklı.
Yağlık zeytin çeşidi, en kaliteli zeytinyağı üretimi yapılan yöreyle özdeşleşmiş olup çoğu yerde ''Ayvalık'' zeytini diye adlandırılmaktadır.
Olgunlaşan zeytinler zeytin yağı fabrikasında sıkılarak zeytin yağı elde edilmektedir. Yemeklik zeytinler ise sofralık ve yağlık olmak üzere 2 grupta toplayabiliriz. Yağlık zeytin fidanları arbequina, gemlik, memecik ve çekişte zeytinleri uygundur.
1) Kırlangıç Naturel Sızma
Ayvalık yöresinin en lezzetli zeytinlerinden elde edilen Kırlangıç Zeytinyağı, kahvaltı sofralarına ve yemeklere yakışır kalitede bir yağ markasıdır.
Siyah sofralık olarak veya gemlik tipinde işlenir. Sofralık kalitesi dışında kalan veya ürünün tamamı yağ oranının yüksek olması sebebiyle zeytinyağı yapılır. Yağ oranı %25-30'dur.
1 adet yetişkin zeytin ağacından 50 kilo zeytin ve buna karşılık 14-15 kilo yağ alınabilir. Dolayısıyla 3 kilo zeytinden 1 kg zeytinyağı çıkar.
Marmarabirlik 2022/2023 iş yılı kampanyasında ürün alım fiyatlarını açıkladı. Tavan fiyat 46 TL, taban fiyat 18 TL, yağlık zeytin fiyatı da 16 TL olarak belirlendi.
Soğuk Sıkım Zeytinyağı Nedir? Zeytinyağı 27 °C'nin altındaki bir sıcaklıkta ekstrakte edilirse, lezzet ve aroma açısından en yüksek kaliteyi sağlayan, sahip olduğu tüm özellikleri koruyan ve sağlığa daha faydalı olan soğuk sıkım zeytinyağı olarak adlandırılır.
Meyve Şekli : Yuvarlak Silindirik. Meyve Kalitesi : Meyveleri %30 yağ oranı.
Sızma zeytinyağları genellikle salata ve çiğ yemekler üzerinde daha güzel bir aroma vermesi için kullanılırken riviera zeytinyağları ise daha hafif aromalara sahip olması sebebiyle yemeklerde en fazla tercih edilen zeytinyağı çeşitleri arasında bulunuyor.
Yüksek asitlik derecesi sebebiyle doğrudan yemeye uygun olmayan Rafine Zeytinyağlar, yüksek ısı ve çeşitli kimyasal yöntemlerle temizlenerek belirli oranda Naturel Sızma zeytinyağı karıştırılmasından elde edilir ve böylelikle tüketime uygun hale getirilir.
●İyi ve kaliteli zeytin parlak bir renge sahip olmalıdır. Zeytinler diri ve canlı görünmelidir. Tattığınız zeytinlerin çok az hissedecek kadar acı bir tat bırakması gerekir. Eğer satın aldığınız zeytin acı bir tat bırakmıyorsa bu kimyasal olarak oynandığına ve doğal olmadığına işarettir.
Tuzda bekleyen zeytinlerin aksine orijinal görüntüsünü korumaya devam eden salamura zeytinler üzerindeki taş baskı ile 6 ya da 7 ay kadar sonra eşsiz bir görüntüye sahip olurlar. Öyle ki siyah zeytin denildiği zaman ilk akla salamura zeytin gelir. Salamura zeytinler genellikle yağlı salamura zeytin olarak bilinirler.
Etli ve ince kabuklu olması nedeniyle sofralık zeytin olarak kahvaltılarda en çok tercih edilen zeytin türüdür. Yağlık zeytin olarak da bilinen bu zeytin türü Çanakkale, Ege Körfez civarı, İzmir, İçel, Antalya, Adana, Kahramanmaraş ve Mardin illerimizde yetişebilmektedir.
Zeytinin boyalı olup olmadığını anlamak için tek kriter çekirdektir. Eğer zeytini tuttuğunuzda elinizi boyuyorsa o zeytin boyama işleminden geçirilmiş demektir. Aynı zamanda eğer yediğiniz zeytinin çekirdeği elinizi boyuyorsa o da boyanmış zeytindir.
Zeytinyağı, sarıdan altın ve yeşile kadar farklı tonlarda olabilir. Zeytinyağının rengi bir kalite göstergesi değildir, seçimlerinizi rengine bakmadan yapabilirsiniz.
GÜNDE KAÇ ZEYTİN YEMELİ? Kahvaltı sofralarının vazgeçilmez lezzeti olan siyah zeytinin faydası saymakla bitmiyor. Günde en az 7 siyah zeytin yemek içerdiği polifenoller sayesinde beyindeki oksidatif stres oranını azaltarak, sinir hücrelerini koruyor. Böylece zeytin hafızanın güçlenmesine yardımcı oluyor.
Zeytin yağı : Siyah zeytinler olgunlukları nedeniyle daha yüksek yağ içeriğine sahiptir ve temel olarak zeytinyağını çıkarmak için kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri