Örneğin kundaklama bebeklerde kalça çıkığına neden olabilmektedir. Birçok yörede hâlen bebek tuzlama uygulaması yapılmaktadır. Henüz dünyaya yeni gelen bebeğin bedenine sürülen tuz, su kaybı yaşamasına sebep olabilmektedir.
Sağlığın Sosyal Belirleyicileri
Birçok yörede halen yapılan bebeği kundaklamak gibi geleneksel uygulamalar sağlığın sosyal belirleyicileridir.
Doğumu takip eden ilk günlerde bebeğin tam oturmamış vücut ısı dengesini kurmasına yardımcı olur, bebeği sıcak tutar. Gaz sancısına iyi gelir. Kolik bebeğin sakinleşmesine yardımcı olur. Kundaklanan bebek dönerek yüzüstü pozisyona gelemediği için ani bebek ölümü sendromu riskini azaltır.
Kundaklamak, ona anne karnındaki sıkışık alan hissini verir, ellerini yüzüne götürüp kendini uyandırmasını engeller, sıcak bir alan yaratarak gaz sancılarını azaltır. Bu sebeplerden, bebeklerin ilk 4 ay mutlaka kundaklanması gerekir.”
Kundaklama veya kundakçılık; kötü amaçlarla herhangi bir malı, binayı veya araziyi ateşe verme. Kundakçılık kasıtlı ve kötü amaçlı olması yönüyle kazara meydana gelen yangınlardan ayrılır ve pek çok ülkenin yasalarına göre suçtur. Genellikle en ağır cezalar, can kaybı ile sonuçlanan olaylarda verilir.
İlgili 40 soru bulundu
Bebeklerin rahatlamasına ve derin bir uyku çekmesine katkı sağlar. Bebeklerde ağlamayı azaltır ve bebeği sakinleştirir. Bebeğiniz kendini güvende hisseder. Bebeğinizin kan dolaşımını ve sinir sistemi gelişimini olumlu etkiler.
Uzmanlar bebeklerin doğumu takip eden ilk üç ay ve uyku zamanlarında kundaklanmasını önerir. Ancak her bebek kundaklanmalı diye bir kaide de yok. Ebeveynlerin bebeğin sinyallerini iyi gözlemlemesi gerekir, çünkü her bebek kundaklanmayı sevmez.
Kundak yapmak bebeklerin gerinme ve el kol hareket kabiliyetlerini engelleyeceği için kundaklamanın sadece uyku zamanları ile kısıtlanması yararlı olacaktır. Ayrıca kundaklama, 3 veya 4. aydan itibaren bırakılmalıdır. Çünkü bu aylardan itibaren bebeğin kendi kendine yatak içerisinde dönme becerisi gelişir.
Ancak yarım kundak denen, kalça ve bacakları çok sıkmayıp, doğal pozisyonunda kalmasına izin veren, gövdenin üst kısmını daha sıkı saran kundakların bebek gelişminde yararlı olduğu görüldü ve gelişmiş pek çok ülkede doktor dernekleri tarafından öneriyor. Her bebeğin kundaklanması da zorunlu değildir.
Bebekler ortalama 3-4 aylıkken kundaktan ayrılabilirler. Bebeğin dönmeye başlaması durumunda mutlaka en azından kollar açık şekilde kundağa geçilmeli veya kundak tamamen bırakılmalıdır.
Bebeğinizin kundağını başta tek kolu açıkta kalacak şekilde yapmaya başlayabilirsiniz. Buna alıştıktan sonra, iki kolunun da serbest olacağı ve yalnızca gövdesinin kundak beziyle sarılı olduğu kundaklama stiline geçebilirsiniz. Bebek kollarının serbestliğine alıştıktan sonra kundak kullanımını tamamen bırakabilirsiniz.
Beyin hasarıyla doğan bebeklerde ağlama, kundaklama sayesinde azalır. Kundaklama sayesinde bebek daha uzun süre uyuyunca anne de dinlenebilir. Bu durum yorgunluk ve stresi azaltıp, süt üretiminin artırmasına yardımcı olabilir. Yani kundaklamanın anne sütüyle beslenmeyi kolaylaştırdığı söylenebilir.
Yenidoğan bebeklerin yatakları en fazla 10 derecelik bir eğime sahip olmalıdır. Yenidoğan için kesinlikle yastık kullanılmamalı ve sırt üstü yatırılmalıdır. Yenidoğan bebeklerin kafaları genellikle sağa ve sola dönük uyurlar. Bu durumlarda bebeğin kafası düzeltilmemeli, sırt üstü yatmasına izin verilmelidir.
Bebek tuzlamanın tarihçesi aslında Eski Roma'ya dayanıyor. Ebeler vakti zamanında bebeklerin sağlıklı olması ve korunması için ağızlarına bir tutam tuz sürerlermiş. Bu ritüel, bizde de bir Anadolu kültürü ve hala yapılıyor.
1. Bebek Tuzlamak Doğru Mu? Eski Roma geleneğine dayanan bebek tuzlama; bebeğin pişik olmaması, büyüdüğünde terinin kokmaması, bebeğe uğur ve bereket getirmesi için yapılıyor. Yenidoğan bebekleri tuzlamak, vücutta su kaybına bağlı (hipernatremi) beyin kanaması sonucunda ölüme sebep olabilir.
Adana Çukurova'da farklı bir gelenek yaşatılmaya devam ediyor. 'Bebek tuzlama' geleneğiyle yeni doğan bebekler bal, tuz ve şeker karışımıyla yıkanıyor. Bal, tuz ve şeker bir kap içerisinde ılık su ilave edilerek karıştırılıyor. Dünyaya gözlerini açan bebekler bu karışımla yıkanıyor.
Öpme ve sarılma. Bebeğiniz 15. aya geldiğinde çevresinde gördüğü kişileri taklit ederek, sizi öpmeye başlar. Gözlem yeteneği geliştikçe, “sarılma”” denen hareketi de uygulamaya başlar. Başlangıçta ona bir eğlence gibi gelen bu hareketlerin, aslında çok da fazla bir anlamı yoktur.
Çok kalın olmayan, cildin hava almasına olanak veren pamuklu kıyafetler yeterli olacaktır. Yünlü, polar, kalın kıyafetlere gerek yoktur. Uyurken ise üzerine yine çok kalın olmayan pamuklu bir penye örtü örtülmesi yeterlidir.
Bence, artık kundaklamayı bırakmanız gerek. Max 4 aya kadar kundaklamayı öneriyorlar. Artık bebeğiniz kendi etrafında dönmeye başlayacak.
Kundak yaparak kucağınıza alıp hafif sallama hareketleri yine bebeğinize anne karnı hissi vererek rahatlatır. Beslenme sonrası ve aralarda sık sık mide gazını çıkarın. Bu emerken yutmuş olduğu havanın barsak geçişini bir miktar azaltır.
Bebekler, ana rahmini anımsattığı için kundaklanır. Bebeğin etrafına sıkıca sarılan battaniye ona, ana rahmini hatırlatacağı için bebeği sakinleştirir ve kaliteli bir şekilde uyumasını sağlar.
Yarım Kundak Yapılabilir
Bebeklerin tüm gövdelerini saran kundaklar uzmanlar tarafından önerilmezken, günümüzde yarım kundak olarak tabir edilen bebeklerin kalça ve bacaklarını çok sıkmayıp doğal pozisyonda kalmasına olanak sağlayan kundaklama biçimi tavsiye ediliyor.
Her bebek 2 aylık olduğunda dönemez ancak bu yeteneği geliştirmeden önce kundaklamayı bırakmak en güvenli yoldur. Kendi kendine dönebilmeye başlayan bir bebeğin kundaklanması, yüz üstü pozisyona dönmesi halinde ani bebek ölümüne neden olabilir.
Yazın Bebek Kundak Yapılır mı? Yazın bebeği kundaklayabilirsiniz.
Yarım kundak nasıl yapılır sorusunun cevabı ise oldukça basittir. Kundaklama esnasında örtünün altta kalan ucu bebeğin bacakları serbest kalacak şekilde yukarı doğru örtülür. Bu yöntem kalça çıkığı gibi problemleri engellemeye katkı sunar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri