26/06/2019 tarih ve 30813 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 7179 sayılı Askeralma Kanunu'nun 43. maddesinde; "Türk vatandaşlığını sonradan kazananlar askerliklerini, vatandaşlığı kazandığı tarihteki yaş ve öğrenim durumlarına göre o yıl askerlik çağına giren yükümlüler gibi yaparlar.
22 yaşından sonra Türk vatandaşlığını kazanan yabancı uyruklu bireyler, askerlikten muaf tutulmaktadır. Kanunen askeri görevlerini yerine getirmiş varsayılan bu bireyler eğer Türk vatandaşlığına geçiş hakkını 22 yaşından sonra kazandılar ise askerlik görevini yerine getirmek zorunda değillerdir.
Ayrıca tecil hakkım var mıdır? Türk vatandaşlığına alındığınız 15.06.2020 tarihinde 20 yaşında olduğunuzdan Türkiye'de askerlik yapmanız gerekmektedir. Bu nedenle, vatandaşlığa alındığınız 2020 yılının sonuna kadar askerlik hizmeti için askerlik şubesine müracaat etmeniz gerekmektedir.
Sonradan Türk vatandaşlığına alınanların askerlikleri, istekleri halinde vatandaşlığa alındıkları tarihten itibaren yoklamaları yapılmadan iki yıl süreyle ertelenir. Ertelemenin sona ereceği yıl yoklamaları yapılarak o yıl askerlik çağına giren doğumlularla işlem görürler.
Askerlik hizmetlerini aynı yaştaki askerlere ve Türk subaylara benzer şekilde yerine getirmelidirler.” Ancak, kökeni farklı bir ülkeye bağlı olup 22 yaşından sonra Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına dâhil olan yabancılar askerlik görevinden muaftır.
İlgili 43 soru bulundu
1111 sayılı Askerlik Kanunu gereğince; çifte vatandaşlık sahibi olup vatandaşı olduğu diğer ülkede askerlik ödevini yerine getiren kişiler ülkemizde askerlik ödevinden muaf tutulmaktaydı. Ancak 26.06.2019 tarihinde yayımlanan 7179 sayılı Askeralma Kanunu ile bu durum ortadan kalktı.
Dolayısıyla çifte vatandaşlık askerlik yapmak için herhangi bir engel teşkil etmez. Türkiye Cumhuriyeti'nin haricinde başka bir ülkenin vatandaşlığına sahip olan vatandaşlarda yalnızca Türkiye Cumhuriyeti'ne bağlı olan vatandaşlar gibi askeri yükümlülüklerini yerine getirmesi zorunlu olan kişilerdir.
Anayasasının 72'nci maddesi gereğince her Türkün hakkı ve ödevidir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan her erkek, askerlik hizmeti yapmaya mecburdur. 2. Askerlik hizmeti 7179 sayılı Askeralma Kanunu gereğince düzenlenmiştir ve bu Kanun hükümlerine göre yedek subay, yedek astsubay, erbaş ve er olarak yerine getirilir.
Türk Vatandaşlığından Çıkmanın Şartları
Türk vatandaşlığından çıkmanın şartları şunlardır: Ergin ve ayırt etme gücüne sahip olmak. Yabancı bir devlet vatandaşlığını kazanmış olmak veya kazanacağına ilişkin inandırıcı belirtiler bulunmak. Herhangi bir suç veya askerlik hizmeti nedeniyle aranan kişilerden olmamak.
*18.2.2021 tarihli ve 7281 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanununun 40'ıncı maddesi değiştirilmiş ve uzman erbaşların yasal yaş sınırı 57'den 60'a çıkarılmıştır.
YOKLAMA KAÇAĞI CEZASI 2023
Yoklama kaçağı saklı ve bakayalar Askeralma Kanunu'nun 24. Maddesine göre idari para cezasıyla cezalandırılırlar. Bunlardan kendiliğinden gelenler her gün karşılığı 5 Türk Lirası, yakalananlar ise 10 Türk Lirası idari para cezası ile cezalandırılır.
Askerlikten muaf olmak isteyen kişiler, bedensel hastalıklardan dolayı muaf tutulacaklarsa doktor raporu ile bu gerçekleşebilir. Ancak ruhsal hastalığa sahip olan kişilerin eğer resmi olarak raporları yoksa, ruhsal sorunlarını kanıtlamaları için farklı doktorların da muayenesinden geçmek zorundadırlar.
Türkiye'deki Suriyelilerin çoğu "geçici koruma" denen bir statüyle ülkede bulunuyor. Bu statü, onlara ya da çocuklarına vatandaş olma hakkı tanımıyor.
Suriyeli vatandaşlar şu anda TSK'da subay olarak görev yapıyorlar. Anne ve babalarının soyisimlerine bakarak, kendi soyisimlerine bakarak görebilirsiniz. Şu anda asteğmen, subay olan Suriyeliler mevcut."
Mavi kartlı kişilerin, vatandaşlığın kaybı sırasında ergin olmayan çocukları, mevzuatta düzenlenen şartların varlığı halinde, ana babalarıyla birlikte Türk vatandaşlığından çıkabilmektedir.
Askere gitmek istemiyorsanız doktordan sevkinizi isteyebilirsiniz, doktora psikiyatr ile görüşmek istediğinizi, eşcinsel/biseksüel/trans olduğunuz için askere gidemeyeceğinizi ve askerlik yapamayacağınızı söylersiniz.
Evet. Türk vatandaşlığından çıkarak mavi kartlı olan kişilerin sonradan tekrar Türk vatandaşlığına dönmek istemeleri halinde gerekli şartlar değerlendirildikten sonra vatandaşlık kazanmalarının önünde herhangi bir hukuki engel yoktur.
Amerika, Japonya, Kanada, Avustralya, İspanya, İtalya, İsveç, İngiltere, Fransa, Almanya gibi birçok ülkede zorunlu askerlik yoktur. Düzenli ordusu olmayan İsviçre gibi bazı ülkelerde yükümlüler yaşamlarının belli bir döneminde askerlik hizmetine alınır ve bu süre boyunca her yıl birkaç hafta eğitim görürler.
1. Yoklama kaçağı, saklı ve bakayalar Askeralma Kanununun 24'üncü maddesinin birinci fıkrası esaslarına göre idari para cezasıyla cezalandırılır. 2. Bunlardan kendiliğinden gelenler her gün karşılığı 5 Türk Lirası, yakalananlar ise 10 Türk Lirası idari para cezası ile cezalandırılır.
Türk askerlik sisteminde rütbe fark etmeksizin tüm askerlik süresi 6 aya indirildi. Bu süre yedek subay ve astsubaylar için 12 ay olarak değiştirildi.
Yoklama kaçağı olan yükümlüler yakalandıklarında idari para cezası ile cezalandırılır. Bunun yanı sıra yakalanmaları durumunda en geç 24 saat içinde askerlik şubesine getirilmektedirler. Kolluk kuvvetlerince asker kaçağı olduğu tespit edilen kişilerin askerlik şubesine teslim edilmesi gerekmektedir.
Vatandaşlığa alındıkları tarihte 22 yaş ve üzerindelerse bu kişiler askerlik yükümlülüklerini yerine getirmiş sayılırlar. Ancak, bu kişilerin askerlikleri, istekleri halinde vatandaşlığa alındıkları tarihten itibaren iki yıl süreyle ertelenir.
Türk vatandaşlığına sonradan alınanlar askerliklerini, vatandaşlığa alındıkları tarihteki yaş ve öğrenim durumlarına göre o yaştaki Türk vatandaşı yükümlüler gibi yaparlar.
Kardeşlerin sevk ve celp işlemleri Askerlik Kanununun 1111 sayılı kanununun 35/D maddesinde açık bir şekilde açıklanmıştır. Kanuna göre iki kardeşten birisi hizmet için çağırıldığında anne ve babanın talebi ile diğer kardeşin askerlik hizmeti ilk kardeşin askerliği bitene kadar ertelenebilecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri