Lor peynirinin ayrıca zengin besleyici içeriği ile bebekler, çocuklar, ergenler, yaşlılar, sporcular ile tansiyon ve kalp-damar hastaları için de tercih edilen bir besin olması gerektiği ifade ediliyor. “Güçlü bir bağışıklık sisteminin nezleden kansere kadar birçok sağlık sorununu önlediği biliniyor.
Posasının üzerine bir ağırlık koyarak sıkılaşmasını bekliyoruz. Ardından bezden çıkartıp Kapaklı bir saklama kabında 3-4 gün içinde tüketmemiz gerekiyor.
7 ay ve üstü bebekler içindir. Evde peynir yapmaya yeni başlayanlar için en kolay tariftir. Bebeklerin kahvaltısına, hatta sebze yemeklerine katılabilir. Altında kalan peynir altı suyunu çorbalarda ve diğer yemeklerinizde kullanabilirsiniz.
LOR MU ? Yoğurt altı suyu ya da ayranın kaynatılması ile oluşan pıhtıya "çökelek"; Peynir altı suyunun kaynatılması ile elde edilen pıhtıya "lor" deniyor.
Lor peyniri, bebekler için çok faydalı, probiyotik olan harika bir peynir türüdür. Bebeklere 6.aydan sonra verilebilir.
İlgili 35 soru bulundu
İçeriğinde yüksek oranda mineral ve vitamin barındıran lor peyniri, bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudun daha dirençli olmasını sağlamaktadır. Diğer süt ürünleri gibi kalsiyum deposu olan lor, kemik gelişiminde önemli bir rol oynamaktadır.
Lor peynirinin içinde bulunan serum protein tüm vücut ve kas proteinlerinin daha fazla sentezlenmesini sağlıyor. Aşırı egzersiz sonucu ortaya çıkabilen kas sakatlanmalarında iyileştirici etkisi var. Bu nedenle özellikle sporcular bu peynirin değerini biliyor ve tüketiyor.
Lor peyniri kesilen sütten elde edildiği için buzdolabında en fazla 3-4 gün bozulmadan saklayabilirsiniz. Tulum, mihaliç, eski kaşar ve hellim gibi sert yapıda peynirler hava almadığından emin olduğumuz sürece, sıkıca sarılı olarak 3-4 hafta buzdolabında saklanabilir.
Lor peyniri ya da diğer çeşidiyle çökelek yüksek oranda B vitamini özellikle de B12 vitamini ihtiva eder. Günlük B12 ihtiyacımızın 4'te 1'ine kadarını karşılayabilir. B vitamini vücudumuzda pek çok fonksiyon için çok önemlidir.
Lor, peynirin alt suyundan yapılır. Sütten elde edilen lor benzeri gıdaya çökelek diyoruz.
Bu anlamda lor peyniri ideal bir seçim olacaktır. Bebeğinizin kahvaltısında dil peyniri, hellim, lor, mozzerella gibi az tuzlu olanları doktorunuzdan onay alarak tüketebilirsiniz.
Evde peynir yapılamayan durumlarda yağı- tuzu azaltılmış peynirler akşamdan suda bekletilerek 8. ay itibariyle verilebilir ya da tuzsuz lor- labne peyniri tercih edilebilir.
Bebeğinize 6 aydan itibaren pastörize tam yağlı peynir yedirebilirsiniz. Bu, hafif kaşar peyniri, süzme peynir ve krem peynir gibi sert peynirleri içerir.
İlk olarak sütümüzü bir tencereye alalım ve orta ateşte kaynatalım. Kaynamaya başladıktan bir yedi sekiz dakika sonra ocağın altını kısalım ve yoğurdumuzu sütümüze ilave edelim. Bir iki dakikada bu şekilde kaynadıktan sonra altını kapatalım ve soğumaya bırakalım.
Bebek loru ya da bebek peyniri artık hazır. Bebek lorunu mutlaka buzdolabında saklayın, en geç üç gün içinde tüketin.
Hazırladığınız bebek loru/ bebek peynirini küçük kaplar içerisinde derin dondurucu da iki ay saklayabilirsiniz. Kullanmadan önce buzdolabında bekleterek çözdürmeniz yeterli. ... Keçi sütü bulamazsanız aynı tarifi inek sütü ile de hazırlayabilirsiniz.
Diyet yapanların da sıkça tükettiği lor peyniri probiyotik ve antioksidan özelliğe sahiptir. Bu sebeple hem bağışıklığı güçlendirir hem de kanser gibi hastalıklarla savaşır.
B12 vitamini kaynağı olan besinlerin çok fazla ısıtılmaması ve pişirme süresinin çok uzun tutulmaması tavsiye edilir. Besinlerin uzun süre pişirilmesi ve fazla ısıya maruz kalması B12 vitamininin azalmasına veya etkisinin yok olmasına sebep olabilir.
Ermenicede ise Türkçedeki gibi Lor denmektedir. Anadolu'da farklı yörelerde farklı söylenişleri de bulunmaktadır: Şor (Kars), Nor (Antalya, Niğde), Ekşimik (Trakya), Minci (Doğu Karadeniz).
Özellikle beyaz peynir gibi yumuşak dokulu salamura içerikli ürünlerde çözdürme konusu daha riskli. Yüksek proteinli olan bu ürünlerde su oranı arttıkça, hızlı bozulma ihtimali daha da artıyor. “Bu nedenle süt ürünlerinin buzluk veya dondurucuda muhafaza edilmemesini tavsiye ediyoruz” diyor Orhan Kaplan.
Tadı kötüyse bozulmuş demektir. Renk ve koku da peynir için önemli bir kriter. Rengi sarıya dönen peynirin yapısı bozulmuştur. Yumuşak peynir ise açıkta kaldığında sertleşir ve lezzeti gider.
Lor peyniri günde ne kadar yenmeli? Beslenme uzmanları, günde 1 ya da 2 porsiyon peynir tüketmenin vücut sağlığı açısından önemli olduğunu belirtmektedir. Bir porsiyon peynir; 1 bardak süt, 1 kâse yoğurt, 100 gram kaşar peyniri ya da 50 gram beyaz peynire eşdeğerdir.
Kilo vermek için yapılan diyetlerin çoğunda lor peyniri tercih edilmesinin nedeni yüksek protein ve düşük kalori içeriği. Proteinden zengin olması tokluk hissine de yardımcı oluyor.
Ayrıca peynir türlerinin hepsinde ama özellikle lor peynirinde yoğun olarak bulunan kasein adlı bir aminoasit, çok yavaş sindirilmesi sebebiyle özellikle gece tüketildiğinde uyku süresinde gerekli olan enerji ihtiyacının karşılanmasına yardımcı oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri