Bebekten bebeğe farklılık göstermekle birlikte yeni doğan bir bebek günde ortalama 10-12 kez emer. Doğumdan sonraki günlerde bebek tek bir memede 15-20 dakika boyunca kalmalı, eğer emmeye devam etmek isterse diğer meme emzirilmelidir. Vaktinde doğmuş bir bebek 2 saatte bir emzirilmelidir.
Ortalama çoğu bebek 15-30 dakika arasında emer. Fakat emzirmesi süresi bazen daha kısa veya uzun olabilir. Emzirme süresi bir memede 4 dakikadan kısa veya 30 dakikadan daha uzun olursa ve bebek 1-1,5 saatten daha kısa aralıklarla emmek isterse annenin bebeğini doğru emzirip emzirmediği mutlaka kontrol edilmelidir.
Yenidoğan Bebekler
2-3 saatte bir beslenmesi gereken yenidoğan bebeklerin her iki tarafta da 10-15 dakika emzirilmesi gerekir. Ortalama 20-30 dakikalık bir beslenme, bebeğin yeterince anne sütü almasını sağlar. Bazı yenidoğan bebeklerde bu süre 45 dakikayı bulabilir.
Yenidoğan Günde Kaç Kez Emer? Yeni doğmuş bir bebek gün içerisinde yaklaşık 10-15 kez emer. Ancak bu süre bebekten bebeğe farklılık gösterebilir.
Bebekleri ilk ayını tamamlayan anne babaların aklında ilk olarak 1 aylık bebek kaç saatte bir emzirilmeli sorusu belirir. Artık daha güçlü emen bebeğinizi 3-4 saatte bir besleyebilirsiniz.
İlgili 38 soru bulundu
Emme süresi ise 5-7 dakika kadar kısa ve ya günün bazı saatlerinde akşamları ve uyku öncesi 30 dakika kadar uzun da olabilir. Emzirme süresindeki bu kısalma bazen annelerin bebeklerinin memeyi reddetmesi olarak algılanabilir. Ama yeterli süt alıyor idrar miktarı yeterli ve kilo alımı iyi ise endişe etmeyin.
Bebeğinizi emzirirken artık bir süre sonra bebeğiniz emmeyi bırakıyorsa, tüm çabanıza rağmen memeyi tekrar ağzına almak istemiyorsa bu doyduğu anlamına gelir. Bebekler doyduktan sonra mutlu görünür. Bu durum bebeğinizin doyduğunu anlamanız açısından önemlidir.
Yenidoğan bir bebek 3 saatten fazla aç kalamaz.
1-6 ay arası bir bebek için aç kalabileceği maksimum süre 4 saattir. 6 aydan büyük bebekler ise en fazla 6 saat aç kalabilir. Ki bu sürelerle aç kalan bebekler muhtemelen çok ağlayacaklar, yorgunluktan uyuyakalacaklar ve kısa sürede tekrar uyanacaklardır.
Bebeğinizi o istediği sürece emzirmeniz önemlidir. Anne sütünün önemi ve emzirmenin önemi bebeğin sağlıklı gelişimi açısından oldukça hassas bir konudur. 5 aylık bir bebek ortalama 25-30 ml arasında süt içer. Ancak her bebeğin emerken tüketimi farklıdır. Bebeğiniz doyduğu zaman emzirmek için onu zorlamamalısınız.
Yenidoğan bebek her ağladığında mutlaka emzirmek gerekir. Çünkü ağlamasının muhtemel sebebi açlık olacaktır. Ancak bebek 2-3 haftalık olduğunda yavaş yavaş kolik denen gaz problemleri başlayabileceğinden her ağlama bu aşamada açlıkla ilişkilendirilmemelidir.
BEBEĞİNİZİ UZUN SÜRE EMZİRMEYİN
Ancak unutmamak gerekir ki; uzun süreli emzirme, bebek süt dişleri yüzeylerinde erozyona da (çürüksüz madde kayıpları) sebep olabilir.
Anne sütünün sindirimi kolaydır ancak bebeklerin mide kapasiteleri küçük olduğu için az az ve sık beslenirler. Az miktarlarda beslendikleri için gece acıkıp emmek için ağlarlar. Eğer bebek gece kendiliğinden uyanmıyorsa 2-3 saatte bir bebeği uyandırıp emzirmek gerekir.
"Memelerdeki süt oluşumu emzirme aralığı ve süresi ile ilgilidir. 3saatte 20 dakika süreyle beslenen bir bebek, memeyi boşaltır ve diğer 3 saat içerisinde meme yeniden süt dolar. İş hayatına başlayan anneler 3 saatte bir süt sağmalıdır. Aylar ilerledikçe 4 saatte birde olabilir.
Göğsünüze masaj yapın: Bebeğiniz emerken memenize masaj uygulamanız süt akışını artırır bu bebeğin uyanık kalmasını sağlayabilir. Meme değiştirin: Bir memeyi emdikten sonra eğer bebeğiniz uykuya dalmaya başladı ise diğer memeye geçiş yapın bu onun uyanmasına ve daha aktif kalmasını sağlayacaktır.
Emzirme sonrası karnı iyice doyan yenidoğan bebek çoğunlukla anne memesinde uyuklamaya başlar. Yatağına yatırıldığında bir süre kesintisiz uyur. Rahat uyuması karnının iyi doyduğunun göstergesidir. Eğer uyutulduktan 5-10 dk sonra bebek uyanıyor ve huysuzlanıyor ise doymamış ve o nedenle uyuyamıyor olabilir.
Bir aylık bebeğiniz 24 saat içinde 18 ila 20 saat uyuyabilir, günde 4-6 saatini ise uyanık geçirir. Bebeğinizi uyumaya hazırlamak için hatta sakinleştirmek, rahatlatmak ya da eğlendirmek için ninni dinletebilirsiniz.
Bebekten bebeğe farklılık göstermekle birlikte yeni doğan bir bebek günde ortalama 10-12 kez emer. Doğumdan sonraki günlerde bebek tek bir memede 15-20 dakika boyunca kalmalı, eğer emmeye devam etmek isterse diğer meme emzirilmelidir. Vaktinde doğmuş bir bebek 2 saatte bir emzirilmelidir.
Son Süt: Bebek emmeye başladıktan 2-3 dakika sonra gelen süttür. Krema kıvamında ve yağ içeriği yüksektir. Bebeğin sakinleşmesine ve doymasına yardımcı olur. Ayrıca yağ içeriği yüksek olduğu için bebeğin kilo almasını sağlar.
Bebeğin memede ortalama kalma süresi 15-20 dakikadır. Bebekler yeni doğduklarında çene kaslarının henüz kuvvetsiz olması nedeniyle memeyi geç boşaltabilirler. Büyüyüp çene kasları geliştikçe daha güçlü emdiği için bu süre kısalabilmektedir. Yeni doğduklarında ortalama 10-12 gün anne sütünün olgunlaşdığı dönemdir.
Bebek her zamankinden daha az oynar, daha az hareketlidir. Daha az idrar yapar (yenidoğan bir bebeğin günde 6 ıslak bezin altına düşmesi susuzluk belirtilerinden biridir). Dudakları kurur ve çatlar. Ağlarken gözyaşları daha az akar ya da akmaz.
Doymayan bebek uykuya dalmakta zorlanır, hatta dalamaz. Bebek doymasa da memede ya da biberonda yorulursa uyuyakabilir. Ama kısa bir süre sonra da doymadığı/aç olduğu için uyanır yanıtını vermek daha doğru.
Bebek Doymazsa Kaka Yapar mı? Bebek doymazsa kaka yapar. Bebek büyüyüp gelişmesine yetecek kadar besini aldıysa (açlık sinyalleri gösterse dahi) dışkılama gerçekleşebilir. (Açlık belirtileri için Bebeklerde Acıkma yazısını okuyabilirsiniz.)
YUMRUK SIKMA
Açlığın işareti olabilir. 3 aydan fazla devam ederse bir doktora götürün.
3- Her bebeğin uyumak için güvende hissetmeye ihtiyacı vardır. Kimi için bu anne yanı yatak, kimi için ağzında meme, kimi için kucak, kimi için ten teması, kimi için ayrı bir beşik olabilir. Tek bir ortak nokta var ki o da güvende hissetmeleri için bakım vereninin (genellikle anne) yakın olması ihtiyacıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri