Özellikle yeni doğmuş ve birkaç aylık bebeklerde görülen hırıltının sebebi burunlarında bulunan kıkırdaklardan oluşan nefes yollarının normal insanlara göre daha dar olmasıdır. Ayrıca bebeklerin bronşlarının çok küçük olması nedeniyle burada biriken balgam benzeri sıvılar, bebeğin nefes almada zorlanmasına sebep olur.
Solunum güçlüğü belirtileri
Solunum sayısının normalden fazla yani dakikada 20-40 arasında olması, göğüs kafesinde çekilmeler olması, burun kanatlarının açılıp kapanması, inleme, cilt renginin morarması ve solunumun aralıklı durması belirtiler arasında sıralanıyor.
Soğuk algınlığından kaynaklanan üst solunum yolu enfeksiyonu bebeklerde horlama ve tıkanmanın en yaygın sebebidir. Bebeklerde zaman zaman görülen horlamaların altında yatan sebep bu olabilmektedir. Üst solunum yolları enfeksiyonlarında oluşan mukus, hava yollarını kapatır, bebekler nefes almakta zorlanır ve tıkanırlar.
“Bebekler neden uyurken hırıltılı ses çıkarır?” ya da “Bebekler neden horlar?” gibi soruların cevabı genellikle bebeklerde uyku apnesidir. Uykuda nefes kesilmesi ya da solunumun yüzeyselleşmesi olarak bilinen uyku apnesi, birçok hastalığa davetiye çıkaran ve mutlaka tedavi edilmesi gereken, ciddi bir uyku problemidir.
Çocuklar uyku evresindeyken iç çekerek akciğerlerindeki hava yollarının açılmasına ve daha fazla oksijenin emilimine yardımcı olur. Yenidoğan bir bebeğin ciğerleri hala gelişim çağındadır ve daha küçük olan hava yollarının verimli bir şekilde çalışabilmesi için bazı zamanlarda destek alması olağandır.
İlgili 15 soru bulundu
Sırt üstü pozisyonu bebeğin rahat nefes alabilmesini sağlar. Bu da ani bebek ölümü sendromu (ABÖS) riskini düşürür. Herhangi bir sağlık durumuna bağlı olarak farklı bir yatış pozisyonu önerilmesi durumunda doktor tavsiyesine uyulmalıdır.
Çok sık tekrarlayan ateş, burun tıkanıklığı ya da akıntısı, emme güçlüğü ile birlikte olan öksürük, nefes almada güçlük ya da farklılık bir hastalık belirtisidir. Bazı bebekler ilk aylarda çok sık hıçkırırlar. Bunun belli bir nedeni yoktur ve genellikle bebeği rahatsız etmez.
Hatta kimi bebeklerin solunum cihazına bağlanması gerekebilir. Bu tedavi süreci normal bebeklerde yaklaşık bir hafta sürer, bazı bebeklerde ise 10-15 günü bulabilir. Bebeğin küçük olması ya da bebekte gelişebilecek komplikasyonlar bu süreci daha da uzatabilir.
Bebekler uyku döngülerinden hızlıca geçerler ve geceninyarısından fazlasını REM uykusunda geçirirler. Bu evrede rüya görülür ve uykuhafiftir. Bu rüya süreçleri horultulara, gülme ve ağlamalara, uykuda konuşmayabenzeyen seslere yol açabilir.
Gücüyener AA muhabirine yaptığı açıklamada, bebeğin herhangi nedenden ötürü kısa bir süre dahi oksijensiz kalmasının (hipoksi), beyin gelişimini olumsuz etkileyebileceğini, bebekte bedensel ve zihinsel özür bırakabileceğini söyledi.
Bebeklerde boğazda hırıltı ve balgam olduğu düşünüldüğünde mutlaka doktora başvurulması gerekmektedir. Bebekte olan bu soruna aynı zamanda öksürük ve ateş de eklendiğinde kesinlikle ihmal edilmemesi gerekmektedir. Bebeğin nefes alışverişi hızlandığı takdirde de bu durum tehlikeli kabul edilmelidir.
Hırıltılı solunum, nefes alıp verme esnasında akciğerlerden düdük sesi, ıslık veya hırıltı benzeri sürekli (250ms'den uzun) bir sesin duyulmasıdır. Bu ses oskültasyon ile duyulabileceği gibi, dışardan kulak ile ya da hasta tarafından da duyulabilir. Hava yollarının obstrüksiyonundan kaynaklanır.
“Burnu tıkalı bebek nasıl yatırılmalı?” sorusuna ise bir havlu yardımıyla denebilir. Dik bir pozisyonda olması burnunun kolay akması için en iyi pozisyon olarak kabul edilir.
Solunum yoksa tıbbi yardım istenir (112), Çocuğa önce Baş-Çene pozisyonu verilir, Hemen yapay solunuma başlanır. YAPAY SOLUNUMA BAŞLAMADAN ÖNCE SOLUNUMUN OLMADIĞINDAN KESİNLİKLE EMİN OLUNMALIDIR!
Yeni doğan bebeklerde solunum sıkıntısı ne zaman geçer? Tedavi süreci yaklaşık 1 hafta sürer. Bazı bebeklerde ise bu durum 10-15 günü bulabilir.
Bazı bebeklerde, doğumdan hemen sonra bazı solunum sorunları meydana gelebilir. Solunum sıkıntısı sendromu, akciğerleri tam olarak gelişmemiş prematüre bebeklerde görülür. Bebek ne kadar erken doğarsa, bebeğin solunum sıkıntısına sahip olması ve ekstra oksijene ihtiyaç duyması o kadar olasıdır.
İnleme: Hava yetersizse, vücut çocuk her nefes aldığında havayı akciğerlerinde sıkıştırarak akciğerlerin açık kalmasına neden olur. Solunum sıkıntısının bir başka hayati belirtisi olan sürekli bir inlemeye neden olur.
Uyku terörü genellikle 3 yaş sonrası görülür. Ancak nadir de olsa daha erken dönemde görülen vakalar da vardır. Bebek ya da çocuk o sırada çığlık atabilir, korkmuş bir ifade ile etrafa bakabilir.
Öncelikle, bebeğinizin kıvranması, emzirme pozisyonunuzun doğru olmadığı anlamına gelebilir. Bebeğinizi emzirirken, başınızın ve sırtınızın düzgün bir şekilde dik olduğundan emin olun. Ayrıca, bebeğinizi doğru pozisyonda tutmak için bir yastık kullanabilirsiniz. Diğer bir neden ise, bebeğinizin gaz sancısı çekmesidir.
- Buhar bebeklerin burnu tıkayan mukusun gevşemesine yardımcı olur. - Burun aspiratörleri bebeğin burnundaki fazla mukusun çekilmesine ve solunumun rahatlamasına yardımcı olur. - Genzi dolan ve burun tıkanıklığı oluşan bebeklerin yastıklarının biraz daha yüksek olması geniz akıntısını engeller.
Bebekler 3 aylık olana kadar ağızdan nefes alabilme yeteneğine sahip değildir. Ayrıca bebekler biz yetişkinler gibi sümkürerek burunlarını temizleyemezler.
Bebek İnlemesi Neden Olur? Bebeğinizin uykusunda inlediğini duyarsanız endişeye kapılmayın. 0-3 ay arası bebeklerin solunum ve sindirim sistemleri henüz tam gelişmediği için bu tür sesler duymanız doğaldır.
Bebeğin üşüdüğü düşünülüyorsa burun, el ya da ayak bölgesinden anlaşılmaz. Bu bölgelerde dolaşım bozukluğu olduğu için ortam ısısı iyi olsa bile dokunulduğunda soğuk olarak algılanabilir ve bebeğin üşüdüğü düşünülebilir. Oysa ki bebeğin üşüdüğü boyun ve yanak kısmından anlaşılabilir.
* Bebeğin ateşinin aniden 38°C veya daha üzerine çıkması, yorgun görünmesi, titremesi, burun akıntısı ve kuru öksürük gibi semptomları varsa grip riski güçlüdür. Grip olan bebek kendini huzursuz hisseder ve hasta görünür. * Ayrıca karın ağrısı, ishal ve kusma gibi belirtiler de görülebilir.
Bebeklerde soğuk algınlığının ilk belirtileri, çoğunlukla burun tıkanıklığı ya da burun akıntısı olarak görülerek, başlangıçta şeffaf olan daha sonra koyulaşıp sarı veya yeşil bir hal alan burun salgısıyla anlaşılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri