- Diyetetik lif bakımından zengin olan yeşil domates sindirim siteminin daha iyi çalışmasını destekler. Aynı zamanda vücudun yağ yakımıza yardımcı olur. Fazla yağı enerjiye çevirir. - Yapılan araştırmalarda da içinde bulunan ATF4 adlı protein maddesi kas ve kemik sistemini güçlendirerek hastalıklardan uzak tutuyor.
Yeşil Domates içeriğinde 6,90 Karbonhidrat(g), 1,80 Protein(g), 0,30 yağ(g), 1,43 lif(g), 15,00 Sodyum(mg), 310,50 potasyum(mg), 10,50 Kalsiyum(mg), 40,50 A Vitamini(ui), 30,00 C Vitamini(mg), 0,75 ve Demir barındırır.
-C vitamini yönünden zengin olan domates bağışıklık sistemini kuvvetlendirir ve grip benzeri virütik hastalıklara karşı korur. -Mide ve bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar ve kabızlığı giderir. -Kanser ve kalp hastalıklarına karşı koruyan domates aynı zamanda felç riskini de en az indirger.
Yeşil domates bağırsak sistemini düzenler. Kabızlığı, gazı ve abdominal distansiyonu ortadan kaldırır. Yeşil domates bağışıklık sistemini uyarmaya yardımcı olan yüksek miktarda C vitaminine sahiptir. Vücuttaki yabancı maddeleri temizler ve patojenleri korumak İçin alyuvar üretimini hızlandırır.
Hastalıklara karşı bağışıklığı güçlendiren domatesi yedi gün boyunca tükettiğinizde kemik kaybı, kanser, şeker hastalığı, böbrek taşı, felç, kalp krizi ve obezite gibi hastalıkların önüne geçer. Çiğ domates pişirilmiş domates göre daha etkilidir. Çünkü asit seviyesi yüksek olduğundan mide şikayetlerine fayda sağlar.
İlgili 20 soru bulundu
Her gün beş tane domates yiyerek kansere karşı kalkan oluşturabilirsiniz. Domateste bulunan likopen ve selenyumun; prostat, meme, kolon ve mide kanserinde etkili olduğu bilim tarafından ispat edilmiştir. Bu bilgilerin ışığında biz de hastalarımıza günde 4-5 tane domates yemesini tavsiye ederiz.
Yağlı ciltlerde yağ oranını dengeler, kuru ciltlerde ise cildi nemlendirir. Zararlı güneş ışınlarından korunmanıza yardımcı olur. Cildinizdeki ölü derileri temizleyerek cildinizin canlanmasını sağlar. Ciltteki renk eşitsizliklerini giderir.
- Diyetetik lif bakımından zengin olan yeşil domates sindirim siteminin daha iyi çalışmasını destekler. Aynı zamanda vücudun yağ yakımıza yardımcı olur. Fazla yağı enerjiye çevirir. - Yapılan araştırmalarda da içinde bulunan ATF4 adlı protein maddesi kas ve kemik sistemini güçlendirerek hastalıklardan uzak tutuyor.
Domates dilimlerini önce una sonra yumurtaya son olarak galeta ununa bulayın ve önceden kızdırdığınız yada önlü arkalı kızartın. İster sandviç gibi isterseniz biraz sarımsaklı yoğurtla servis yapın.
Domateslerin üzerini iki parmak geçecek kadar su eklenir ve kaynamaya bırakılır. Domatesler, normal domatese göre geç yumuşayacaktır. Yumuşamaya başlayınca; bulguru, baharatları, küp şekeri ve küp küp doğranmış normal domatesi ekleyip birlikte kaynatılır. Yoğurtla servis yapabilirsiniz.
Domates ürünleri ile ilgili yapılan klinik çalışmalar, iltihaplanma ve oksidatif stresin belirtilerine karşı yararlarını göstermektedir. Ayrıca kan damarlarının iç tabakası üzerinde koruyucu bir etki gösterirler ve kanın pıhtılaşma riskini azaltabilirler.
Domates, asidik bir yiyecektir. Bu sebeple gastrit ve gastroözofageal reflü hastalığı gibi mide problemleri olan kişilerde mide yanmasına neden olabilir. Sağlıklı bir mideye sahip olsanız bile aşırı tüketim sonucu yanma hissiyle karşılaşabilirsiniz.
Domates genellikle çiğ olarak tüketilen bir sebzedir. Aynı zamanda önemli bir C vitamini kaynağı olan domates, uzmanlara göre pişirildiği zaman likopen bakımından daha zengin hale gelir. Böylelikle C vitamininden daha etkili bir antioksidan haline gelmiş olur.
Uzmanlar domatesten en iyi faydayı almamız için bu sağlıklı besini pişmiş olarak tüketmemiz gerektiğiniz vurguluyor. Pişen domatesten aldığımız likopen oranı çiğ domatesten çok daha fazladır.
Rengine aldanmayın, parlak yeşil kabuğun altında yoğun lezzetli, meyvemsi tadı ile zengin bir domates vardır. Pek çok kişi kırmızı domateslerden daha lezzetli olduklarını iddia eder. Geleneksel Alman domatesi olan Aunt Ruby yeşil domates tohumlarını bu sezon bahçenizde yetiştirmek üzere ekin.
Yeşil domateslerin çiğden tadına bakan çok az insan olduğunu düşünüyorum. Ham göründükleri için acı mı ekşi mi tatlı mı olduklarını pek kestiremediğimizden olsa gerek gönüllü bir ısırık alan nadirdir. Aslında şahsına münhasır bir lezzeti var tanımlamaya çalışınca sanki biraz yeşil ama çok tatlı olmayan eriği andırıyor.
Sadece bitkilerini al ve onları daha sıcak olan iç mekâna taşı. Doğrudan güneş ışığı alan bir pencerenin yakınına bırak. Daha yüksek sıcaklık ve güneş ışığı domateslerin olgunlaşmaya devam etmesine yardımcı olur. Sonra olgunlaştıkça ve kırmızıya döndükçe domatesleri topla.
Yeşilken de kırmızıyken de hasat edilebilen domateslerin uzun hasat aralığı olması, pazarda kullanışlılığı artırıyor.
Kansızlığa İyi Gelir
Domatesin içeriğindeki C vitamini, vücuttaki demirin emilmesini sağlamada oldukça etkilidir. Bu nedenle günde yeterli miktarda domates tükettiğinizde kansızlığı önemli ölçüde iyileştirebilirsiniz.
Domates, LDL (kötü) kolesterolü düşürür, kolesterolün oksitlenmesini engeller, kanı sulandırır (3,4).
Elma ve kırmızı soğan; cildi güzelleştiren kuversetin içerir. Bunlar dışında bütün “ berry” grubu meyveler; örn; üzüm, kırmızı üzüm, yaban mersini, dut özellikle de karadut, kızılcık, ahududu, çilek, polifenoller, resveratrol, gibi antioksidan içerikleri ile cildi güzelleştirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri