Kan grubu uyuşmazlığı nedeniyle bilirubin düzeyi çok yükselmiş bebeklerde ise kan değişimi yapılması gerekebiliyor. Sarılığın önlenmesinde anne sütü ile beslenme önem taşıyor. Bu nedenle olabildiğince erken dönemde, tercihen doğumu takip eden ilk saatte emzirmeye başlamak gerekiyor.
Bebeklerde sarılığın geçmesi veya önlemek için annelerin mutlaka protein ağırlıklı beslenmesi ve günde 3 litre su tüketmesi gerekir. Bunun yanında mevsim sebzelerinin tüketilmesi ve balık (derin su balığı olmamak kaydıyla) tüketiminin de haftada en az bir kere olması gerekir.
Karaciğerin tam olarak olgunlaşmamasına bağlı olarak oluşan fizyolojik sarılık, genellikle doğumdan sonra bebeğin yaşamının ikinci günü başlar, üç ve dördüncü günlerde maksimum seviyeye ulaşır, giderek azalır ve biter. Bir hafta içinde bebekte kalıcı bir etki görülmeden normale döner.
Yenidoğanlardaki sarılığın nedeni bebeğin kanında fazla miktarda bilirubin birikmesidir. Bu durum bebeğin derisinde ve gözlerinin beyaz kısımlarında sararmaya neden olur. Sarılık genellikle baştan ayaklara doğru ilerler ve bacaklarda sararma görülmesi bilirubin seviyesinin ciddi düzeyde artmış olduğunu gösterir.
Yenidoğanlarda sarılık normaldir. Genellikle yaşamlarının ikinci veya üçüncü gününde gelişir. Mamayla beslenen bebeklerde sarılık genellikle iki hafta içinde kendiliğinden geçer. Anne sütüyle beslenen bebeklerde sarılık 1 ay veya daha uzun sürebilir.
İlgili 24 soru bulundu
Fototerapi denilen ışık tedavisi, sarılık belli derecelere yükselince ilk yapılacak tedavi yöntemidir. Bebeğiniz özel bir ışık kaynağı altına yerleştirilir. Mavi-yeşil spektrumda ışık kaynağı kullanılır. Bu ışık bilirubinin idrar ve dışkı yoluyla vücuttan atılmasını sağlar.
Bebek doğduğunda kanındaki bilirubin düzeyi % 1-2 mg civarındadır. Doğumdan sonra yavaş yavaş yükselmeye başlar. Geçici olan bu yükselmeye fizyolojik sarılık denir ve iki evrede incelenir. Sağlıklı, zamanında doğmuş bir bebekte birinci evrede kan bilirubin düzeyi 3-5. günlerde % 6-7 mg düzeylerinde bir pik yapar.
Bebeğiniz özel bir ışık kaynağı altına yerleştirilir. Mavi-yeşil spektrumda ışık kaynağı kullanılır. Bu ışık bilirubinin idrar ve dışkı yoluyla vücuttan atılmasını sağlar. Fototerapi bebeğe herhangi bir şekilde zarar vermez.
Geç anne sütü sarılığı
Bu bebeklerde bilirubin düzeyi 4. günden başlayarak giderek artar ve 10-15 günlerde 15-20 Mg/dl'ye ulaşır. 20 Mg/dl'yi aşması nadirdir. Anne sütü verilmeye devam ettikten sonra yavaş yavaş azalır ve 3-12'nci haftalarda normale döner.
Yenidoğan Sarılığı
Yenidoğanda diğer antioksidan sistemler tam gelişmediği için sınırı aşmayan sarılıkaslında faydalı bile sayılabilir, oksijenin zararlı etkilerinden korur. Yenidoğan bebeklerin %8-10 u bilirubin değeri, belirlenen sınır değeri aşar ve sarılık nedeniyle yatış yapılıp tedavi edilmesi gerekir.
Yenidoğan Sarılığı Tedavisinde Neler Yapılır? Fizyolojik nedenlere bağlı olarak gelişen yenidoğan sarılıklarında ek bir tedavi gerekmeden yakın takip yapılması yeterlidir. Bebeğin yeterli düzeyde anne sütüyle beslenmesi sonucu 2 hafta içinde sarılığın tamamen iyileşmesi beklenir.
Yenidoğan bir bebekte olması gereken bilirubin oranı 1-2 mg/dl kadardır. Bu değerin 5 mg/dl oranını aşmasıyla sarılık kendini belli etmeye ve bilirubin düzeyleri arttıkça sarı renk tüm gövdede görülmeye başlar. Bilirubin miktarı 5 ile 8 mg/dl arasında ise baş ve boyun bölgesi sararır.
Bu kontrolü genellikle gün ışığında ya da iyi ışık alan bir ortamda yapmanız tavsiye edilir. Bebekler genelde sarılık açısından kontrol edilir ve sonrasında taburcu edilir. Bebeklerde geç başlangıçta sarılık gözleniyorsa buna genelde anne sütü sarılığı neden olur. Bu sarılık 2-3 ay sürebilir.
Anne sütü sarılığı genellikle bebeklerin 2. ile 4. günleri arasında başlar ve genellikle 1 ila 2 hafta sürebilir. Bu dönemde, annenin sütü, bebeğin karaciğerinden geçen bilirubin miktarını artırabilir ve sarılığa neden olabilir. Bu durum genellikle zararsızdır ve bebeğin sağlığını etkilemez.
Bebeğin üzerine sarı tülbent örtülürse sarılığının geçeceği batıl inançlara dayanıyor. Oysa sarı tülbent örtülmesinin sarılığa faydalarına yönelik bilimsel bir çalışma yok. Üstelik zaman kaybından başka bir işe yaramıyor.
Bebeğin üç saatte bir emzirilmesi önerisi doğru bir öneri değildir. Dünya Sağlık Örgütü (WHO),bebeklerin ilk 6 ay, sadece anne sütü ile beslendikleri dönemde, günde en az 10-12 kez emzirilmesini önerir. Anne sütü, yenidoğanın midesinde midenin tam dolu haliyle yaklaşık 90 dakikada sindirilir.
Suyu bolca içerek vücudunuzu arındırabilirsiniz. Sarılığı ve karaciğer hastalıklarını bir an önce iyileştirmek, bilirubin değerini düşürmek için gün içinde su içmeyi ihmal etmeyiniz. Doktorunuzun verdiği ilaçları düzenli kullanarak ve su içerek bilirubin değerini ideal düzeye indirebilirsiniz.
3. Anne ile bebek taburcu olurken yenidoğan sarılığı ve beslenme ile ilgili bilgilendirilmiş olmalı ve 2 gün içerisinde çocuk hekimi tarafından poliklinik kontrolü gerçekleştirilmelidir. 4. Güneş ışığı, florasan lamba, sarı örtü örtmek gibi ailelerin uyguladığı geleneksel uygulamaların sarılık tedavisinde yeri yoktur.
Bilirubin değeri, 3 mg/dl değerini aştığında, sarılık göz aklarında fark edilmeye başlar. Bilirubin miktarı artmaya devam ettikçe önce baş ve boyun cildinde, ardından vücudun geri kalanında cilt sarı renk alır.
Doğru: Sarılık olan bebeğe asla su ya da şekerli su verilmemelidir. Sarılık olan bebeğin sık sık anne sütü ile beslenmesi gerekmektedir.
SARILIK: Balla salatalık rendelenerek yenirse susuzluğu giderir. Kanı temizler. Sarılığı kısa sürede iyileştirir.
İlk hafta boyunca her gün bebeğinizin sarılık kontrolünü yapmalısınız. Aslında çok basit olan bu kontrolü yaparken gün ışığı kullanmaya özen gösterin. Gün ışığında bakmak için uygun ortam yoksa, beyaz ışık kullanabilirsiniz. Sarı ışıkta bebeği kontrol etmek göz yanılsamasına neden olabilir.
Sarılık erken doğumlarda daha fazla görülüyor
Yüz ve göz aklarında sarılık görülürse bilirubinin 4-8 mg/dl üzerinde, el ve ayaklarda görülürse bilirubinin 15 mg/dl üzerinde olduğu düşünülebilir. Ancak deri rengi sarılığın düzeyinin saptanması ve takibinde güvenilir bir yöntem değildir.
Bebeğinizin gerçek ten rengi, bir sene içinde yavaş yavaş ortaya çıkar. Bebeklerin yüzde 30 ila 40'ı, yüzlerinde milia ya da moğol lekeleri adı verilen ve küçük sivilceleri andıran beyaz ya da sarı yumrularla doğar. Bunlar genellikle özel bir tedavş gerektirmeden üç ila dört hafta içinde kaybolurlar.
Yenidoğan sarılığı, yenidoğan bebeklerde yaşamın ilk günlerinde görülen ve bebeklerin gözlerinin akında ve cilt renginde sararma olmasıyla fark edilen bir durumdur. Bu durum, kanda “indirekt bilirubin” olarak adlandırılan bir maddenin artması sonucunda, cilt rengindeki sararma ile fark edilir hale gelmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri