Her bir bardağın ya da kalıbın içine birkaç biber tohumu koyun ve üzerlerine çok havasız kalmayacak şekilde toprak ilave edin. Ardından temiz bir sprey şişenin içine su aktarın ve toprağı güzelce nemlendirin. Daha hızlı çimlenmesini sağlamak için bardak ya da kalıplarınızın üzerini temiz bir poşetle kapatın.
Adım Kapya Biberin Tohumlarını Çimlendirme:
Toprağa su sıkarak nemlendirin. Hızlı çimlenmesi için bardakların üzerini temiz poşetle kapatın. Poşete iki üç adet hava deliği açın. Biber tohumlarını oda sıcaklığında beklettiğinizde 1 hafta içinde çimlenecektir.
işlenmiş toprağa biber tohumlarını yerleştiriniz ve üstünü ince elenmiş toprakla 0,5-1 cm arasında kapatınız.Toprak yüzeyini şeffaf bir naylonla kapatınız.Periyodik olarak toprağı nemlendiriniz. Çimlenme tahmini 12-20 gün içerisinde gerçekleşecektir.
Biberler tınlı-kumlu, tınlı-hafif killi, organik maddesi zengin topraklar üzerinde en iyi gelişmeyi ve verimi verir. Toprak pH'sının 6.0-6.5 olmasını ister. Tarlada biber tarımının 3-4 yılda bir, serada ise 2-3 yılda bir aynı yere getirilmesi gerekir.
Biber üretiminde Antalya'nın Demre ilçesi öne çıkar. Çanakkale ise kapya biber üretiminde ilk sırada yer alır.
İlgili 17 soru bulundu
Biberin optimal gelişme sıcaklığı 18-26 ºC'dir. Biber erken devrelerde daha fazla sıcaklığa ihtiyaç duyar. Toprak neminin fazla, besin maddelerince yeterli ve hava sıcaklığının 24-26 ºC olduğu zamanlar iyi gelişim gösterir. Gündüz sıcaklığı 21-26 ºC, gece sıcaklığı 15-17 ºC olduğunda gelişme iyi olur.
Merhaba 13.24.12+(10SO3) gübresi ile başlangıç gübrelemesi yapabilirsiniz. Temel besin maddeleri içeriğine ilave kükürt, demir ve çinko içermektedir. Tabana kompoze 13.24.12+(10SO3)+ME ile birlikte granül potasyum sülfat uygulaması yapabilirsiniz. Fide gelişim döneminde fosforlu gübreleme için FOSFORUM verebilirsiniz.
Biber sıcak ve ılık hava sever. Bahçe ya da saksı tercihlerinizden biri olabilir. Tohumlarınızı ya da fidelerinizi ekmeden önce toprağı dörtte bir oranında gübre ile karıştırıp havalandırırsanız ve birkaç gün beklerseniz toprağınızın verimi artacaktır. Bu işlemden sonra tohumlarınızı toprağa ekmeye başlayabilirsiniz.
Sıcak havalarda, kumlu topraklarda her 2-3 günde bir, ağır topraklarda 3-7 günde bir sulama yapılmalıdır.
Biber, suyu çok seven bir bitkidir. Ancak kuru ve yaş topraklardan olumsuz yönde etkilenir. Genelde düzenli sulamalardan hoşlandığı için damlama sulamaya iyi cevap verir. Optimum toprak nemi tarla kapasitesinin % 70-80, hava oransal neminin % 60-70 civarında olması istenir.
Sulama düzeni, biberin ekili olduğu toprağın özelliklerine göre ortaya çıkar. Özellikle sıcak hava durumu söz konusuysa kumlu topraklarda sulama 2-3 günde bir, ağır topraklarda ise 3-7 günde bir şeklinde düzenlenmelidir.
Şöyle diyelim biber güneşi sever. Hatta domatesten bile çok... Bu yüzden saksıyı güneş alan bir yerde tutmalısınız. Ancak güneş ışınları direkt olarak gelmemeli, bu kurumalarına neden olabilir.
Biber tohumu ekim derinliği 1-0,5cm, sıra üzeri mesafe 35-40cm, sıra arası mesafe ise 60-70cm olmalıdır. Biber tohumu erken dönemde daha fazla sıcaklığa ihtiyaç duyar. Toprak neminin fazla, besin maddelerince yeterli ve hava sıcaklığının 24-26 ºC olduğu şartlarda iyi gelişim gösterir.
Biber ekimi için en ideal zamanlar mart-nisan aylarıdır.
Ülkemizde en çok Akdeniz, ege ve Marmara bölgelerinde yetiştirilmektedir. Akdeniz bölgesinde Antalya'nın demre ilçesi en çok biber yetiştiren ilçe olarak görülmektedir. Ayrıca Marmara bölgesinde Çanakkale kapya biber üretiminde Türkiye'de birinci sıradadır.
Tohumun cinsi, kalitesi, toprağın yapısı çimlenme ve yetişme süresini değiştiriyor. Biberin cinsine göre çimlenme süresi 10 ile 20 gün arasında değişiklik gösteriyor. Örtü altı biber yetiştiriciliğinde genelde tek ürün dönemi olarak ilkbahar veya sonbahar seçiliyor.
Soğuk seralarda meyve bağlayabilen yüksek verimli bir çeşittir.
Biber (Capsicum annum. L.) Solanaceae familyasının Capsicum cinsine dahil olup; ılık iklimlerde yıllık, tropik iklimlerde ise birkaç yıl- lık kültür bitkisidir. bir yıllık bitkisidir.
Doğradığınız kırmızı biberleri buzdolabı poşeti içine düzgün bir şekilde yerleştirin. Poşetlerin üzerine eliniz ile hafifçe bastırıp, havasını alın. Ardından poşeti katlayıp, tekrar bir poşet içine koyun. Sebzeler 2 poşet içinde olursa, bulunduğu dondurucuda diğer donan sebzelerin kokusunu almaz.
Biber bitkisinde hava sıcaklığı 15 derecenin altında ve 32 derecenin üzerine çıktığında alınan verim düşmektedir. Biberlerde iyi bir gelişme ve yüksek verim oldukça derin, geçirgen, su tutma kabiliyeti yerinde, besin ve organik maddece zengin bahçe toprağı denilen tınlı topraklardan en iyi netice alınmaktadır.
Biber Gübreleme Programı Biber fazla toprak seçici bir bitki değildir. Ancak bol ve kaliteli bir ürün için oldukça derin, geçirgen, su tutma kapasitesi iyi, besinler ve organik maddece zengin tınlı ve tınlı-kumlu toprakları sever.
Çökertenin seralarda neden olacağı kayıpların önüne geçmek için Previcur Energy* biber ilacı kullanılabilir.
Amonyum nitrat çözeltisi veya kalsiyum klorür çözeltisi tek sıvı gübreye verilebilecek en güzel örnektir. NP gübre çözeltisi (azot-fosfor) veya NPK gübre çözeltisi (azot-fosfor-potasyum) kompoze sıvı gübrelere en iyi verilecek örneklerdir.
15.15.15 + ZN gübresi mısır, tütün, patates, meyve ağaçları, bağ, zeytin ve narenciye ile her türlü sebze yetiştiriciliğince rahatlıkla kullanılabilir. Sebzelerde fide dikiminden 1-2 hafta önce, ağaçlarda ise tomurcuklanmadan 3-4 hafta önce kullanılmalıdır.
Biber tohumu ekiminde yarısı dikimden 15 gün sonra yarısı meyve bağlanmasından sonra verilmektedir. Bibere şeker gübresi uygulaması; Üst gübre olarak da şeker gübresi verilmektedir. Bu şekilde, gübre mutlaka toprağa karıştırılması gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri