Yenidoğan bebek düz zemine yastıksız yatırılmalıdır. İlk yenidoğan sürecinde yastık kullanmak bebeğin yediklerini çıkartma ihtimali ve kusma sonrası boğulma riski nedeniyle sakıncalıdır. Yenidoğan bebeğin altına serilen çarşaf gergin olmalı veya lastikli çarşaflardan kullanılmalıdır. Çarşafı beyaz renk seçilmelidir.
Bebeğinizin sert bir zeminde yattığından emin olun.
Yatağın sert olması sizi korkutmasın. Miniklerinizin cildi ne kadar pamuk gibi olsa da uyku güvenlikleri için sert bir zemin şarttır. Yumuşak yatakların içeri çökme tehlikesi daha yüksek olacağı için, bebeklerde nefessiz kalma gibi olumsuz durumlar ortaya çıkabilir.
Bebekler ilk 3-4 aylık dönemde, kusmuklarını kendileri dışarı itme yetisine sahip olmadıklarından boğulma riski olabilmektedir. Ancak bu risk, 3. aydan itibaren giderek azalır. Uzmanlar bu riski ilk 3 ayda en aza indirmek için anne babalara bebeklerini sırt üstü ancak yan pozisyonda konumlandırmalarını önerir.
Yenidoğan Bebeklerde Yatma Pozisyonları Nelerdir? Yenidoğan bebeklerin yatakları en fazla 10 derecelik bir eğime sahip olmalıdır. Yenidoğan için kesinlikle yastık kullanılmamalı ve sırt üstü yatırılmalıdır.
Yenidoğan bebeği yan yatırmak önerilir. Bu pozisyonda reflü olmaları da engellenebilir. Yenidoğan bebeği yüzükoyun yatırmak, bebeğin nefes alamama ihtimaline karşı tehlikelidir. Yanına emzik zinciri, fazladan kumaş, yastık bırakmamak gerekir.
İlgili 25 soru bulundu
Bebekler, güvenli bir şekilde uyumaları için sırt üstü pozisyonda yatmalıdır. Sırt üstü yatış pozisyonu, bebeğin ani bebek ölüm sendromu (SIDS) riskini azaltmaya yardımcı olur. Bebeğin yüzü açıkta olmalı ve yatakta yumuşak yastık, peluş oyuncak gibi potansiyel boğulma riski yaratabilecek nesneler bulunmamalıdır.
Bebekler doğduklarından itibaren hafif eğim verilerek sırtüstü veya her iki tarafa olacak şekilde yan yatma pozisyonunda yatırılmalıdır. Bebekleri yüzükoyun yatırmak tehlikelidir ve uygun değildir. Bebekler uyku ritüeli sonrası kaliteli bir uyku için yataklarına yatırılarak uyutulmalıdır.
Bebekler ilk aylarda geceleri mutlaka sırtüstü pozisyonda yatırılmalıdır. Bebek uyurken kalın olmayan, terletmeyen kıyafetler giydirilmelidir. Bebek yatağında, yastık ve benzeri nesneler bulunmamalıdır.
Nemlioğlu, yatak arasında boşluk bırakılmadan bebeğin sırt üstü yatırılması gerektiğini vurguladı.
Anne koynunda değil beşikte uyumalı
Bebek hastaneden eve geçtikten sonra annesinin baş ucunda ama kendi beşiğinde uyumalıdır. Yenidoğan bir bebek asla annesinin koynunda uyumamalıdır. Birçok bebek ölümü bu sebeple gerçekleşir. Bebek beşiğinde sırt üstü, sere serpe yatmalıdır.
BEBEĞİN KAFASI NE ZAMANA KADAR ŞEKİLLENİR? Bebeklerde kafa kemikleri doğum sırasında tümüyle birleşmemiştir, kafa kemikleri arasında boşluklar bulunur. Bebeğin başı büyük oranda bir yaşında şekillenir.
4 aylık bir bebek; Anne ve babasını tanır ve diğer insanlardan ayırt eder. Uzaktaki bir oyuncağa ulaşmak için tüm vücuduyla çabalar.
Bir yaşına dek yastık kullanamayınız. Oda ısısı 22-24 derece olmalıdır. Bebeği sırt üstü yatırınız. Ani bebek ölümlerine neden olduğu için bebeğinizi yüzüstü yatırmayınız, yan yatırmak ise bebeğin kolayca yüzüstü dönebileceğinden önerilmemektedir.
Bebeklerin yatağa gömülmemeleri, yüz üstü dönmemeleri ve kemik gelişimlerinin sağlıklı bir şekilde devam etmesi için ne çok yumuşak ne de çok sert olmayan, orta sertlikte yataklar tercih etmelisiniz. Çok sert yataklar da bebeğinizin kemik gelişimi açısından olumsuzdur.
İlk aylardan bebekler günün çoğunu uykuda geçirir, uykuya kendi kendine geçmeyi bu dönemde öğretmeye başlayabilirsiniz. Emerken uykuya dalarsa omzunuza alıp sırtını sıvazlayarak yavaşça uyandırın Uykulu halde fakat uykuya dalmadan önce yatağına yatırın Üstünü örtüp kendi kendine uykuya geçmesini bekleyin.
Yastık kullanmadıklarında da aynı rahatlıkta uyurlar. Uzmanlar 2 yaşına kadar bebeklerin yastıksız yatırılmasını öneriyorlar. 2 yaşa kadar solunum yolunun başlangıcının bulunduğu boynun kısa olması nedeniyle ani bebek ölümleri yaşanabilmektedir. İlk 6 aylık dönemde bebeğinizi emzirme sonrası hemen yatırmayın.
Yeni doğmuş bir bebeğin ne kadar uyuyabileceği ön görülemez. Bebeğiniz uykuya dalsa bile, tekrar uyumaya başlamadan önce birkaç dakika gazını çıkarmayı deneyin. Aksi halde hapsolmuş gaz ile acı içinde uyanırlar.
Bebeği sırtüstü yatırın. Akabinde bebeğin karnına saat yönünde masaj yapın ve dizlerini karnına doğru hareket ettirmeye çalışın. Bu yöntem bebeğin gazını çıkarma konusunda fayda sağlayabilir.
* Oturtur pozisyonda kucağınızda tutarak sırtına vurabilir, * Kolunuzu açıp bebeği yüzükoyun kolunuzun üstüne boylu boyunca yatırarak kafasını elinizle tutup arkadan sırtına vurabilirsiniz. Bebek, geğirme pozisyonlarında eğer gaz çıkarmadıysa, yemekten sonra yüzükoyun 5-10 dakika yatırılır.
Özellikle emerken annesi ile göz temasını sever. Başını yanlara doğru çevirebilir. Ayaklarını ve ellerini keşfetmeye başlar. Acıktığında ya da ilgi istediğinde ağlayarak belli edebilir. 40 günü dolan bebeklerin gaz sorunu ve uyku düzensizlikleri düzelmeye başlar.
Bebeğinize uyku öncesinde banyo yaptırmak, el ve ayaklarına masaj uygulamak, beyaz gürültü dinletmek, gece pijamalarını giydirerek beslemek gibi rutinler, yenidoğan uyku düzeni oluşturarak bebeğinizin uykuya geçişini kolaylaştırır.
Yenidoğanlar günde 16- 18 saat uyuyarak gelişir. 2 - 6 ay arasında uykudaki dalgalar daha net hale gelir. 2-12 ay arasındaki bebekler ise arada uyanıklık dönemleri olmak üzere toplam 14-15 saat uyur.
Bunun yanı sıra ana kucağı içerisinde uyuması da önerilmiyor. Sürekli olarak oturur pozisyonda durması, bebeklerin gelişimini olumsuz yönde etkileyebiliyor. Sürenin yanında ana kucağı kullanırken temizliğine de dikkat edilmesi gerekiyor.
Eğer altıncı aydan itibaren anne sütü ile birlikte bir de ek gıda ile besleniyorsa, 12. aydan itibaren de odasını ayırabilirsiniz. Fakat bebek odası ne zaman ayrılmalı sorusunda, yaş olarak bir üst sınır verilecek olunursa, uzmanların görüşüne göre bu 2 ila 3 yaşı geçmemesi şeklindedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri