En sık görülen bulgu dalak büyümesidir. Bunun yanında karnın üst kısmında ağrı ve hassasiyet görülebilir. Tümörlerin boyutuna bağlı anemi, kandaki granülosit yoğunluğunun anormal düşüşü, trombosit düşüklüğü gibi sorunlar görülebilir.
Dalak kanserleri genellikle vücutta başka bir organda başlayan kanserin dalağa sıçramasıyla oluşur. Belirtileri tümör büyüyüp çevre organlara bası yapmaya başlayınca ortaya çıkar. En sık belirtisi karın ağrısıdır. Halsizlik, gece terlemesi, kilo kaybı, karında şişkinlik, kolay morarma gibi belirtirler ortaya çıkabilir.
Dalak büyümesinin tanısı genellikle fiziki muayene ile konur. Hekim, muayene esnasında hastanın karnının sol üst tarafını kontrol eder ve dalakta bir büyüme olup olmadığına bakar. Eğer dalakta bir büyüme fark edilirse hastadan bazı testler istenebilir.
Kanser tanısı durumunda genellikle dalak bütünüyle çıkartıldığı için tekrarlama ya karın içinde başka bir bölgede ya da uzak organlarda ortaya çıkar. Dalak tümörleri nadirdir.
Dalak büyümesi karnın sol üst kısmında sol omuza doğru yayılan ağrı, anemi ( kansızlık) midenin üzerine yapılan baskı ve bu baskıya bağlı şekilde kişinin çok hızlı bir biçimde doyması ve şişkinlik hissetmesi dalak rahatsızlıkların işaret eden belirtilerin başında gelmektedir.
İlgili 16 soru bulundu
Mononükleozis gibi enfeksiyon hastalıkları, dalak büyümesinin en sık karşılaşılan nedenleri arasında yer alır. Bulaşıcı hastalıklar dışında siroz veya kistik fibrozis gibi karaciğer hastalıkları da dalak büyümesine neden olabilir.
Dalak kisti büyüdükçe diğer dokulara baskı yapabilir, çevredeki organlara zarar verebilir. Bu nedenle özellikle boyutu büyük ve hastada semptomlara neden olan dalak kistleri, genellikle cerrahi müdahale gerektirir. Cerrahi tedavi, kistin boşaltılması veya dalak kistinin tamamen çıkarılması şeklinde olabilir.
Splenik marjinal bölge lenfoması (SMZL), dalağın beyaz pulpasının normal yapısının yerini alan B hücrelerinden oluşan bir kanser türüdür (özellikle lenfoma).
Enfeksiyon: Dalak büyümesi, kan dolaşımındaki sağlıklı kırmızı kan hücrelerinin, trombositlerin ve beyaz hücrelerin sayısının azalmasına neden olarak daha sık enfeksiyon geçirilmesine sebep olur. Enfeksiyonun yanı sıra anemi ve artan kanama da komplikasyonlar arasındadır.
Dalak büyüklüğü çoğunlukla muayene sırasında veya başka bir nedenden dolayı çekilen ultrason ile tesadüfen tespit edilir.
Karaciğer ya da dalak üzerinde bir baskının olması şişmeyi tetikler. Gaucher hastalığı ve Niemann-Pick gibi hastalıklar dalak şişmesine sebep olmaktadır. Lösemi ya da kan kanseri gibi ciddi durumlar dalağı şişirir. Parazit enfeksiyonlar da dalağın şişmesine neden olmaktadır.
Uzmanların sağlıklı beslenme önerileri kapsamında sıklıkla dile getirdiği çiğ sebze ve meyveler dalak sağlığı için de büyük önem taşımaktadır. Brokoli, kereviz, havuç, salatalık, biber ve marul gibi sebzeler dalak büyümesini engelleyen bitkiler arasındadır.
Dalak biyopsisi, tıpkı karaciğer biyopsisi gibi, lokal anestezi altında ve ultrason rehberliğinde yapılır. Kanama riski biraz daha fazla olduğundan, dalak kapsülü kılavuz iğneyle tek seferde geçilmeli ve dalaktaki şüpheli kitleye ulaşılmalıdır. Bu sırada, dalaktaki büyük damarlardan sakınılmalıdır.
Hekimler çeşitli kan testleri istemekle beraber esas tanı koydurucu olan lenf bezi biyopsisidir. Biyopsi ile alınan parçada lenfoma hücreleri görülürse tanı konmuş olur. Hastalığın hangi evrede olduğunun anlaşılabilmesi için kemik iliği biyopsisi ve değişik radyolojik tetkikler yapılır.
kaşıntılı vücut
Bu genellikle lenf düğümlerinizin şiştiği bölge civarındadır veya bir kutanöz (cilt) lenfoma alt tipiniz varsa, lenfomadan etkilenen her yerde kaşınabilirsiniz. Bazı durumlarda, vücudunuzun her yerinde kaşıntı hissedebilirsiniz.
Fakat ilerleyen dönemlerde görülmeye başlayan en yaygın pankreas kanseri belirtileri; kilo kaybı, karın ağrısı, sarılık, iştah kaybı, bulantı-kusma, halsizlik, yorgunluk, ishal, sindirim zorluğu, sırt ağrısı, cam macunu renginde dışkılama, solgunluk, aniden ortaya çıkan ve aile öyküsü bulunmayan şeker hastalığı ve ...
İnsan dalaksız yaşayabilir mi? Evet. Dalak bağışıklık sistemi ve kan hücreleri ile ilgili önemli görevlere sahip olsa da, insan hayatı için olmazsa olmaz bir organ değildir.
Dalak ultrasonu ile dalak büyüklüğü, büyük ise neden olan hastalıklar, hematolojik ve lenfojenik hastalıklar, travmatik lezyonlar, kist ya da kitle var mı araştırılır. Böbrekler; şekil ve büyüklük yönünden değerlendirilir. Parankim yapıları, pelvis ve korteks kalınlıkları incelenir.
Dalak büyümesi tıbbi olarak splenomegali olarak adlandırılan bir durumdur. Enfeksiyonlar, kan hastalıkları, karaciğer sorunları, metabolik hastalıklar, lenf sistemi sorunları gibi çeşitli sağlık sorunları, dalak büyümesine neden olabilir.
Lenfoma tanısı için kan tahlili yapılarak lenfositler başta olmak üzere kan hücrelerinin sayısına bakılabilir. Lenf nodu biyopsisi de lenf kanseri tanısı koymada ve lenf kanserinin türünü belirlemede sıklıkla kullanılan bir yöntemdir.
Derinin T hücreli lenfomasında kaşıntı genellikle yaygın, şiddetli ve tedavilere dirençli şekilde görülmektedir. Belirtiler özellikle geceleri olmakta ve ısı ile şiddetlenebilmektedir. Ayrıca deriye su teması ile de kaşıntı ortaya çıkabilmekte veya şiddeti artmaktadır.
Dalak, hemen hemen tüm omurgalılarda bulunan bir organdır. Yapısında büyük bir lenf noduna (lenf düğümü) benzer şekilde, öncelikle bir kan filtresi görevi görür.
8-10 cm'yi geçen ya da sürekli büyüyen, ultrason ve kan testlerinde kötü huylu olma ihtimali yüksek kistler ise ameliyat ile alınır.
Dalak büyümesi kanser yapar mı? Birtakım enfeksiyonlar ve hastalıklara bağlı olarak yaşanan dalak büyümesi, aşırı genişlediğinde ve tedavi edilmediği takdirde kansere dönüşebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri