Keçiboynuzu (Harnup) Pekmezi
Özellikle keçiboynuzu yetiştiriciliğinin daha çok görüldüğü Ege ve Akdeniz yöresine özgü bir pekmez çeşididir. Ayrıca en sağlıklı ve faydalı, birçok vücut sistemine ve hastalığa iyi geldiği bilinmektedir. Bu yüzden en faydalı pekmez çeşidi olarak gösterilmektedir.
Özellikle kalori açısından yüksek olan keçiboynuzu pekmezi ve dut pekmezi kahvaltıda düzenli yenildiğinde kolayca kilo almayı sağlar.
Hemen hemen tüm pekmez çeşitlerinde kan yapıcı özellikler mevcuttur. Fakat üzüm pekmezi, dut pekmezi, keçi boynuzu pekmezi ve andıç pekmezinde diğerlerine göre daha çok kan yapıcı özellik bulunmaktadır. Vücuttaki kanı arttırmakla beraber, bunun yanında enerji verici özelliği de vardır.
Bebeklere pekmez verirken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ise süt ile birlikte verilmemesidir. Çünkü süt ile verilen pekmez vücut tarafından iyi emilmez. C vitamini içeren bir meyve suyu ile birlikte pekmez verilebilir. Et, bebekler için çok önemli bir besin kaynağıdır.
İlgili 17 soru bulundu
Keçi boynuzu pekmezinin vücuda pek çok faydası vardır. Aynı zamanda pek çok kişi tarafından en sık merak edilen konular arasında yer alıyor. Çocuklara ve Bebeklere Keçi Boynuzu Pekmezi Yemek Kilo Aldırır mı? Çocukların çok fazla miktarda keçi boynuzu pekmezi tüketmesi kilo almasına neden olur.
Uzmanlar, bebeklere 6. aydan sonra pekmez yedirilebileceğini söylüyor. Başlangıçta 1 tatlı kaşığı, ilerleyen aylarda ise günde 2 – 3 tatlı kaşığına kadar verilebileceğini belirtiyorlar.
1) Keçiboynuzu Pekmezi
Keçiboynuzu pekmezi içerisinde bulundurduğu demir, mineral ve vitaminlerin etkisiyle en hızlı kan yapan yiyeceklerin arasındadır.
Özellikle keçiboynuzu pekmezi yüksek demir içerir. Ara öğünlerde; kuru meyvelerden kayısı, dut ve kuru üzüm, günlük demir alımına katkıda bulunur.
Ayrıca 2 tatlı kaşığı dut pekmezi ve biraz karabiber karıştırılıp günde bir kez bebeklere verilmelidir. Bu karışım da bebeklerde meydana gelen kuru öksürüğü kısa sürede giderecektir.
Merhabalar,Kalsiyum demirin emilimini engelleyebilir. Sütünüzün içerisine pekmez koymayın. Pekmezi bebeğinize sabah kahvaltıda yedirebilirsiniz.
Keçiboynuzu pekmezi: Pekmezlerin en şifalısı olarak değerlendirilir. Astım hastalarına tavsiye edilebilir, içerdiği gallik asit akciğerlere etkisi bulunan güçlü bir antioksidandır. Bronşit hastalığına, öksürük sıkıntısı olanlara iyi gelir.
Pekmezli süt kemik güçlendirici ve kan şekerini düzenleyici içeceklerden biridir. Kalsiyum bakımından zengin olan sütün içerisine katılan pekmez, vücudun demir ihtiyacını karşılayan besinlerden biridir. Kansızlık problemleri yaşayan kişiler düzenli pekmezli süt tüketerek bu sorunların önüne geçmektedir.
Keçiboynuzu pekmezi: Pekmezlerin en şifalısı olarak değerlendirilir. Astım hastalarına tavsiye edilebilir, içerdiği gallik asit akciğerlere etkisi bulunan güçlü bir antioksidandır.
Keçi boynuzu pekmezi ve tahin ise 8 aydan küçük bebeklere tavsiye edilmez ancak pekmezler konusunda özellikle dikkat edilmesi gereken nokta, pekmezin asla pişirilmemesidir.
Keçiboynuzu meyvesinden üretilen iki tür besin vardır: keçiboynuzu özü ile keçiboynuzu özü pekmezi. İki besin arasındaki fark, ihtiva ettikleri besin değerleri ile akışkanlıklarıdır. keçiboynuzu özü besin değeri, pekmezinden daha yüksektir.
PEKMEZ KAN YAPAR MI? Evet, pekmez kan yapan besinler arasında yer alır. Pekmezin kan yaptığı bilimsel çalışmalara da konu olmuştur. Amerikan Pediatri Akademisi tarafından yayınlanan bir rapora göre,pekmez, bebeklerde ve küçük çocuklarda demir eksikliği anemisini önlemeye yardımcı olabilecek iyi bir demir kaynağıdır.
Kuru üzüm, kuru kayısı, kuru erik, çiğ badem, fındık, fıstık ve ceviz gibi kuruyemişler önemli demir kaynakları. Bu nedenle çocuğunuzun beslenme çantasına bir avuç kuruyemiş koyarsanız demir kaynaklarından faydalanmasını sağlayabilirsiniz.
Buğday, arpa, yulaf, pirinç, çavdar ve mısır gibi tahıllar, A ve B vitamini ile yüksek oranda demir barındırıyor. Tahıllar özellikle kuru baklagiller ile birlikte tüketildiği zaman vejetaryenler için demir deposu haline geliyor. Yanında C vitamininden zengin besinler tercih etmek demir emilimini artırıyor.
4. Üzüm Pekmezi Bebeklere Ne Zaman Verilir? Üzüm pekmezi, altıncı aydan sonra bebeklere bir çay kaşığı ile verilebiliyor. Fakat daha önce de bahsettiğimiz üzere tercihin, organik üzüm pekmezlerinden yana yapılması önem taşıyor.
Keçiboynuzu pekmezi, içerdiği selülozla hem bağırsak hem de gastrite faydalıdır. Kabızlık ve ishalin geçmesini sağlarken bağırsak gazları ve midenin şişmesini önler. Diğer yandan bağırsaklarda oluşan parazitleri azaltır. Keçiboynuzu cinsel gücün artmasına da neden olur.
Ek Gıda Önerisi: 8.aydan itibaren, susam alerjisi olmayan miniklere kullanılabilir.
Cevap: Merhaba 8-9 ay civarından itibaren kullanabilirsiniz.
Yoğun kıvamda olan muhallebiyi soğumaya alalım, biraz ılıklaşınca devam sütü ya da anne sütü ve pekmezi ekleyip iyice çırpalım. Hazır! Afiyet olsun…
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri