Bebeklere ilikli kemik suyu düdüklüde kaç saat kaynatılır: Kemik suyunu en az 4 saat, tercihen de 8-12 saat arasında en kısık ateşte ve en küçük ocak gözünde pişmeye bırakabilirsin. Fazla buharlaşmayı engellemek için tencerenin kapağı kapalı olmalı. Su miktarını kemiklerin üzerini hafif geçecek şekilde ayarlamalısın.
Kemikler kanını iyice saldıktan sonra geniş bir tencereye koyun. En kısık ateşte 3-4 saat kaynatın. Kemikleri suda dinlendirerek temizlediğiniz için, kaynarken üst tabakada biriken köpükleri almanıza gerek yok. En az 3-4 saat kaynatmaya devam edin.
Kemik suyu, bebeklerin ek gıda almaya başladığı 6. aydan itibaren verilebilir.
Kemik suyunun uzun süre ve düşük ısılarda pişirilmesi gerekmektedir. Kemik suyu yaklaşık 15 saat kadar kaynatılır. Bu kadar uzun süre pişirilmesi sonucunda kemikteki vitamin ve minarelerin tümü suya geçer ve kolajen, prolin, glutamin gibi vücut için oldukça değerli amino asitler ortaya çıkmış olur.
İlgili 27 soru bulundu
Damak tadınıza göre pişme aşamasında su içerisine defne yaprağı, karabiber taneleri, biberiye, kereviz sapı ya da başka sebzeler de ekleyebilirsiniz.
Kemiklerin üzerini 3-4 parmak geçecek kadar su ve 1 kaşık sirke ekleyerek ocağa alalım. Kaynamaya yakın ocağı kısarak kısık ateşte mümkün olduğunca yavaş bir şekilde kaynamasını sağlayalım. Püf noktası: kemikler fokur fokur kaynamayacak sadece hafif bir hava kabarcığı çıkacak. Videoda görebilirsiniz.
Yapılan araştırmalara da dayanarak 6.aydan sonra %30 ile başlanan ek gıda aylar geçtikçe artırılmalıdır. Ancak bu geçişlerde anne sütü kesilmesi gerektiği anlamına gelmez. Faydalarını sıraladığımız kemik suyunun peki zararı var mı diye soracak olursanız, herhangi bir zararının bulunmadığını söylemek gerekir.
En kısık derece ocağa alarak 20 dakika kadar suyun ısınmasını bekleyin. Üzerinde biriken tortu ve köpükleri temizledikten sonra kapağını kapatın ve pişmeye bırakın. En az 4 saat, tercihen 8-12 saat arasında en kısık ateşte ve en küçük ocak gözünde pişmeye bırakın.
Bebekler için ilikli kemik suyu hangi kemikten yapılır, bunu da söyleyelim. Daha çok ilikli kuzu kemikleri ve kuzu kaburga kemikleri tercih ediliyor.
Kemiklerimizi yıkayalım sonra tencereye koyup tencere gibi kaynamaya bırakalım. Kaynamaya çıkınca çıkan köpükleri alıp ,içine isteğe göre patates ,havuç, soğan ve sarımsak ekleyebilirsiniz. Ocağın en küçük gözüne koyup altı kısık bir şekilde 9-12 saat kaynatabilirsiniz.
Çok güçlü vitamin ve mineral kaynağı olan ilikli kemik suyunu ek gıda döneminde 7. ya da 8. aydan sonra bebeğinize verebilirsiniz.
İLİKLİ KEMİK SUYU GÜNDE NE KADAR İÇİLMELİ? Mümkün olduğunca büyük baş hayvan iliği kullanılarak yapılması önerilen kemik suyu günlük olarak tüketilebilir. Yetişkin kişilerde günde 1 su bardağı içilmesi yeterli olan kemik suyunu çocuklarda 1 çay bardağı olarak düşünebilirsiniz.
Kemiklerin üstünü örtecek ve birkaç parmak üstüne çıkacak kadar su koyabilirsiniz. Pişirme esnasında tencereye soğuk veya sıcak su eklememelisiniz. Ama pişirmeye başlamadan, tat vermesi için suya bir aze baharat demeti veya karabiber ekleyebilirsiniz.
Kaliteli bir kemik suyu jel kıvamında olandır. Bunu sağlamak için tencereye konulan kemik miktarının su oranından fazla olması ve 24 saat kısık ateşte kaynaması gerekir. Bu şekilde yapılmayan kemik suları jelleşmez, jelleşmemenin başlıca sebebi, kemiğe kaynatılırken suyun fazla eklenmesidir.
Kemik suyu bozulduğunda, ekşi ve ağır bir koku yayar. Eğer ağır ve kötü bir koku alıyorsanız, kemik suyunu kesinlikle tüketmeyin. Kemik suyunun bozulma işaretlerinden biri de rengidir. Olduğundan farklı bir renkte görünüyorsa, kemik suyunu tüketmeyin.
Suyumuz kaynamaya başlamıştı bu aşamada 1 orta boy soğanı ve 2 dış sarımsağı ve 2 yemek kaşığı şirkemizi suyun içine atalım. 20 dakika orta ateşte kapağı hafif açık şekilde kaynatalım. Henüz düdüklü kapağını kapatmadım. Bu işlemi düdüklü kapağını kapattığımızda kemiğimizin köpürmemesi için ben her zaman yapıyorum.
Kuzu, danadan daha az toksik olması nedeniyle tercih nedeni. Danada daha çok ilik ve kolajen var.
Kalsiyum ve Omega-3 Desteği Şart
Vücutta bulunan kalsiyum oranının büyük bir bölümü kemik ve dişlerde. Bu yüzden kemik gelişimi için oldukça önemli olan kalsiyumu yeterli düzeyde alabilmesi için bebeğinize; yoğurt, yeşil yapraklı sebzeler, brokoli ve badem gibi yiyeceklerden oluşan beslenme listesi hazırlayabilirsiniz.
Küçük bebeklere 1 yaşına kadar verilecek suyun en az 10 dakika kaynatılması ve ılıtıldıktan sonra verilmesi gerekir. Gereğinden fazla ve defalarca kaynatılan suyun mineral içeriği değişeceğinden bu şekilde verilen su da olumsuz etkilere yol açabilir.
Kemik suyunu süzüp, oda sıcaklığına gelene kadar soğuttuktan sonra kağıt bardaklara veya buz kalıplarına dökün. Bardakların üzerini kapattıktan sonra kemik suyunu buzluğa yerleştirebilirsiniz. Kemik suyunun buzlukta -18 derecenin altında saklanması gerekir.
-İlikleri ve etleri alınmış kemiklerin olduğu tencereyi temiz su ile doldurarak içine tuz, tane karabiber, defne yaprağı ve sirke ekleyip tekrar altını açıp kaynamaya bırakın. -Bu aşamada içine isteğe bağlı olarak farklı baharatlar ve sarımsak, soğan ekleyebilirsiniz.
Suyun içine 2 yemek kaşığı sirke ekleyin. Tencereyi ocak üzerine alıp, kaynama noktasına gelene kadar yüksek ateş üzerinde bekletin. Kemik suyu kaynama noktasına geldiği an ocağın en küçük gözüne alın. Kısık ateş üzerinde kemiklerin içindeki ilikler sıcaklıkla eriyip, et suyuna karışana kadar 5 saat pişirin.
Soğan, havuç, pırasa, soğan ve sarımsağı soyarak iri iri doğrayın. Kaynayan kemiklerin köpüklerini aldıktan sonra içine kalan tüm malzemeyi ilave ederek 1,5 saat kadar kısık ateşte kaynatın. Et suyunu süzün ve soğuduktan sonra küçük karton bardaklara bölüştürün ve dondurun.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri