Yemekten sonra tüketeceğiniz bir bardak peynir altı suyu ile midede oluşan hazımsızlık ve şişkinlik sorunlarının önüne geçebilirsiniz. Peynir altı suyunu ek gıdaya geçiş döneminde olan bebeklerin mamalarına ve çorbalarına rahatlıkla ekleyebilirsiniz.
Peynir altı suyunu, bir sonraki peynir mayalama işleminizde sütü kesmek için kullanabilirsiniz. Fermante sebze ve meyvelerin yapılış aşamalarında bu suyu kullanabilirsiniz. Çorbaların içerisinde kıvam artırıcı olarak kullanabilirsiniz.
Sütü kaynatıp içine yoğurdu koyun limon veya sirkeyi ekleyip altını kapatın. Tel bir süzgeç veya temiz bez süzeklere süzdürün. Suyunu atmayın kullanacağınız yer orası. Üstte kalan peyniri ise bebeğinizin kahvaltısı da dahil olmak üzere her şeyde kullanabilirsiniz.
İsminden de belli olduğu üzere bu, peynir üretimi sırasında arta kalan sudur. Peynir altı suyunun faydaları pek çoktur. Zira probiyotikler ve mineraller açısından güçlü bir kaynaktır. Peynir altı suyundan lor, çorba, ekmek, krep, pankek, poğaça vb pek çok şey yapılabilir.
Peynirleri ayrı, suyunu ayrı bir kaba süzüyoruz. Peynirler ne kadar çok beklerse o kadar sert oluyor. Biz bebeklere göre yaptığımız için sadece soğuyana kadar bekleyip kullanacağımız miktarlarda poşetleyip buzluğa atıyoruz.
İlgili 38 soru bulundu
Peynir altı suyunu özellikle aldığı renk dolayısıyla atılması gereken bir ürün gibi düşünebilirsiniz. Ancak vücudumuz için faydası oldukça fazla olan bu suyu, bir cam kavanoz içerisine koyarak buzdolabında 4-5 gün süre ile muhafaza edebilir ve rahatlıkla tüketebilirsiniz.
Tok tutma özelliği ile daha az acıkma da peynir altı suyunun zayıflamak isteyenlere özel bir etkisi oluyor. Peynir altı suyunu düzenli şekilde tükettiğinizde takdirde; daha az acıkırsınız ve kilo verme sürecini kolaylaştırabilirsiniz.
Peynir altı suyunu buzdolabında süt saklama koşullarında 4-5 gün süre ile muhafaza edebilirsiniz. Suyu muhafaza ederken cam kavanozlarda saklamak önemlidir.
Peynir altı suyunun zenginliğini kekte de kullanmak istedim ve yumuşacık bir kek oldu. Yumurta ve şeker iyice çırpılır, yağ, peynir altı suyu eklenip karıştırılır, diğer malzemelerde eklenip çok az karıştırılır. Yağlanmış kek kalıbına hazırladığımız karışım dökülür. Önceden ısıttığımız fırında 180° pişirilir.
Un, yoğurt, yumurta ve ayırdığımız peynir altı suyunu bir kapta çırpıyoruz. Bu karışıma yavaş yavaş yumurtaları pişirmeden 4-5 kepçe çorba ekliyoruz. Daha sonra tam tersi, kepçe kepçe bu karışımın tamamını yavaşça çorbanın içine ekliyoruz. Tuzunu ekleyip son olarak 10 dakika daha pişiriyoruz.
Peynir altı suyunun verdiği mayhoşlukla bu sebzeler çok yakışıyor. Hem peynir yapımından arta kalan suyu değerlendirmiş oluyoruz, hem de protein ağırlıklı şifalı bu suyu bebeklerin tüketmesine hazır hale getiriyoruz.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir. Peynir altı suyunun en önemli özelliklerinden bir tanesi de bağışıklık sistemini geliştirmesidir. İçinde bulunan kalsiyum sayesinde iskelet ve eklemlerde oluşan kemik erimelerinde de oldukça etkilidir. - Şişkinliği ne giderir ve mide problemleri ne iyi gelir.
Peynir Altı Suyunun Tadı Nasıldır? Tatlandırılmamış taze peynir altı suyunun tadı yoğurt gibi hafif ekşidir. Toz ilave tatlar ile vanilya, çikolata, kahve, muz ve orman meyveleri gibi birçok aroma elde edebilirsiniz.
Peynir altı suyu ile hem daha pofuduk hem de daha lezzetli poğaçalara sahip olabilirsiniz. Pratik pofuduk poğaça tarifi için sizleri mutfağa kadar alalım.
Sizin olduğu gibi bitkilerin de protein ihtiyacını karşılar. Yetiştirdiğiniz bitkilerin diplerine de bir miktar peynir suyu dökebilirsiniz. Asit ihtiyacı olan bitkilerinizin yetişmesinde daha etkili olduğu bilinmektedir.
Bu su ile ekmek yaptım. Elenmiş un maya şeker ve az miktar tuzu karıştırdım. Peynir suyunun tuzlu olduğunu göz önünde bulundurarak bir süre mayalayınca tadına bakıp kontrol ettim. Karışımı ılık su ve sıvı yağ ile özlü bir hamur oluncaya dek 10 dk mayaladım.
Peynir altı suyu metabolizmayı hızlandırarak yağ yakımını artırır ve tok tutucu etkisinden dolayı zayıflamak isteyenlerin gönül rahatlığı ile tüketebileceği bir sıvıdır. Ayrıca şişkinliği giderir ve mide problemlerine iyi gelir.
Sabahları whey proteini (peynir altı suyu) içeren gıdalarla beslenmek büyüme hormonu artışına destek olur. Büyümenin sağlanması için dengeli bir beslenme ile Demir, Kalsiyum, A vitamini, D vitamini, Çinko, İyot alınması çok önemlidir.
Asit ile çökertilen süt kesiğinin alt suyu ekşi, mayalanarak ayrılan whey peynir altı suyu ise tatlı ve probiyotik olur. Whey proteininin içerisindeki amino asitler kas yapılanmasında önemli rol oynar. Probiyotik bir besindir.
Hatta aşırı tüketilmediği taktirde vücut içinde oldukça faydalıdır ancak aşırı tüketildiğinde böbrek sorunlarına yol açabilmektedir. Genellikle vücudun sindirmekte zorlanmadığı peynir altı suyunun bir diğer zararları arasında bir diğeri ise mide bulantısı, karın ağrısı ve ishal sindirim sorunlarına yol açabilmektedir.
Rengi değişen, kıvamı farklılaşan ve ağır kokuya sahip olan peynir altı suyunu tüketmeden çöpe atmanızı öneririz.
1 su bardağı peynir altı suyu 60 kalori içerir. Aynı zamanda A ve C vitaminleri, potasyum, kalsiyum ve demir mineralleri bakımından da zengindir. İçeriğinde bulunan protein ve aminoasitler, bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur.
1 Porsiyon (Orta) Peynir Altı Suyu (Toz) 33,90 kaloridir. Peynir Altı Suyu (Toz) içeriğinde 7,35 Karbonhidrat(g), 1,17 Protein(g), 0,05 yağ(g), 96,80 Sodyum(mg), 228,90 potasyum(mg), 205,40 Kalsiyum(mg), 5,90 A Vitamini(ui), 0,09 C Vitamini(mg), 0,12 ve Demir barındırır.
Whey protein, fitness hedeflerinize ulaşmada, ihtiyacınız olan takviye gıda olabilir. Yapılan araştırmalarda, peynir altı suyunun önemli miktarda vücut yağı kaybedilmesine ve kas artışı sağlanmasına yardımcı olabileceği bulunmuştur.
Peynir altı suyu tozu ve WPC (peynir altı suyu protein konsantresi), işlenmiş et, sosis, sağlıklı gıdalar, bebek mamaları, içecekler ve şekerlemeler gibi geniş bir gıda ürünü yelpazesinde kullanılır. Gıda ürünlerine yüksek besin değeri ve gelişmiş bir doku katarlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri