BEBEKLERE PEYNİR NASIL VERİLMELİ? Bebeklerde peynir tüketimi için yumuşak ve tuzsuz yapıda olanları tercih etmelisiniz. Hatta bunun için tüketeceğiniz peyniri bir gün önceden temiz suda bekleterek tuzu azaltabilir ve peynirin yumuşamasını sağlayabilirsiniz. Bu anlamda lor peyniri ideal bir seçim olacaktır.
Bebeğinize 6 aydan itibaren pastörize tam yağlı peynir yedirebilirsiniz. Bu, hafif kaşar peyniri, süzme peynir ve krem peynir gibi sert peynirleri içerir.
Doktorunuz aksini söylemediği sürece bebeğinize peyniri 8. aydan itibaren yedirmeye başlayabilirsiniz. Peynir ürünleri süte göre daha konsantredir ancak sütün hazmını zorlaştıran özellikleri, peynire dönüşümü esnasında yok olduğundan bebekler peynir ürünlerini daha rahat ve daha erken yiyebilir.
Evde peynir yapılamayan durumlarda yağı- tuzu azaltılmış peynirler akşamdan suda bekletilerek 8. ay itibariyle verilebilir ya da tuzsuz lor- labne peyniri tercih edilebilir.
Olavidia adlı peynir, beş kıtada 40'tan fazla ülkeden 4 bin 79 oy içerisinde 103 oy alarak alarak birinci oldu. Dünyanın en güzel peynirinin seçildiği yarışmada, İspanya'dan yumuşak bir keçi peyniri 'en iyi peynir' ödülünü kazandı.
İlgili 37 soru bulundu
İngiltere kökenli ve belki de dünyadaki en popüler peynirlerden biri olan çedar peyniri, inek sütünden elde ediliyor. Parmesan gibi yıllanarak elde edilen bu peynir türünde laktoz oranı oldukça düşük. Ayrıca içerisinde kale, ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzelerde yoğun olarak bulunan K2 vitamini bulunuyor.
En faydalı peynir hangisi? Günümüzde peynir çok tüketildiği için en faydalı olanı hangisi diye merak edenlerin sayısı da oldukça fazla. Ricotta, pecorino romano, süzme peynir, parmesan, yıllanmış çedar, feta peyniri, panela peyniri olarak sıralayabiliriz. Kemikleri güçlendirir, kemik erimesi riskini en aza indirir.
Labne peynirinin üretimi süt ve kremadan yapılan, yağ oranı düşük, tuzsuz bir peynir çeşididir. Sürülebilir olmasıyla krem peynir ile karıştırılabilmektedir fakat krem peynir değildir. Aksine krem peynir çok tuzlu ve yağlı bir peynirdir.
İçeriğinde bulunan kalsiyum sebebiyle diş sağlığına da birçok fayda barındıran labne peyniri, diş çürümesine de engel olmaktadır. Güçlü bir antioksidan kaynağı olan labne peyniri, düzenli tüketilmesi halinde vücudun direncini arttırarak kanserli hücre oluşumunun önüne geçmektedir.
Doyacak miktarda yiyebilene dek öğünler anne sütü ile tamamlanır. İlk haftadan sonra içine 1 tatlı kaşığı zeytinyağı eklenebilir. Damak tadı gelişmiş bebekler bu düz püreyi sevmezlerse, zeytinyağı yerine ½ tatlı kaşığı tereyağı ve/veya peynir seven bebeklere 1 tatlı kaşığı tuzsuz labne peyniri de eklenebilir.
Ezine peyniri, beyaz peynir, keçi peyniri, küflü peynir, civil peyniri, kaşar peyniri, tulum peyniri en çok bilinen ve sağlık açısından da en çok tüketilen yörelerimize özgü peynirlerdir. Ayrıca peynir altı suyu ve bundan elde edilen lor peyniri de sağlığımızın en önemli koruyucu besinlerindendir.
40-45 derece süt içerisine (sıcaklığı anlamak için parmağınızı süte batırın, 5 saniye boyunca tutabileceğiniz kadar sıcak olmalı) ezdiğiniz peyniri karıştırın. Ardından havlu, battaniye, vb sararak ılık muhafaza edin. 5-6 saat sonra buzdolabına kaldırın.
Kahvaltı için ideal zaman, 6. aydan sonradır. Bu dönemden itibaren ek gıdaya geçiş yapılsa da 6. ayda yalnızca pürüzsüz, püre halinde ve ezilmiş gıdaların verilmesi gerekir. Daha katı gıdalara geçilen 7-12. aylar arasında ise yumurta, peynir gibi kahvaltılık ürünler beslenmeye eklenebilir.
Beyaz peynir bebeğe ne zaman verilir? Doktorunuz aksini söylemediği sürece bebeğinize peyniri 8. aydan itibaren yedirmeye başlayabilirsiniz.
Posasının üzerine bir ağırlık koyarak sıkılaşmasını bekliyoruz. Ardından bezden çıkartıp Kapaklı bir saklama kabında 3-4 gün içinde tüketmemiz gerekiyor.
Besin değeri açısından bakarsanız, peyniri konsantre süt gibi düşünebilirsiniz. 30 gram peynirin sağladığı kalsiyum ve proteini çocuğunuz ancak yaklaşık 200 gram süt tüketerek alabilir. Sütün aksine yoğurdu ve peyniri, 6. aydan itibaren güvenle küçük gurmelere verebiliyoruz.
Geleneksel fermente süt ürünü olan labne, yoğurttan peynir altı suyunun bir kısmının uzaklaştırılmasıyla elde edilir. Bu yüzden konsantre yoğurt olarak da anılmaktadır. Asidik bir tada sahip olan labne; yumuşak, pürüzsüz ve sürülebilir bir yapıya sahiptir.
Labne peyniri, daha kalın, daha konsantre bir ürün için peynir altı suyunun çoğunu çıkarmak için yoğurdun süzülmesiyle üretilen bir tür yumuşak peynirdir.
Pınar markasının en çok tercih edilen ve bilinen ürünlerinden bir tanesi olan Labne Peynir içinde; pastörize inek sütü, laktik asit, tuz, bakteri kültürü bulunmaktadır.
Cheesecake yapımında daha iyi sonuç verdiği için krem peynir tercih edilse de siz beyaz peynir ya da labne de kullanabilirsiniz. Bunun yanı sıra kullanacağınız krem peynir miktarını düşürerek San Sebastian cheesecake'inizi lor peyniri ile de yapabilirsiniz.
Zengin mineral ve vitamin içerdiği için de bağışıklık sistemini korumada etkilidir, bağırsakların sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olur ve vücut direncinin artmasına destek olur. Labne peyniri düşük kalorili, az tuzlu ve hafif bir peynir olması sebebiyle diyetlerde tercih edilen peynir çeşitlerinden biridir.
İçeriğinde herhangi bir katkı maddesi ya da koruyucu madde bulunmayan %100 doğal sürülebilir bir krem peynirdir. Sıradan labne peynirlerinden çok farklı bir krem peynirdir.
Özetle, hayatımızda peynir olmalı ama dengeli tüketilmeli, özellikle şirdan mayalı, koyun, keçi peyniri tercih edilmeli ve güvenilir yerden alınmalı.
Ezine peynirinin kolesterol oranı düşük olduğundan trans yağ asidi içermediğinden vücudunuzun kolesterol dengesine katkı sağlamaktadır. A vitamini açısından oldukça zengin olan Ezine keçi peyniri, düzenli tüketildiğinde bağışıklık sistemini düzenleyici bir etkiye sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri