Antep fıstığını tavaya koyun. Onları tavada eşit bir tabakaya yerleştirin. Antep fıstığının tavada düz durduğunu ve üst üste gelmediğini kontrol edin. Yanmamaları için sürekli karıştırın.
Orta Doğu kökenli Antep fıstığı, yağlı ve ince kabuklu bir kuru yemiştir. Çerezlik kullanımının yanı sıra baklava, katmer, sarma ve künefe gibi geleneksel tatlılara da katılır. Ayrıca çikolata, helva, dondurma ve lokum üretiminde en çok tercih edilen gıda maddelerinden birisidir.
Her gün 10 tane tüketilen Antep fıstığı vücudun yağ ihtiyacını karşılar. Ayrıca vücudun ihtiyacı olan B1, fosfor, vitamin ve protein eksikliği içinde günde 100 gram tüketilmesinde fayda var. Kabuklarıyla beraber tuz da yüksek ateşte kavrulan Antep fıstığı kuruyemiş olarak da tüketilir.
İlgili 39 soru bulundu
Özellikle tatlılarda kullanılmaya uygun olan toz Antep fıstığı, baklava, kadayıf gibi şerbetli tatlılarda ve pastaların üzerinde süslemede kullanılabilir. Kabukları çıkarılmış taze Antep fıstığı parçalarının ezilmesiyle elde edilen toz Antep fıstığı, Can Kardeşler Kuruyemiş ile kapınıza geliyor.
Yapımı çok basit, yemesi keyifli olan Antep fıstığı ezmesinin evde yapımı yazımızın detaylarında. Fıstıkları yağlı kağıt serili fırın tepsisine serip, 180 derece ısıtın. Isınan fıstıkları blendardan çekin. Daha sonra pudra şekeri ilave ederek, suyu da döküp karıştırmaya devam edin.
Antioksidan deposu
Özellikle göz sağlığı için oldukça önemli iki antioksidan olan lutein ve zeaksantini en çok içeren kuruyemiştir. Bunların dışında Antep fıstığı, kansere ve kalp hastalıklarına karşı koruyucu etki sağlayan antioksidanlardan polifenol ve tokoferolü de içerir.
Oda sıcaklığında muhafaza edilen Antep fıstığı hava ile etkileşime gireceğinden dolayı oksitlenerek kabuğu da kararır. Bu yüzden de taze Antep fıstığı genelde buzdolabında saklanır ve mutlaka en fazla 15 gün içerisinde tüketilmesi gerekir.
1) Kalp Dostu Fındık
Uzmanlar fındığın kanser düşmanı, bağışıklık dostu olduğunu ifade etmektedir. Özellikle de çiğ fındık tüketen kişilerin kolesterol oranı ideal dengede olmaktadır. Magnezyum oranı açısından iyi bir kuru yemiş olan fındık, kemik sağlığını da büyük ölçüde korumaktadır.
Bağırsaklardaki florasayı koruyarak sindirimi rahatlatır. Hazımsızlık ve şişkinlik gibi sağlık sorunlarının riskini azaltır. - İçerdiği E, C ve B vitaminleri böbrek ve meshane bölgesinde oluşan kumların daha rahat dökülmesini sağlar. - Antep fıstığı kaynatılıp suyu içildiğinde ise sürekli öksürüğü keser.
Fıstık sakızı hemoroit için, ülser için, ciğer iltihaplanması için, bağırsak iltihaplanması gibi birçok hastalığa iyi gelir. Ayrıyetten açık yaralarda kullanılır, Fıstık sakızı melhemini hem yerler hem de yaraların üzerine sürerler çünkü yaraları tedavi edici özelliği vardır...
Endüstriyel değeri yüksek Antep fıstığı, uygun miktarlarda yenildiğindee vücudun ihtiyacı olan tüm vitamin, mineral ve proteinleri sağlıyor. Diğer kabuklu yemişlere göre düşük bir yağ ve enerji içeriği olan Antepfıstığı, antioksidan özelliği ile ön plana çıkıyor.
Antep fıstığı kreması için, tereyağı, süt ve çikolatayı bir kapta eritin. Bir iki dakika ılındırıp yumurta sarısını ekleyin ve mikserle çırpın. Başka bir kapta soğutulmuş kremayı mikserle çırparak kabartın. Beyaz çikolatalı karışımı ekleyip birkaç dakika birlikte çırpın.
*Güzel Bir Sos Hazırlayın!
Örneğin: 750 gram oranındaki fıstık için yarım su bardağı su, 6 tatlı kaşığı tuz ve 2 tatlı kaşığı un ile aromatik bir sos hazırlayabilmeniz mümkün. Tuz eridikten sonra tüm sosu fıstıklarla harmanlayabilirsiniz.
Bunun için domates salçası, sarımsak tozu, çeşni, tuz, isteğe göre karabiber gibi baharatlar ile fıstıklar harmanlanır. Katılan soslar ile harmanlanan fıstıklar bir tencere içerisinde lezzeti içine çekmesi için bir süre bekletilir. Tüm bu baharatların özünü içine çeken fıstıklar soğumaya bırakılır.
Kapalı bir saklama kabında muhafaza edildiğinde kabuğu kokabilir bu yüzden kısa bir sürede yaş antep fıstığı tüketilmelidir. Güneşe sererek kurutabilir ya da daha uzun süre tüketmek istiyorsanız buzdolabında ya da buzlukta saklayabilirsiniz.
İlk önce meyve üreten dişi ağaçlar yapraklarını döker. Daha sonra meyve vermeyen dişi ağaçlar yapraklarını dökmeye başlar. En son, erkek Antepfıstığı ağaçları, dişi ağaçlardan sonra, yapraklarını dökerler.
fıstık ağaçlarının dallarının ucundaki meyveler olgunlaştığında ağaç altına dökülürler. Ve ağaç altında kuruyan meyveler toplanır. Bu sebeple bu fıstık çeşidine gaziantep yöresinde ağaç altı fıstığı da denir. Taze fıstık olarak da bilinen çiğ antep fıstığı en lezzetli fıstık çeşitlerinden biridir.
Antep fıstığında C vitamini, D vitamini, Demir, Kalsiyum, Kobalamin, Magnezyum ve B6 vitaminleri belli miktarlarda bulunmaktadır.
Bitkisel protein nedeniyle antioksidan flavonoidler, doymamış yağ asitleri ve içeriğindeki posa sebebiyle karbonhidrat toleransını iyileştirdiği ve tokluk kan şekerini dengelediği için tüketimi şeker hastalarına önerilmektedir.
Fıstık tepsiye alınır. Üzerine sprey veya elimizle az su serpiştirilir. Üzerine tuz ilave edilerek alt üst harmanlanır. Orta ateşte yanan sobanın fırınına koyulur ara ara çevrilir ve alt üst yapılır.
Taze yer fıstıklarının çamurlarını güzelce yıkayıp arındırıyoruz. Fıstıkların kabuklarının uçlarını çıtlatıp düdüklüye dolduruyoruz. Üzerine tuzumuzu ekleyip fıstıkların üzerini geçecek kadar su ekliyoruz. Havası çıktıktan sonra 20 dakika haşlıyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri