7. Aydan 8. Aya Kadar Bu sırada keşfetmek için ellerini serbest bırakır ve bir eşyaya ya da oyuncağa uzanmak için oturur pozisyonda nasıl döneceğini öğrenir. Yatar pozisyonda kollarını yukarı doğru iterek doğrudan oturma pozisyonuna dahi geçebilir. Sekizinci aydan sonra ise tamamen desteksiz oturması beklenebilir.
Bebekler ne zaman oturtulur? 4. ayda çoğu bebeğin fiziksel gelişimi destekle oturabileceği bir seviyeye ulaşmış, gerekli kasları kuvvetlenmiş olur. Bu ayda bebek arkasına ve yanlarına destek koyarak oturabilir. Desteksiz oturma ise 6 ve 8. aylar arasında başlar.
Tripod oturma dediğimiz bu oturmada hatta birkaç saniye desteksiz bile oturabilir. Ancak bebeğiniz büyüdükçe sırt kasları yeteri kadar geliştikçe ancak 8-9 aylık olduğunda tamamen desteksiz oturmaya başlayacaktır.
Göğsünüze karnını koyarak ve yüzünüz ona bakacak şekilde kucağınıza koyarak onu alıştırmaya çalışabilirsiniz. Ardından koltuk altlarına ve göğsüne onu destekleyen yastıklar koyarak daha rahat olmasını sağlayabilirsiniz. Bebeğiniz genellikle 3-4 aylık olduğunda başını tek başına tutabilir.
Bebekler oturmak istediklerini yüzüstü yatarken belli eder. Emeklerken yada yüz üstü yatarken bebeğiniz ayaklarına doğru kendini itmeye başlayabilir. Bu durumda bebeğinizin artık oturmak istediğini anlayabilirsiniz.
İlgili 31 soru bulundu
8 aylık bebekler çok hareketli olur. Yerlerinde hareket etmelerinin yanında, muhtemelen sürünmeye veya emeklemeye de başlamış olabilirler. Ayrıca bu aylarda sesleri çok çıkabilir, farklı sesler çıkarabilirler. Bu dönemde günde 14 saat uyuyabilirler ve bunun uzun süresi geceleri olur.
Bu aylarda bebeğiniz düşen nesneyi arayabilir, birisine tutunarak ayakta durabilir, oyuncağı elinden alındığında itiraz edebilir, kendi kendisine parmak yiyecekler yiyebilir, insan seslerine doğru dönüp bakabilir, eşyalara gitmeye çalışabilir, bazı bebekler emekleyebilir, anlamını bilmese de anne ve baba diyebilir.
7. Aydan 8. Aya Kadar
Yatar pozisyonda kollarını yukarı doğru iterek doğrudan oturma pozisyonuna dahi geçebilir. Sekizinci aydan sonra ise tamamen desteksiz oturması beklenebilir.
Öte yandan uzmanların büyük bir çoğunluğu, 8.ayın ideal yürüteç kullanımı zamanı olacağını belirtir. Bebeğinizin fiziksel gelişimini riske atmamak adına yürütece başlamak için 8 aylık dönemi beklemenizde fayda var.
Başlangıçta ilk 2 ayda bebeğinizi hafifçe masajlayın, sonra yavaşça bebeğinizin tepkisine de bağlı olarak basınç ile masaj uygulayabilirsiniz. Az biraz basınç uygulamak bebeğinizin kas ve kemiklerini daha güçlü hale getirir. Bebeğiniz yürümeye başlayınca, gittikçe hareketli olmaya başlar.
Hipotonik ve kuvvetsiz bebekte yer çekimine karşı hareketlerin azalması, aktif ve pasif hareketleri yapamama, elin üstünde taşındığında hamur gibi yığılma, düşük sesle ağlama, yüz ve vücudunda belli sendromlara özgü bulguların olabilmesi (örneğin Mongol yüz görünümü) bu bebeklerin genel özellikleridir.
Çünkü bebeğin kafasını ve sırtını düz tutabilmesi en erken 4 aylıkken mümkün olur. 5. ayda oturma yastıklarıyla destekli oturmaya, 6. ve 7. aylarda ise 10-20 dakika gibi bir süre desteksiz olarak oturmaya başlayabilirler. 8. aydan itibaren de tamamen desteksiz oturabilirler.
Hipotonik bebek sendromu, bebeklerin yer çekimine karşı kas direncinin azalması ile ilişkilidir. Kas direncinin azalması neticesinde bebeklerde kas gevşekliği oluşabilmektedir. SMA, yani spinal müsküler atrofi, Türkiye'de gevşek bebek sendromu olarak da adlandırılmaktadır.
Genellikle 8 ila 18. aylarda bebekler yürüme yetisini kazanırlar. Bebeklerin yürümeye daha erken ya da geç başlaması büyüme-gelişme açısında belirgin bir fark yaratmaz. Bu durum normal kabul edilir. Bebeklerde yürüme fonksiyonuyla beraber denge durma ve koordinasyon becerileri de gelişmeye devam eder.
Bebekler Kaç Aylıkken Emekler? Bebekler 6 ila 9 ay arasındaki süreçte emeklemeye başlar. Katı gıda ile beslenmeye başlayan bebekler yavaşca fiziksel olarak güçlenmeye başlar. Zamanla fiziksel olarak güçlenen bebekler destek almadan dik durabilmeye başlarlar.
Vücut kasları ve motor becerileri hazır olan bebek yaklaşık 8 aylıkken emeklemeye başlar. Bu ayda emeklemeye başlamayan bebek için endişelenmeye gerek yoktur. Her bebeğin gelişim seyri ve hızı farklıdır. Bebeğin emekleme çalışmaları 6. ayda başlayabileceği gibi 10. ayda da emekleme başlayabilir.
6 aylık bebekler başlarını dik tutabilir, başını ve göğsünü rahatça kaldırabilir, ellerini orta hatta getirip nesnelere uzanabilir, nesneleri kavrayıp ağızlarına götürebilir, ayakta tutulduğunda ayakları ile yere basabilir, yatağında dönebilir, yerde yuvarlanan bir topu görebilir ancak yakalamak için henüz bir şey ...
Amerikan Pediatri Akademisi, yürüteçlerin daha çabuk yürümesini sağlamadığını, aksine bebeklerin motor ve mental gelişimini geciktirdiğini belirtmiştir. Ayrıca yürüteç ile bebek çok hızlı hareket ettiğinden ev içi kazalara, kafa travmasına ve hatta ölüme bile sebep olabiliyor.
Ortalama olarak altıncı aydan itibaren oturabilen bebekler, yürüme arkadaşı ürünlerini otururken de kullanabilmektedirler.
Bebekler sıklıkla 7 aydan sonra benzer heceleri söylemeye başlar. Ba baba, de dede veya ma mama gibi. Ama esas olarak anmalı ve anlaşılır ve bilerek söyledikleri kelimelerin çıkması genellikle en erken 9 ay ve sonrasında gerçekleşir.
Bu dönemde çıkardıkları sesler daha çok kolay söylenebilen p, m, b gibi dudak ünsüzlerinden oluşur. Bu yüzden bu dönemde telaffuzu kolay olan baba, mama gibi kelimeleri söylemeye başlarlar. 6 ve 9 ay arasındaki bebekler bu dönem içerisinde öğrendikleri, duydukları tüm kelimeleri daha sık kullanmaya çalışır.
Meyve Püresi: 6-9 aylık bebeklerin kahvaltısına meyve püreleri eklemek, vitamin ve lif alımını artırabilir. Muz, armut, elma gibi yumuşak meyveleri püre haline getirerek bebeğinize verebilirsiniz. Yoğurt: Yoğurt, bebekler için sağlıklı bir kahvaltı seçeneğidir.
Kendi çıkardığı sesleri dinlediği gibi başkalarının çıkardığı sesleri de dinlemeye başlar. Tek heceleri söyleyebilir. Memnuniyetini ve şikayetini anlaşılır bir şekilde ifade eder. Azarlandığını ya da sevildiğini anlar ve ona göre tepki verir.
7 aylık kız bebeklerinin, bu dönemde 61 ila 73 cm. uzunluğunda ve 5800 ila 9800 gr. ağırlığında olması beklenir. Aynı dönemde erkek bebeklerin boyunun 32 ila 75 cm. ağırlığının ise 6000 ila 10200 gr. aralığında olması gerekir.
İlk 3 ayda bebekler hızlı büyürler. Bebekler arasında fark olmakla beraber bu dönemde bir ay içinde ortalama 800-900 gr kilo alırlar. Boyları ise bir ayda 2.5-4 cm uzar. Baş çevreleri ise 1.5-2 cm büyür.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri