Toplum kökenli pnömoni hastane veya uzun süreli bakım merkezlerinde kazanılmamış, akut solunum semptomlarıyla başlayan akciğer grafisinde yeni bir infiltrasyonla birlikte veya infiltrasyon olmaksızın gelişen pnömoni olarak tanımlanır.
2.1.1. Toplum kökenli infeksiyon tanımı: Kişinin günlük yaşamı sırasında ortaya çıkan, infeksiyon etkeninin toplumdan edinildiği ve kişide bağışıklığı baskılayan bir durumun olmadığı infeksiyonlara toplum kökenli infeksiyon adı verilir.
Hastane kökenli pnömoni (HKP); hastaneye herhangi bir nedenle yatıştan en az 48 saat sonra yada taburcu olduktan sonraki ilk 48 saatte gelişen pnömoni olarak tanımlanır (1-3).
Zatürre Tipleri Nelerdir? Zatürre üç farklı alt kategoriye ayrılabilir. Bunlar toplum kökenli pnömoni, hastane kökenli pnömoni ve bağışıklığı baskılanmış hastada ortaya çıkan pnömoni olarak sıralanabilir. Toplum kökenli pnömoninin bir diğer adı ise "günlük yaşamda ortaya çıkan pnömoni"'dir.
Tipik Pnömoni: Üşüme titreme ile birden yükselen ateş, öksürük, pürülan balgam, plöritik tipte yan ağrısı, fizik muayenede konsolidasyon bulguları, radyolojik olarak sıklıkla lober tutulum ve genellikle lökositozla karakterize bakteriyel pnömonidir.
İlgili 37 soru bulundu
Tipik Zatürre: Ani ve gürültülü başlangıç, üşüme titreme ile 39-40 oC'ye varan yüksek ateş, öksürük, iltihaplı balgam çıkarma ve nefes alırken batıcı göğüs ağrısı ile ani olarak ortaya çıkar. Atipik Zatürre: Belirtiler sinsi bir seyir gösterir. Ateş çok yüksek değildir.
Özellikle bebekler, çocuklar ve 65 yaş üstü kişiler için hayati tehlike oluşturabilen zatürre erken tedavi edilmediği takdirde ciddi risk barındırabilen bir hastalıktır.
Toplum kökenli pnömo- ni (TKP) yakın zamanlarda hastanede yatmamış ya da düzenli sağlık bakımı almamış kişilerde, akciğerlerde gelişen akut bir enfeksiyondur [1]. İleri yaş, baskılanmış immun fonksiyonlar toplum kökenli pnö- moni riskini arttırır.
Zatürre (Pnömoni) genellikle kimlerde görülür? Zatürre, özellikle okul öncesi dönemdeki (5 yaş altı) çocuklarda, 65 yaş üstü erişkinlerde ve özellikle bağışıklığı zayıflatan kronik hastalığı olanlarda sık görülmektedir. Tüm dünyada her yıl yaklaşık 450 milyon kişiye pnömoni tanısı konulmaktadır.
Hastalık her yaşta görülebiliyor ancak 2 yaş altı çocuklarda, bağışıklık sistemi çok zayıf kişilerde ve 65 yaş üstü kişilerde zatürre oldukça tehlikeli olabiliyor. Zatürre, daha çok kalp hastalığı ya da önceden geçirilmiş akciğer hastalığı olan çocuklar ile erken doğumlarda görülüyor.
Genellikle ateşin düşmesini takiben 5-7 gün daha antibiyotiğe devam edilmesi önerilmektedir. Ancak bazı mikrop türlerine bağlı zatürre durumlarında tedavi süresini 10-14 güne bazen 21 güne kadar uzatmak gerekebilir. Zatürre ani başlangıçlı ve genellikle tedaviyle hızla iyileşen bir hastalıktır.
Pnömoni halk arasındaki bilinen tabiriyle zatürre; kısaca akciğer dokusunun iltihaplanmasıdır. Bakteriler başta olmak üzere çeşitli mikroorganizmalara bağlı olarak meydana gelir. Bazı pnömoni türlerinde hasta kişiden sağlam kişilere doğrudan bulaşma riski vardır.
Çünkü zatürre ani başlangıçlı ve genellikle tedaviyle hızla iyileşebilen bir hastalıktır. Tedaviden 72 saat sonra ateşiniz düşmemiş, öksürüğünüz şiddetli şekilde devam ediyorsa hemen bir uzman hekime görünmelisiniz.
✓ Pnömonide penisilinler, beta‐laktamaz inhibitörlü veya inhibitörsüz, makrolidler, doksisiklin veya yeni bir florokinolon önerilebilir.
2020 verilerine göre alt solunum yolu enfeksiyonları dünyanın en ölümcül bulaşıcı hastalığıdır ve tüm dünyada ölümlerin 4. en sık nedenidir.
Pnömonide radyolojik düzelme 4-6 hafta sürer.
Özellikle çocukluk çağında geçirilen zatürreden sonra akciğerde hasar kalabiliyor. Hava yollarında genişleme ve ömür boyu sık tekrarlayan enfeksiyonlar zaman içinde akciğerde katılaşmaya yol açıyor. Akciğerlerde kalıcı hasar ve volüm kaybına sebep olabilir.
Zatürrenin en önemli belirtilerinden biri öksürüktür. Öksürüğün kuru ya da balgamlı olması kişinin aldığı mikroba ve bünyesine göre değişebilmektedir. Örneğin atipik zatürrede kuru öksürükler daha fazla görülmektedir. Ama toplum kökenli denilen klasik bakteri kaynaklı zatürrelerde balgam daha ön planda olabilmektedir.
Zatürre (Pnömoni) Nasıl Bulaşır? Hasta kişiyle yakın temasla, onun aksırık, öksürüğünden, aynı tabak, çatal, kaşığı kullanmakla bulaşır. Ancak, mikrobu alan herkeste zatürre görülmeyecek, bazıları hafif bir üst solunum yolu enfeksiyonu geçirecektir.
Enfeksiyon sonucu akciğerdeki hava kesecikleri iltihaplanır ve sıvı ile dolar. Tedavi edilmediğinde diğer organlarda da hasara yol açabilir. Nefes almayı da olumsuz etkileyerek hayati riske sebep olabilir. Özellikle iler yaşta veya kronik hastalığı olanlar için ölümcül bir hastalıktır.
Zatürrenin ( pnömoni) kansere dönüşmesi mümkün değildir. Zatürre mikrobik bir hastalıktır. Akciğerlerdeki hava almamıza yarayan alveol denilen keseciklere kadar ulaşan mikroplar, orada iltihaba yol açar.
Akciğer Enfeksiyonu Geçer mi? Hafif semptomlarla seyreden akciğer enfeksiyonları genellikle kendi kendine iyileşebilir. Ancak daha ciddi vakalarda tıbbi tedavi gerekebilir.
Enfeksiyon hastaları, günümüzde yaygın olmaya başlaması ve basit bir soğuk algınlığı olarak görünse de zamanla vücuda yayılarak üst solunum yolu enfeksiyon olarak ilerleyerek, vücutta kalıcı izler bırakmaktadır. Zatürre hastalığı hem yetişkinlerde hem de çocuklarda çok fazla görünen hastalıktır.
Zatürre ya da tıbbi adıyla “pnömoni”; bakteri, virüs ve nadiren parazitlerin neden olduğu akciğer enfeksiyonu olarak tanımlanır. Akciğerde meydana gelen bu enfeksiyon, alveollere, yani içi hava ile dolu küçük akciğer keseciklerine iltihap hücrelerinin birikmesi nedeniyle oluşur.
Özellikle soğuk havaların gelmesi ile birlikte artış gösteren zatürre vakaları, ileri yaş hastalarda ani ölümlere dahi neden olabiliyor. Çoğu zaman ilk belirtileri soğuk algınlığı ile karıştırılarak önem verilmeyen zatürre hastalığına karşı alınacak en büyük önlem ise bağışıklık sistemi güçlendirmekten geçiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri