Ramazan hatmine genel olarak ramazan başlamadan bir veya birkaç gün önce başlanır. Bazı yerlerde Ramazan mukabelesi 3 gün öncesinden başlanır ki Kadir gecesinde hatim duası yapılsın. Bu da bir metoddur. Fakat net bir başlama günü yoktur.
Hatime başlarken niyet etmek uygundur. Bu niyetin şekli ve nasıl yapılacağı ile ilgili dini kaynaklarda herhangi bir bilgi yoktur. Fakat "niyet ettim Allah rızası için Kuran'ı hatmetmeye" gibi bir niyetle Kuran hatmine başlanabilir. Niyetten sonra hatim öncesi dua etmeyi de düşünebilirsiniz.
Hatim yapabilmek için Kur'an-ı Kerim'in baştan sona kadar okunması yeterli olmaktadır. Allah katında yapılmış en makbul olan ibadetlerden bir tanesi hatim şeklinde bilinir.
Kuran'ın sayfasını hatasız okumak için en az bir dakikanızı alır. Dolayısıyla hatim etmek en azından 10 saat sürer - ki 10 saat ayni hızla okumanız gerekiyor.
Ebû Hanîfe (rahmetullahi aleyh) de: «Kur'ân-ı kerîmi 1 senede 2 kere hatmeden hakkını edâ etmiş olur» buyurdu. Resûlullah (sallâllahü aleyhi ve sellem) Kur'ân-ı kerîmi 3 günden az zamanda hatmetmeği nehy etti ve: «Kur'ân-ı kerîmi 3 günden az zamanda hatmeden dinde fakîh olamaz» buyurdu.
İlgili 40 soru bulundu
Hatim duası, Kur'an-ı Kerim hatim edildikten sonra iki farklı şekilde yapılabilir. Elbette hatim duasında bu farklılıkların önemi yoktur. Gereken Allah rızası için namaz kılıp, ardından hatim duası okuyarak yaparsınız. Gerekse de Kur'an-ı Kerim'İ aktardıktan sonra kıbleye doğrularak hatim duası yaparsınız.
Hadislerden aktarılan bilgilere göre Hatim okuyan bir kişinin istediği dileği kabul edilir. Hatim indiren bir kişiye altmış bin tane melek de şahit olur. Büyük sevabı olduğu hadislerde ve ayetlerde belirtilmiştir. Hatim etmenin bir diğer fazileti ise cihad kavramıdır.
En iyisini Allah cc bilir. Bilindiği üzere İhlas-ı Şerifin hatmi, onu 1.000 kere okumaktır.
Ancak bazı alimlerin görüşüne göre bir hatim için kırk günden fazla zaman harcanmamalıdır. Bu durumda her gün en az on beş sayfa okumak gerekir. Eğer herhangi bir sebepten dolayı bir gün okunamazsa ertesi gün kaza edilmelidir.
Okunan hatim ise istenilen kadar kişiye hediye edilebilir. Çok fazla kişiye hediye etmek yapılan hatmin sevabını azaltmaz. Okunulan hatmin sevabını istediğiniz kadar kişiye bağışlayabilirsiniz.
İşte tüm merak edilenlerle sizlerleyiz. TRT 1 MUKABELE HANGİ KANALDA, SAAT KAÇTA? TRT 1'de her gün saat 05:20'de Kur'an-ı Kerim Hatm-i Şerif'i okunuyor.Kon TV ekranlarında mukabele ve hatim saat 05:00'te ekranlara geliyor. Meltem TV mukabele 2022 sabah saat 7:30'da yayınlanıyor.
Diyanet TV'de ise her gün saat 06:00'da ve saat 15:00'te Mukabele yayınlanıyor.Dost TV hatim ve mukabele ne zaman yayınlanacağı belli oldu. Mukabele ve hatim Dost TV'de ne zaman sorusunun cevabı 00:00, 06:00, 10:00 ve 13:00'te olarak açıklandı.
Dua yapmanın zararı yoktur. Hatim bitmeden de dua yapılabilir.
Ramazan ayında hatim indirmenin fazileti ise çok yüksektir. Peki Kur'an okurken nelere dikkat edilmeli? Hatim duası nedir, hatim duası nasıl yapılır? Kuran-ı Kerim'i okumaya başlamadan önce Eûzü-Besmele çekmek, bitirdikten sonra Sadakallahul azim 'En doğrusunu Allah bilir' demek güzel davranıştır.
İNTERNETTEN MUKABELE DİNLEMEK HATİM SAYILIR MI? Hatim, Kur'an'ın başından sonuna kadar Arapça olarak okunarak bitirilmesidir. Televizyon, internetten veya cd'den okunan bir mukabeleyi takip etmek veya dinlemek sevaptır. Ancak bu durumda kişi okunan mukabeleyi sadece dinlemekle yetinirse hatim sevabı alır.
Bunu yapmak için öncelikle hatim duası yapılmalı ve duadan sonra bağışlamak istenilen kişilere özellikle ölmüşlere hazreti peygamberin ruhu şeriflerinden başlanarak bağışlanmalıdır.
Kur'an'ı abdestli okumak asıldır. Ancak Kur'an abdestsiz de okunabilir. Yani abdest almadan Kur'an'ı ezberden okumakta bir sakınca yoktur.
Yarım kalan hatime devam edilmesinde dinen hiçbir sakınca yoktur.
Değerli kardeşimiz, Evet, cüz dağıtarak Kur'an-ı Kerim hatmi yapılabilir. Hatim, Kur'an-ı Kerim'in baştan sona okunmasıdır. Bunu bir kişi tek başına yapabileceği gibi, birkaç kişi kendi aralarında cüz paylaşıp da Kur'an-ı Kerim'i hatmedebilirler ve vefat edenlerin ruhlarına hediye edebilirler.
Hatta her bir harfi için okuyana "on sevap" verileceği vadedilmiştir. Ama bunca büyük bir sevap onun asıl geliş gayesi yanında belki de çok küçük kalır. Bu yüzden her satıra bir "ihlâs" okunarak hatim yapmakla Kur`ân`ı Kerim hatmedilmiş olmaz, belki satırları sayısınca "ihlâs" okuma sevabı alınmış olur.
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, 'parayla Kuran okuma fetvası' yayınladı. “Bu sebeple, Kur'an-ı Kerim'in para karşılığında okunması ve okunan Kur'an karşılığında para verilmesi dinen caiz değildir. Böyle bir okumadan dolayı sevap da yoktur.
Üç İhlâs'a bir hatim değil, şartlara ve ihlâsımıza göre daha fazlasını da verebilir ve Resûlünü tekzib etmez. Bu hususta Bediüzzaman Hazretlerinin kıymetli bir açıklamasını aynen sunuyoruz: "Kur'ân-ı Hakim'in her bir harfinin bir sevabı var.
Kur'an'ı ezberleyen kişiye hafız denir. Ramazan ayında hatim indirmek, camide imamı takip ederek hatim indirilir. Buna mukabele adı verilir. Hafızların hatiminden sonra camide hatim duası okunur.
Peygamberimiz Her Ramazan'da Cebrail ile Mukabele Yapardı
Peygamber ile Cebrâil'in, her yılın Ramazan ayında o zamana kadar nâzil olan âyet ve sûreleri birbirlerine okuyarak mukabele ettikleri ve bir anlamda hatim indirdikleri bilinmektedir.
🔴 Biliyorsunuz her Ramazan'da Peygamber Efendimiz, o ramazan ayına kadar indirilmiş olan Kur'an-ı Kerim-i Cebrail'in önünde okur. Mukabele,o karşılıklı olmak demektir. Vefat senesinde Hz. Peygamber (SAV) Kur'an-ı Kerim'i baştan sona Kur'an-ı iki defa hatmetmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri