Uzmanlar bebeklerin ilk 6 ay sadece anne sütüyle beslenmesinin ve sonrasında ek gıdaya kademeli geçiş yapılmasının doğru olduğunu dile getiriyor. Bir yaşını geçmiş çocuklara balın bir zararı olmazken, bu nedenlerle doktorlar tarafından 12 aylıktan daha küçük bebeklere bal yedirilmemesi tavsiye ediliyor.
Balı yulaf ezmesine veya yoğurda karıştırıp yedirebileceğiniz gibi tost veya krepin üzerine de birkaç damla damlatarak da bebeğine yedirebilirsiniz. Ayrıca hazırlayacağınız kek, kurabiye gibi hazırlayacağınız yiyeceklere şeker yerine bal ilave edebilirsiniz.
Bebeklik döneminde balı tercih etmiyoruz çünkü bebeklerimizin bu dönem içinde bağışıklık sistemi güçlenmemiştir. 1 yaşından sonra ancak bebeklerimize bal verebiliyoruz. 1 yaşından sonraki süreçte de kilo başına 1 gram olacak şekilde yani bu demektir ki 25 kilo olan bir çocuğun günde 25 gram bal tüketmesi gerekir.
Eğer balda Clostridium botulinum adı verilen bakteri bulaşmışsa bu bakteri botulizm adı verilen felç ve ölüme yol açan bir hastalığa yol açabiliyor. Bu sporlar aynı zamanda ev ortamında yapılan bazı fermente (konserve) gıdalarda da gözlemlenebiliyor.
Her ne kadar bal bebeğiniz için besleyici bir gıda olarak görünse de bebeğiniz en az 12 aylık oluncaya kadar bal vermemelisiniz. Bal, Clostridium botulinum sporları içerebildiğinden bu bakteriler bebeğinizin sindirim sistemine zarar verebilir ve ölümcül bir hastalık olan gıda zehirlenmesine yol açabilir.
İlgili 21 soru bulundu
Ödüllere doymayan Eğriçayır balı, İtalya'da yapılan organik bal yarışması BİOLMİEL 'de altın madalyayı kazanmıştır. 46. Dünya Arıcılık Kongresi “Dünyanın En İyi Balı” Ödülü sahibi olan Eğriçayır balını tadanlar, tadına doyamıyor.
0-1 yaş arası bebeklerde bal yedirilmemesinin sebebi ise arıların bal yapma sürecidir. Arılar bal yaparken “kolostridyum botalium” adı verilen bir bakteriyi bala bırakıyor. Bu bakteri botulizm denilen bir tür zehirlenmeye yol açabiliyor.
Arılar bal yaparken adı kolostridyum botalium denilen bakteriyi üreten kalıntıları bala bırakmaktadır. Bu bakteri bebeklerde botulizm denilen zehirlenmelere yol açabilmektedir. Bu zehirlenme bebeğin sinir sistemini etkilemekte hatta nadir olarak görülse de ölümle sonuçlanabilmektedir.
Bebekte bal zehirlenmesi belirtileri var ise ne yapılmalı? Bebeğinize bal verdiniz ve küçük yavru zehirlenme belirtileri gösteriyorsa; vakit kaybetmeden hastaneye gitmeniz gerekiyor. "Bal dokundu. Birazdan geçer" düşüncesiyle kesinlikle evde oturmayın.
Bal alerjisi nadir görülen besin alerjilerinden biridir. Çocuklarda yetişkinlerden daha sık görülmektedir. Balın kendisinden kaynaklanabildiği gibi, özellikle balın içeriğindeki çiçek veya ağaç polen proteinlerine, bal arısı sekresyonlarına veya bal arısı vücut artıklarına karşı da ortaya çıkabilir.
Tercihiniz organik markalar yönünde olsun mutlaka, City Farm ın balını tercih edebilirsiniz. Önceliği çiçek balına vermenizi öneririm, çam balı biraz daha ağır gelebilir.
Tadı ve akışkanlığıyla bebekler için ideal bir besin kaynağı gibi düşünülen bal, uzmanlar tarafından 1,5 yaşına kadar önerilmemektedir. Yiyecekleri tatlandırmanın en sağlıklı ve doğal yolu olan bal tüketimi için bebeğin 18 aylık olması beklenmelidir.
Bebeğiniz 1 yaşını doldurduğunda bal verebilirsiniz. Ancak yeni başladığınız her gıdada olduğu gibi bebeğiniz balı tükettikten sonra 3 gün bekleme kuralına uymanız gerekir.
Çünkü bebeğin gelişimi için ilk 6 ay sadece anne sütüyle beslenmesi gerekir ve anne sütünün %80'inden fazlası sudan oluşur. Bebeğe su verilmeye başlanması gereken dönem ise ek gıdaya geçilen, yani ilk 6 ay sonrasındaki dönemdir1.
Fakat pekmez, kan yapmayı destekleyici özelliği ve hastalıklara karşı vücudun direncini artırması nedeniyle hem yetişkinler hem de bebekler için çok yararlıdır. Bu yararları nedeni ile 6 aylık bebeğe pekmez verilmesinde bir sakınca yoktur.
Kısacası, eğer çocuğunuz 1.5 yaşındaysa, günlük 1 çay kaşığı verebilirsiniz. Çocuğunuz 3 yaşında ise, günlük 1 tatlı kaşığı verebilir ve çocuğunuz 6-7 yaşında ise, günlük 1 çorba kaşığı bal yedirebilirsiniz. Yaş arttıkça, besin ihtiyacı artacağı için, sizin gibi daha fazla yiyebilir.
Bebeğiniz 6 aylıkken bal kabagi yemeye başlayabilir. Dilerseniz doğrudan püre yapıp verin, dilerseniz bu püreye biraz yoğurt ya da yulaf, hatta tavuk bile ekleyebilirsiniz.
BALIN ZARARLARI
- Fazla kilolu ve şeker hastalığı olan kişilerin bal tüketmesi önerilmez. - 1 yaşından küçük çocuklara bal yedirilmesi sakıncalıdır. - Fazla tüketimlerde kusma, yüksek ateş, ishal, baş dönmesi gibi rahatsızlıklara neden olabilmektedir. - Yüksek kalorili olduğu için kilo alımını hızlandırır.
Bebeklere süt ve bal belirli bir aydan sonra önerilmektedir. İnek sütünü daha iyi sindirmeleri için 2 yaş sonrasında önerir çocuk doktorları. Ancak bal 1 yaş sonrasında az miktarda verilebilir.
1 yaşına kadar tuz yasak!
1 yaşını doldurana kadar bebeğin tuza ihtiyacı yok ve sağlığı için de kesinlikle verilmemesi gerekir.
Bal , potansiyel alerjik bir gıda olarak bilinir ve öksürük gibi hafif semptomlardan anafilaksi olarak bilinen şiddetli reaksiyonlara neden olabilir.
Bir kibriti hafifçe balın içerisine batırın. Ardından kibriti yakın. Eğer bal değdirdiğiniz kibrit yanmaya başladıysa bal gerçek ve saftır, yanmıyorsa sahtedir.
Hamilelikte ve Emzirirken Bal Tüketimi
Hamilelik ve emziklilik döneminde annenin bal tüketmesinde herhangi bir sakınca yoktur, hatta faydası bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri