2-5 aylık süreçte bebek gülme, gıgıldama gibi hoşnutluk belirten sesler çıkarmaya başlar. 4-8 ay arasında sesli ve sessiz harfleri öğrenir, tek hecelik sesler çıkarır ve halk arasında “agulama” olarak bilinen konuşma dönemi başlamış olur.
11 Aylık Bebek Gelişimi
Anlamlı kelimeler söylemeye başlar. Bebeğiniz bu dönemde yürümek ister. Oturduğu yerden ayağa kalkabilir ve geri oturabilir. Bebeğiniz söylenenleri net şekilde anlar.
Bebekler Konuşmayı Nasıl Öğrenir? Bebekler konuşmayı duydukları sesleri taklit ederek öğrenir. Yani bebeğinizle ne kadar çok konuşursanız, konuşma ve dil becerileri o hızda gelişir. Yetişkinler bebeklerle konuşurken farklı ve özel bir ses tonuyla konuşur.
Çocuklar ne zaman konuşur? Çocuklar on ikinci ve on sekizinci aylarda ilk kelimeleri söylemeye başlar, bu yaştaki bir çocuğun konuşabildiği sözcük dağarcığı yaklaşık 10-50 civarında olması beklenir.
1-2 yaş: “Hayır” kelimesini anlar. İsimler de dahil olmak üzere 10-20 kelime söyleyebilir.
İlgili 31 soru bulundu
Ortalama bir çocuk 2 yaşında konuşmaya başlar. Üstün zekalı 2 yaşındaki çocuklar genellikle karmaşık cümleler kurabilir. Nadir durumlarda çocuklar konuşmayı daha sonra öğrenirler. Bilim insanları, bu çocukların Einstein Sendromuna sahip olduğunu düşünüyor.
Alıcı dili gelişen ancak ifade edici dili henüz oluşmamış 18-20 aylık çocuklarda gelişimsel dil gecikmesi olabilir. Bu durumda çocuk “bekle-gör” yöntemiyle izlenebilir ancak bu arada diğer patolojiler araştırılarak dışlanmalıdır. Bu çocuklarda genelde ailede geç konuşan ana, baba veya kardeş öyküsü mevcuttur.
14 aylık bir bebek, anne ve baba gibi kelimeler de dahil olmak üzere 6'dan fazla kelimeyi telaffuz edebilir ve bundan çok daha fazlasını anlayabilir. Konuşma kalıplarını ve sesleri taklit etmeye başlayan bebekler, verilen basit komutları algılayabilir ve yeni kelimelerin anlamlarını öğrenebilir.
13 aylık bir bebek, anne ve baba gibi temel kelimeler de dahil olmak üzere 3-4 kelime konuşabilir.
Adnan Ayvaz'a göre bir çocuğun 18. ayda hiç kelimesi yoksa 2 yaşında iki kelimeli bir cümle kuramıyorsa, üç yaşında normal bir cümle kuramıyor veya hiç konuşmuyorsa, anlaşılmaz konuşuyorsa mutlaka dil problemi ve konuşma gecikmesi açısından incelenmesi gerekiyor.
Çocukların ilk 18-30 aylık süreçte konuşma ve yürüme becerilerini sergilemeleri beklenir. Bazı becerilerde yaşıtlarına göre geri kalabilen çocuklar, yemek yeme, yürüme ve tuvaletini yapma gibi becerilere sahip olabilirken konuşması gecikebilir. Genellikle tüm çocukların ortak gelişim aşamaları vardır.
2 yaşına gelen çocuk 3 kelimelik cümleler kurmaya başlar, kelime dağarcığı 300 kelimeye ulaşır, sorular sorar ve yönergeleri anlayarak yerine getirir. Çocuk 3 yaşına geldiğinde anladığı kelime sayısı yaklaşık 900, kullandığı kelime sayısı ise 500'e ulaşır.
Bebeklerin En Çok Söylediği İlk Kelimeleri
Günaydın, olmaz, merhaba, çok, daha, güle güle gibi günlük hayatın sık kullanılan kalıp kelime ve cümlelerini bebeğinizle sık sık kullanarak, onun ilk kelimelerinden oluşan kelime dağarcığını çok daha kolay genişletebilirsiniz.
1 Yaşındaki Bebek Her Şeyi Anlar mı? Bebeğiniz bu dönemlerde söylediklerinizin hemen hemen hepsini anlar. Adı söylenen nesnenin ne olduğunu öğrenmeye başlar ve ismi söylendiğinde ona bakar. Nesnelere daha çok vurarak veya onları sallayarak algılamaya çalışır.
Üstün Zekâ ve Geç Konuşma
Çocuğunuz yüksek zekâ seviyesine sahip tanısı aldıktan sonra üstün zekalı olarak nitelendirilmektedir. Dünyadaki var olan araştırmalara göre, konuşma gecikmesi yaşayan çocukların sadece on çocuktan biri üstün zekalıdır.
Bebekler doğumdan önce nasıl ki dışarıdan gelen sesleri duyabiliyor, hatta anne babalarının sesini ayırt edebiliyorsa, doğumdan sonra da bizleri duyabiliyor ve hatta anlayabiliyorlar. Yapılan çalışmalar doğumdan birkaç saat sonra bebeğin konuşulanları anlamaya başladığını göstermektedir.
Peki 17 aylık bebek kaç kelime söyler? 17. ayında pek çok bebek “baba, dede, mama” gibi basit kelimeleri söyleyebilir.
18 aylık bebeğin konuşma ve dil gelişimi nasıldır? Çocukların çoğu, 18 ay civarında “baba, mama” haricinde üç ya da daha çok kelime söyler. İki yaşına kadar ise en az elli kelimeye ulaşır ve kısa bir cümle oluşturmak için iki kelimeyi bir araya getirir, ancak bu dönüm noktaları çocuklar arasında farklılık gösterebilir.
16-18 aylık bebekler çoğunlukla isimler olmak üzere yaklaşık beş ila 40 kelimelik bir kelime hazinesi vardır. Kelimeleri söyledikçe de bu kelimeleri tutarlı bir şekilde kullanmaya başlayabilir. Bebeğinizi gözlemleyerek doğru ve yeterli işittiğinden emin olun. İşitme bozukluğu konuşma aksaklıklarına neden olabilir.
Kullandıkları kelimelerin sayısı artış gösterir, 3-10 kelime arasında kelime dağarcığı olabilir. 15 aylık bebekler bu dönemde henüz fiilleri kullanamadıklarından, istediklerini işaret edebilir, günlük hayatın rutinlerini dahi iyi anlayabilirler.
15 aylık çocukların çoğunluğu (yaklaşık %75'i) anne ve baba kelimelerinden başka en az üç kelime daha söyleme becerisine sahiptir. Bu üç kelime genellikle mama, al, top, ver gibi ya tek heceden oluşan kelimeler ya da birbirinin tekrarı hecelerden oluşan basit sözcüklerdir.
Dil gelişimleri devam eden bebeklerin yaklaşık yarısı bu dönemde en az 3 kelime kullanmaya başlamıştır. Bazı bebeklerin kullandığı kelime sayısı 16 kelimeye kadar çıkmış olabilir.
Konuşma geriliği olan çocuk ya hiçbir şekilde konuşamaz ya da sadece birkaç sözcük kullanabilir. İsteklerini anlatma ve düşünme konusunda zorluk yaşayabilirler. Salya akıtma, çiğneme ve yutma sorunları ortaya çıkabilir. Anlaşılmaz sesler çıkarttığı görülebilir.
Sözel iletişim esnasında kişide meydana gelen bazı problemler nedeniyle konuşma seslerini düzgün veya akıcı telaffuz edememektir. Sözel iletişim esnasında kişide meydana gelen bazı problemler nedeniyle konuşma seslerini düzgün veya akıcı telaffuz edememektir.
19 Aylık Bebek Dil Gelişimi ve 19 Aylık Bebek Konuşması
- Bazıları söylenenleri anlamayabilir veya konuşamayabilir. Bu nedenle bir çocuk doktoruna muayene olunmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri