İlk önemli denge biçimleri; oturma ve ayakta durabilmedir. Çocuklarda motor becerilerde denge, daima önemli bir güdü olacaktır. Vücut kısımlarını, vücudun ağırlık merkezine göre etkili olarak kullanmayı öğrenecektir. Denge; yürüme, koşma ve atlama becerilerinin kazanılmasında da çok önemli bir faktördür.
İlk önemli denge şekilleri oturma ve ayakta durmadır. Dönme, eğilme , yukarı doğru uzanma, tek ayak üzerinde durma, çocuğun gelişimine paralel olarak ortaya çıkan diğer denge şekilleridir. Denge, yürüme, koşma ve atlama gibi becerilirin kazanılmasında çok önemli bir faktördür.
Bebeğin oturması, emeklemesi, ayakta durabilmesi gibi istemli hareketlerin ilk biçimidir. Bu hareketler, yaşamın ilk iki yılında kemik, kas ve sinir sistemindeki gelişime ek olarak bebeğe sağlanan alıştırma olanakları sonucu ortaya çıkar.
İLK KONTROL EVRESİ
Birinci yaş ile ikinci yaş arası, ilk sene ortaya çıkan ilkel hareketler üzerinde alıştırmalar yapıldığı ve bunların kontrol edildiği evredir. Duyu ve motor sistemleri arasındaki farklılaşma süreci ve algısal motor bilgilerin daha anlamlı biçimde bütünleştirilmesi gerçekleştirilir.
Temel Hareketler Dönemi
becerilerin kazanıldığı dönemdir. Bu temel beceriler koşma, atlama, sıçrama, sekme, yakalama, fırlatma, topa ayakla vurma gibi hareketlerdir.
İlgili 28 soru bulundu
Dengeleme hareketleri ( eğilme, esnetme, düşme-kalkma, dönme, ağırlık aktarma, atlama-konma, denge, itme, çekme v.b.) Nesne kontrolü gerektiren hareketler ( atma, yakalama, vuruş, yuvarlama, durdurma, raketle vurma v.b.)
Çocuklar okul öncesi eğitim ile sosyal, duygusal fiziksel ve zihinsel birçok beceri kazanır ve geliştirirler. Sosyal olarak paylaşmayı, sıra beklemeyi, kurallara uymayı, karşılıklı konuşmayı, oyun kurmayı, yaşıtları ile çıkan çatışmaları çözmeyi, kendini korumayı ve diğer çocukların haklarına saygı göstermeyi öğrenir.
Bu döneme ait hareket becerilerinin üç temel öğesi, denge, lokomotor ve manipülatif yeteneklerdir.
3. Temel Hareketler Dönemi (2-7 yaşlar): Tüm çocuklarda bulunan koşma, atlama, sıçrama, sekme, yakalama, fırlatma, topa ayakla vurma gibi temel becerilerin kazanıldığı dönemdir.
Birincil (ilkel) refleksler; moro refleksi, asimetrik tonik boyun refleksi, arama refleksi, emme refleksi, kavrama refleksi,plantar refleksi ve babinski refleksi gibi sıralanabilir.
Oturma, emekleme, yürüme, koşma, zıplama, tırmanma, sekme, hoplama gibi büyük kasları kullanarak elde ettiğimiz hareketleri kapsamaktadır. Kaba motor becerileri denge kurabilmeyi ve vücudun koordinasyonunu sağlayabilmeyi gerektirmektedir.
Refleks hareketler dönemi “bilgi toplama evresi (uterus içi-4ay)” ve “bilgi çözme evresi (4ay-1yaş)”; ilkel hareketler dönemi “reflekslerin ortadan kalktığı evre(0-1 yaş)”, “ilk kontrol evresi(1-2 yaş)”; temel hareketler dönemi “başlangıç evresi(2-3 yaş)”, “ilk evre (4-5 yaş)”, “olgunluk evresi(6-7 yaş)”; spor ile ...
Açık Beceri: eylem sırasında çevresel şartlar değişkendir ve tahmin edilemez. Kapalı Beceri: eylem sırasında çevresel şartlar sabittir ve tahmin edilebilir. Eylemden önce kişi plan yapabilir. Motor Beceriler: başarıyı belirleyen temel unsur hareket kalitesinin kendisidir.
3-)DENGELEME
Bireyin yeni karşılaştığı bir durumla daha önceden sahip olduğu yaşantılar arasında ortaya çıkan bilişsel çelişkiyi giderme çabasıdır. Bilişsel gelişim, zihindeki dengelerin bozularak yeniden kurulması ve bu işlemlerin (denge-dengesizlik-denge gibi) sürekli tekrarlanmasıyla oluşur.
Lokomotor beceriler, yer değiştirme becerileri olarak da adlandırılmaktadır. Lokomasyonda amaç, alan üzerinde hareket etmek yani vücudun yer aldığı alanı değiştirmek, bir yerden bir yere hareket etmektir. En önemli lokomotor hareketler emekleme, yürüme, koşma ve atlamadır.
Temel Hareket Eğitimi, aslında tüm spor branşları için atılan adımların ilk bölümünü oluşturur. Tüm spor branşlarına atılan ilk adımın temelini oluşturan Temel Hareket Eğitimi; fiziksel etkinliği doğru şekilde uygulamayı ve doğru şekilde sürdürmeyi öğretirken fiziksel gelişim kadar bilişsel gelişimi de destekler.
İlkel hareketler dönemini 1 yaşına kadar olan dönem ve 1 – 2 yaş arasındaki dönem olarak ayrı ayrı değerlendirmek mümkündür. Doğumla birlikte başlayan refleks davranışların kontrol altına alınmaya ve yönetilmeye başlandığı ilk 1 yaş, reflekslerin ortadan kalktığı evre olarak kabul edilir.
Smilansky, Piaget'in çalışmalarına dayanarak ve sembolik oyunun önemine dikkat çekerek 4 aşamalı oyun gelişimi modelini önermiştir; işlevsel oyun, inşa oyunu, dramatik oyun ve kurallı oyun.
Refleksif hareketler dönemi, doğum öncesi dönemde başlar ve doğumdan sonraki bir yıllık süreyi kapsar. Bebeğin refleksif davranışları, yeni doğan döneminde birincil bilgi kaynağıdır. Hareketler önceleri beceriksiz ve kaba hareketler olarak görülür, sinir sistemi geliştikçe hareket çeşitliliği artar.
Öğrenmeye hazırlık becerilerini temel olarak çocuğun öğrenmesini kolaylaştıran ve dikkatini derse/çalışmaya aktarmasına yardımcı olan beceri ve davranışlar olarak tanımlayabiliriz. Bu konuda aklınıza gelebilecek bütün davranışlar sıralanabilir.
1- Temel sosyal beceriler (selamlaşma, dinleme, konuşmayı başlatma, konuşmayı sürdürme, soru sorma, lütfen ve teşekkür etme sözcüklerini kullanma, kendini tanıtma, başkalarını tanıtma).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri