Öncelikle, bebek suyu yani bebeğe verilecek olan su yaklaşık 5-10 dakika kaynatılıp ılıtılmalıdır. Suyun bu şekilde sterilize edilmesi, sudan bebeğe mikrop geçme ihtimalini ortadan kaldıracaktır. Ancak uzun süre ve tekrar tekrar kaynatılmamalıdır. Aksi halde suyun mineral içeriği değişebilir.
Bebek Ne Kadar Su İçmeli? Bebeklere; 6 ila 12 ay arasında anne sütüne ek olarak günde yaklaşık 100-120 ml su, 1 ila 3 yaş arasında ise 1 litre su verilmesi önerilmektedir4, 5.
Eğer cam şişe bulunmuyorsa pet şişelerdeki suyu, son kullanım tarihine dikkat ederek tüketmek uygun olur. Bence; hazır alınan, küçük miktardaki ve şişesinde az beklemiş suları çocuğa verirken kaynatmaya gerek yok.
Küçük bebeklere 1 yaşına kadar verilecek suyun en az 10 dakika kaynatılması ve ılıtıldıktan sonra verilmesi gerekir. Gereğinden fazla ve defalarca kaynatılan suyun mineral içeriği değişeceğinden bu şekilde verilen su da olumsuz etkilere yol açabilir.
Bazı bebekler pipetli bardaklardan, bazıları ise suluklardan su içmeyi daha çok severler. Bebeğin severek su içmesi için ona hoşlandığı bir ürünle su verilmelidir. Özellikle üzerinde sevdikleri çizgi film karakterlerinin resimleri varsa, bu bebekleri su içmeye daha fazla teşvik eder.
İlgili 23 soru bulundu
6. aydan sonra bebeğe su verilmeye başlandığında dikkat edilmesi gereken bazı durumlar vardır. Öncelikle, bebek suyu yani bebeğe verilecek olan su yaklaşık 5-10 dakika kaynatılıp ılıtılmalıdır. Suyun bu şekilde sterilize edilmesi, sudan bebeğe mikrop geçme ihtimalini ortadan kaldıracaktır.
Musluk sularında bulunan; civa, kurşun ve arsenik hem annenin hem de bebeğin sağlığına zarar verir. Bebek daha doğmadan ciddi hastalıklara yakalanma riskiyle karşı karşıya kalır. Bahsedilen nedenlerden ötürü, içme suyunun sağlıklı ve temiz olmasına dikkat edilmesi gerekir.
"Su, her gün düzenli olarak yönetmelik şartları gereğince kontrol ediliyor. Bu da göz önüne alındığında kalsiyuma daha fazla gereksinim duyan bebekler ve yaşlılar, hazır su yerine musluk suyu tüketmeli. Kalsiyum ihtiyacı yüksek olan yeni doğan bebeklere, çocuklara ve yaşlılara hazır su içirilmemesini öneriyoruz.
biberon mamasını hazırlamak için içme suyu kullanılmalı, kaynatarak bile olsa musluk suyu tercih edilmemelidir. Kullanacağınız suyu 5 dakika kaynatıp, ılınınca toz mamayla karıştırın. Kapalı şişe suyu kullanıyor bile olsanız, kaynatmayı ihmal etmeyin.
Bebeğe verilen su 10 dakika kaynatılmış ve ılıtılmış olmalı ve kesinlikle açık su olmamalı. Su içmeye yeni başlayan bebeklere günde 300-400 ml, 1 yaş civarında ise 700-800 ml civarında su verilmelidir.
Sağlık Bakanlığı tarafından önerilen en iyi damacana su markalarından biri olan Buzdağı Su, ülke çapında temin edilmesi kolay olan sulardan biridir. Sakarya'da Keremali Dağları'nda çıkarılan kaynak sulardan elde edilmektedir. Buzdağı Su pH değeri 7,6 oranında ölçülmüştür.
Çünkü bebeğin gelişimi için ilk 6 ay sadece anne sütüyle beslenmesi gerekir ve anne sütünün %80'inden fazlası sudan oluşur. Bebeğe su verilmeye başlanması gereken dönem ise ek gıdaya geçilen, yani ilk 6 ay sonrasındaki dönemdir1.
Şiddetli dehidrasyonun belirtileri arasında, gözlerin içe çökmesi, aşırı uykulu olma hali ve aşırı huysuzluk vardır. Aynı zamanda bebeğin elleri ve ayakları soğuk olabilir, kafasında içe çökmüş noktalar bulunabilir. Şiddetli susuzluk yaşayan bazı bebekler koma haline girebilirler.
Bebekler 6 ila 9 ay arasındaki süreçte emeklemeye başlar. Katı gıda ile beslenmeye başlayan bebekler yavaşca fiziksel olarak güçlenmeye başlar.
Su, yaşamsal faaliyetlerin sürdürülmesine yardımcı olsa da 6 aydan küçük bebekler için aynı yararı taşımaz. İlgili içeceğin tüketimi, bebeğin hassas vücudu için enfeksiyon tehlikesi oluşturabilir. Bunun yanı sıra midede yer kaplayarak açlık ihtiyacının geçiştirilmesine de neden olur.
şu sıralar sanki sütüm azaldı. ben hazır suyu mama için kaynatıyorum,bazen de önceden kaynattığım hazır suyu biraz ılıtıp kullanıyorum.içme suyu olarak da hazır suyu kaynatmadan kullanıyorum. zaten mama hazırlarken suyun sıcak olması gerekiyor. bu yüzden suyu kaynatıyoruz ve mamayı öyle yapıyoruz.
"Su, her gün düzenli olarak yönetmelik şartları gereğince de kontrol ediliyor. Bu da göz önüne alındığında kalsiyuma daha fazla gereksinim duyan bebekler ve yaşlılar, hazır su yerine musluk suyu tüketmeli. Kalsiyum ihtiyacı yüksek olan yeni doğan bebeklere, çocuklara ve yaşlılara hazır su içirilmemesini öneriyoruz.
Yenidoğan Bebek Su İhtiyacını Anne Sütünden Karşılıyor
Ancak, bebeğe su verilmemesinin temel sebebi, zaten çok az miktarlarla beslenen bebeğin anne sütü yerine su içmesinin önüne geçmek. Buna karşın, bebek anne sütü haricinde mama gibi ek bir gıda alıyorsa, bebeğe su vermek gerekebiliyor.
Şişe İçinde Bekleyen Su, Bakteri Üretebiliyor
Evinizde, su ihtiyacınızı karşılamak için 19 litrelik damacana siparişi veriyor olabilirsiniz. Suya salınım yapma ihtimali olan BPA ve BHPF maddelerinin yanı sıra, bu damacanalar sağlığınıza zararlı olan bakterilerin üremesi için de uygun bir ortam oluşturabilir.
Anne sütü bol miktarda sıvı içerir, 6. ayını doldurmuş ve yürüme çağındaki çoğu bebek kısıtlama olmaksızın emzirildiklerinde emzirme yoluyla ihtiyaçları olan sıvıyı alabilirler.
UZMAN NE DİYOR? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Zermine Büyükkeçeci, “Damacana suyu cilt florasının olgunlaşmasına neden olarak alerjik reaksiyonu tetikleyebilir” diyor ve musluk suyu kullanılmasını öneriyor.
Bebeğiniz ilk başlarda ihtiyacı olan sıvıyı anne sütünden karşılar, ama zamanla süt miktarı azalıp ek gıda miktarı arttıkça ekstra suya ihtiyacı olacaktır. Ek gıdaya başladığınızda her 3 saatte bir sunarak, bebeğinize su içirme denemelerine de başlayabilirsiniz.
Anne sütü, yumurta sarısı, yarım muz ve biraz lor peyniri kahvaltısında olmalıdır. Çok az miktarda tereyağı, biraz ceviz ezmesi de temin edilerek tüm malzemeler püre haline getirilebilir. Bir diğer kahvaltı alternatifi ise pekmez, yumurta sarısı, peynir ve bebe bisküvisinden oluşan bir püredir.
Geleneksel yöntemlerden en çok uygulananı bebeğe şekerli su verilmesi. Şekerli suyun kan şekerini yükseltme etkisi ile fayda sağlayacağı inancı, bebeğin şeker dengesinin bozulmasına ve bebek tokluk hissettiği için emmenin gecikmesine yol açıyor. Bu nedenle bebeğe şekerli su vermeken kaçının.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri