Bebeğiniz doğduktan sonra ilk aylarda emzirme sıklığını mutlaka planlamalısınız. Bebeklerin fiziksel, bilişsel ve duygusal gelişimlerini desteklemek için ilk aylarda anne sütü ile beslenmesi oldukça önemlidir. 3 aylık bir bebeğin yaklaşık 3 saatte bir emzirilmesi önerilir.
Bebekler 9 aylık olduklarında ek gıda öğünleri 3'e çıkarılabilir. Gün içerisinde 3 kez anne sütü ile beslenebilirler. 10 aylık bebekler 3 öğün anne sütü, 3 öğün ek gıda ile beslenmeye devam edebilir.
Ortalama olarak 1 aylık bebeklerin 2 ila 4 saatte bir emzirilmesi gerekir.
İki aylık bebekler iki veya üç saat aralıklarla anne sütü ile beslenebilirler. 24 saat içerisinde bebeğinizi ortalama 6 ila 10 kez emzirebilirsiniz. Bu dönemde sadece anne sütü ile beslenmelidir. Anne sütünün faydalarını 10 Adımda Anne Sütü ve Faydaları başlıklı yazımızda okuyabilirsiniz.
1-6 ay arası bir bebek için aç kalabileceği maksimum süre 4 saattir. 6 aydan büyük bebekler ise en fazla 6 saat aç kalabilir. Ki bu sürelerle aç kalan bebekler muhtemelen çok ağlayacaklar, yorgunluktan uyuyakalacaklar ve kısa sürede tekrar uyanacaklardır.
İlgili 37 soru bulundu
Bebek birinci ayda annesini tanımaya başlar. Annesinin yüzünü, sesini ve kokusunu ayırt edebilir. Annesinin yanına gelmesi onu mutlu eder ve sakinleştirir.
2 Aylık Bebeğin Günlük Uyku Düzeni
Bebeğiniz gündüz yaklaşık 6 saat, gece ise 11 saat uyuyabilir. 6 saatlik gündüz uykusunu günün saatlerine bölebilirsiniz.
2 Aylık Bebeğin Kilosu ve Boyu Kaç Olmalı? Bebek gelişim tablolarında, kız ve erkek bebekler için ayrı ayrı gelişim aralığı verilmiştir. 2 aylık kız bebeğin boy ortalamasının 57 cm, ağırlığının ise 4750 gr olması beklenir. Erkek bebeklerde ise ortalama boy 58,5 cm iken ortalama ağırlık 5200 gr olmaktadır.
Anne sütünün sindirimi kolaydır ancak bebeklerin mide kapasiteleri küçük olduğu için az az ve sık beslenirler. Az miktarlarda beslendikleri için gece acıkıp emmek için ağlarlar. Eğer bebek gece kendiliğinden uyanmıyorsa 2-3 saatte bir bebeği uyandırıp emzirmek gerekir.
Bir aylık bebeğiniz 24 saat içinde 18 ila 20 saat uyuyabilir, günde 4-6 saatini ise uyanık geçirir. Bebeğinizi uyumaya hazırlamak için hatta sakinleştirmek, rahatlatmak ya da eğlendirmek için ninni dinletebilirsiniz.
Kolostrumun zamanla içeriği değişerek olgun süte dönüşür. Normal emziren bir anne günde 600 ml süt üretir.
9. aydan sonra bebek, geceleri uzun süre kesintisiz uyur. Gündüz iki kere kısa uyku periyodu uygulanır ya da tek gündüz uykusu uyuyabilir. 12. aydan sonra yani bir yaşına girdikten sonra gündüz uykusuna direnmeye başlar. Ancak en azından bir öğleden sonra uykusu olmalıdır.
3 aylık bebeğiniz toplam 5 saat gündüz uykusu uyuyabilir. Gece ise yaklaşık 10-11 saat uyuyabilir. Bebeğinizin her gün aynı saatte uyanmasına, akşam ise 20.00'yi geçmeden uyumasına özen gösterebilirsiniz. Çünkü uyku saati geçen bebeğiniz enerjik gibi görünse de zamanla huzursuzluk yaşamaya başlayabilir.
Ortalama çoğu bebek 15-30 dakika arasında emer. Fakat emzirmesi süresi bazen daha kısa veya uzun olabilir. Emzirme süresi bir memede 4 dakikadan kısa veya 30 dakikadan daha uzun olursa ve bebek 1-1,5 saatten daha kısa aralıklarla emmek isterse annenin bebeğini doğru emzirip emzirmediği mutlaka kontrol edilmelidir.
2 aylık bebek 2 ya da 3 saatte bir beslenmelidir.
1-2 aylık bebekler net göremezler. 50-100 cm uzaklığı seçerler. 25-50 cm'den ışığı, canlı ve mavi hariç renk, parlak, büyük cisimleri görür.
Her ne kadar bebeğin doğumu üzerinden 40 gün geçmeden dışarıya çıkartılmaması gerektiği gibi yaygın bir inanış olsa da, doktorlar annelere hazır hissettikleri andan itibaren bebeklerini mevsim koşullarına göre giydirerek ve gerekli tüm tedbirleri alarak dışarı çıkmalarını tavsiye etmektedir.
2 Aylık Bebek Aktivite Önerileri. Evde yapabileceğiniz bebek etkinlikleri arasında bebeğinizle konuşmak, şarkı söylemek, masaj yapmak, evin farklı odalarını ve eşyalarını tanıtmak sayılabilir. Bebeğinizle konuşurken bebek konuşması yerine düzgün konuşmanız daha yerinde olur.
Bebek gelişim tablosuna göre 2 aylık kız bebeğin boyunun, ortalama 57 cm., ağırlığının 4750 gr. ve baş çevresinin 38,3 cm olması beklenir. 2 aylık erkek bebeklerin boyu ortalama 58,5 cm. ağırlığı 5200 gr. ve baş çevresi 39,1 cm olarak hesaplanır. Tüm bu değerlerin ortalama değerler olduğu unutulmamalıdır.
Bebek doğduktan 40 gün sonra “bebeğin kırkı çıktı” denir ve kırk banyosu yaptırılır. Bebek 40 günlük olmadan dışarı çıkartılmaz. 40 gününü dolduran bebeğin artık yavaş yavaş uyku ve beslenme düzeninin de oturmaya başladığına inanılır.
Gaz sancısı olarak da tanımlanabilen kolik bebek tanısının koyulabilmesi için 3 ya da 4 aydan küçük bebekte, haftada en az 3 gün boyunca ve gün içinde yaklaşık 3 saat süren huzursuzluk, kasılma ve ağlama nöbetleri görülmesi gerekir. Kolik bebek varlığında ağlama, normal ağlamalardan farklıdır.
0-2 ay: 25-50cm mesafeden ışığı, canlı ve tek renkli (mavi hariç), parlak ve büyük cisimleri görür, ışığa bakar. Annesini fark eder. Çevredeki cisimleri merkezdekilerden daha iyi görür. Görme yaklaşık yüzde 5 düzeyindedir.
Bebek ilk doğduğunda aydınlığı ve karanlığı ayırt edebilir, görme tam netleşmemiştir ancak 15-20 santim uzağındaki cisimleri görebilir ve yakınındaki insanlara bakar. Göz teması kurmaya 3 aylıkken başlar.
11.ayın sonunda bir bebek tipik olarak;
El çırpar. Bye-bye diye el sallar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri