0-1 yaş arası bebeklerde bal yedirilmemesinin sebebi ise arıların bal yapma sürecidir. Arılar bal yaparken “kolostridyum botalium” adı verilen bir bakteriyi bala bırakıyor. Bu bakteri botulizm denilen bir tür zehirlenmeye yol açabiliyor.
Balı yulaf ezmesine veya yoğurda karıştırıp yedirebileceğiniz gibi tost veya krepin üzerine de birkaç damla damlatarak da bebeğine yedirebilirsiniz. Ayrıca hazırlayacağınız kek, kurabiye gibi hazırlayacağınız yiyeceklere şeker yerine bal ilave edebilirsiniz.
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, uzmanlar tarafından çocukların ancak 1 yaşından itibaren bal yemeleri öneriliyor. 12'nci ayını doldurmamış bebeklerde ise bal, “bebek botulizmi” denilen ciddi bir rahatsızlığa neden olabiliyor.
Anne Sütü Hakkında Bir Kaç Söz
Bebeklere bal kaç yaşında verilir sorusu ailelerin önemli sorunlarındandır. Her ne kadar bal bebeğiniz için besleyici bir gıda olarak görünse de bebeğiniz en az 12 aylık oluncaya kadar bal vermemelisiniz.
Bebekte bal zehirlenmesi belirtileri var ise ne yapılmalı? Bebeğinize bal verdiniz ve küçük yavru zehirlenme belirtileri gösteriyorsa; vakit kaybetmeden hastaneye gitmeniz gerekiyor. "Bal dokundu. Birazdan geçer" düşüncesiyle kesinlikle evde oturmayın.
İlgili 43 soru bulundu
Bebeğiniz 1 yaşını doldurduğunda bal verebilirsiniz. Ancak yeni başladığınız her gıdada olduğu gibi bebeğiniz balı tükettikten sonra 3 gün bekleme kuralına uymanız gerekir.
Yukarıda belirttiğim şekilde bir gündüz beslenmesi düzeni olan 1 yaşındaki bir çocuk gece aç kalmaz. Çocuk uyumadan önce süt içmeye çok alışmışsa yarım saat önce sadece anne sütü ya da devam sütü verilebilir (içine bisküvi katılmamış). Yalnız biberonuyla yatmasına izin verilmemelidir.
Süt ve bal bir araya gelince mükemmel bir ikili olur. Bu ikilinin en önemli özellikleri temizleyici ve antimikrobiyal olmasıdır. Hem sütün hem de balın cilt üzerinde olumlu birçok faydası vardır. Ballı süt içmek ise cildi içeriden besler.
1 yaşına kadar tuz yasak!
Çünkü bu yaşlar aşırı sodyum, yani tuz tüketimine bağlı ileri yaşlarda gelişebilecek tansiyon hastalığı yönünden belirleyici bir dönemdir. Bunun nedeni ise 1 yaşın altındaki çocukların böbrek fonksiyonları tam gelişmediğinden yüksek tuz ve elektrolit yükünü yeterince dengeleyememesi.
Bal alerjisi nadir görülen besin alerjilerinden biridir. Çocuklarda yetişkinlerden daha sık görülmektedir. Balın kendisinden kaynaklanabildiği gibi, özellikle balın içeriğindeki çiçek veya ağaç polen proteinlerine, bal arısı sekresyonlarına veya bal arısı vücut artıklarına karşı da ortaya çıkabilir.
Tadı ve akışkanlığıyla bebekler için ideal bir besin kaynağı gibi düşünülen bal, uzmanlar tarafından 1,5 yaşına kadar önerilmemektedir. Yiyecekleri tatlandırmanın en sağlıklı ve doğal yolu olan bal tüketimi için bebeğin 18 aylık olması beklenmelidir.
Ödüllere doymayan Eğriçayır balı, İtalya'da yapılan organik bal yarışması BİOLMİEL 'de altın madalyayı kazanmıştır. 46. Dünya Arıcılık Kongresi “Dünyanın En İyi Balı” Ödülü sahibi olan Eğriçayır balını tadanlar, tadına doyamıyor.
Tercihiniz organik markalar yönünde olsun mutlaka, City Farm ın balını tercih edebilirsiniz. Önceliği çiçek balına vermenizi öneririm, çam balı biraz daha ağır gelebilir.
Çünkü bebeğin gelişimi için ilk 6 ay sadece anne sütüyle beslenmesi gerekir ve anne sütünün %80'inden fazlası sudan oluşur. Bebeğe su verilmeye başlanması gereken dönem ise ek gıdaya geçilen, yani ilk 6 ay sonrasındaki dönemdir1.
''Bal 43 derecenin üzerinde sıcaklığa maruz kaldığında besin değerini yitirir, bu derecenin üzerinde süt veya çaya konulan bal tatlandırıcıdan öteye geçmez. Ilık süt, su veya meyve suyuna, çaya konulabilir. Balın kaynatılması ise bütün besin değerini yitirmesine neden olur.
Süt, kaynatmamak koşuluyla, tercihe bağlı olarak soğuk veya ılık içilebilir. Sütü vücut ısısına yakın, 35-40ºC de ısıtmak uygundur. Besin değerini koruması açısından sütün kaynamamasına dikkat etmek gerekiyor.
“Öksüren çocuğa ballı inek sütü verilmez, çünkü öksürükte artışa sebep olabiliyor.
1 yaş kız bebek kilosu; en düşük 7.52 kg, ortalama 9.39 kg, en yüksek ise 11.82 kilo olabilir. 1 yaş erkek bebek kilosu; en düşük 7.96 kg, ortalama 10.16, en fazla 12.82 kg olabilir.
Eğer bebek gece kalkmalarını alışkanlık haline getirmediyse, bebeklerin gece uyanma sebebi beslenme ihtiyacıdır. Bebekler geceleri genelde ilk 3 ay 3 kez, 3-6 ay arası 2 kez, 6-12 ay arası 1 kez beslenmek için uyanabilir. 1 yaşından sonra ise gece beslenmesinin kesilmesi ve bebeğin kesintisiz uyuması beklenir.
1. Akşam yatış ve sabah uyanma saatleri. 0-5 yaş arası tüm bebek ve çocukların, akşam uykusuna yatış saati en geç 20:00 – 21:00 arasında olması gerekirken, sabah kalkış saati ise en geç 8:00 olmalıdır. Bebeğinizin/çocuğunuzun, bu saatlerde salgılanan büyüme hormonlarına ihtiyacı büyüktür.
1) Şekerlenme
Tabii hakiki balın şekerlenme süreci ortalama 2 ayı bulmaktadır.
Bal Ne Zaman Yenmez? Bir süper gıda olarak lanse edilen balı, ne zaman tükettiğiniz önemli değildir. Önemli olan ne kadar tükettiğinizdir. İhtiyaç duyduğunuz anlarda önerilen tüketim miktarlarını aşmamaya dikkat ederek bal tüketebilirsiniz.
Çeşitli araştırmalar, uyku öncesi bal tüketiminin, uyku problemlerini gidermede yardımcı olduğunu göstermiştir. Bal, beyin ve karaciğer için yakıt görevi görmenin yanı sıra karaciğerden toksinlerin uzaklaştırılmasına da yardımcı olur. Balın, antibakteriyel ve antibiyotik etkileri de vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri