Salam, sosis ve sucuk gibi işlemden geçirilmiş etler, konserveler de 1 yaşından önce verilmemelidir.
1 yaşından itibaren bebeğiniz her şeyi yiyebilir. Bu dönemde bebeğinizin yeterli ve dengeli beslenmesi için dört temel besin gurubundan (Et-yumurta-kurubaklagil gurubu, süt ve süt ürünleri grubu, sebze-meyve gurubu, ekmek ve tahıl grubu ) ihtiyacı olan miktarlarda tüketmesini sağlayın.
Yukarıda belirttiğim şekilde bir gündüz beslenmesi düzeni olan 1 yaşındaki bir çocuk gece aç kalmaz. Çocuk uyumadan önce süt içmeye çok alışmışsa yarım saat önce sadece anne sütü ya da devam sütü verilebilir (içine bisküvi katılmamış). Yalnız biberonuyla yatmasına izin verilmemelidir.
İlgili 18 soru bulundu
1 yaş kız bebek kilosu; en düşük 7.52 kg, ortalama 9.39 kg, en yüksek ise 11.82 kilo olabilir. 1 yaş erkek bebek kilosu; en düşük 7.96 kg, ortalama 10.16, en fazla 12.82 kg olabilir.
Uzmanlara göre 7. aydan itibaren bebeklerin gece beslenmesine ihtiyaçları yoktur. Uzman çocuk psikologları ve uyku eğitimciler eğer bebeğiniz prematüre değil ya da gelişim geriliği yaşamıyor ise genellikle 6-8 ay arası uyku eğitimini ve 7-9 ay arası da gece beslenmesini kesmeyi öneriyorlar.
1-6 ay arası bir bebek için aç kalabileceği maksimum süre 4 saattir. 6 aydan büyük bebekler ise en fazla 6 saat aç kalabilir.
Çiğ yumurtada bulunabilme riski olan mikroplar, çocuklarda daha kolay etki gösterip hastalıklara yol açabilir. Bu yüzden çocuklarınıza çiğ yumurta ve çiğ yumurta içeren mayonez, hazır tavuk ve tatlı yedirmeyin. Yumurtanın beyazı, alerji riski taşıdığından 1 yaşından küçük çocuklara verilmemesi öneriliyor.
2 yaşındaki bebeğin kilosu ve boyu, cinsiyetine göre farklılık gösterir. 24 aylık erkek bebeklerin kilosu ortalama 12,5 kilogram, boyu ise ortalama 88 santimetredir. Aynı yaştaki kız bebeklerde ise kilo ortalama 11,9 kilogram ve boyu ise 86,8 santimetredir.
Acı yemenin bebeğe bilinen bir zararı yoktur.
Bebeğinizde bu dönemde zaman zaman öfke nöbetleri meydana gelebilir. Ağlama krizleri de söz konusu olabilir. Bunların nedeni 2 yaş sendromudur. Bebeğiniz eğer kızsa ortalama 11,5 kg, erkekse de 12,2 kg olacaktır.
Bebeklerde salça tüketimi oldukça dikkatli olunması gereken bir konudur. Bebeklerin ilk ek gıdaları kesinlikle salça içermemelidir. Bildiğiniz üzere 1 yaşına kadar bebeklere tuz ve şeker kesinlikle yasaktır. Bu nedenden dolayı bebeklere normal salçalar verilmez, çünkü içeriğinde ilave tuzlar bulunur.
TUZ BEBEĞİN KALP VE BÖBREKLERİNİ BOZABİLİR
“Bebeklerin 1 yaşından önce tuza ihtiyaçları yoktur” diyen Şengel'in verdiği bilgiye göre, tuz tüketimi bebeğin hassas olan böbrek işlevini bozabilir, kan basıncını yükseltebilir. Fazla oranda salça ve tuz içeren besinlere özellikle dikkat edilmeli.
0-1 yaş arası bebeklerde bal yedirilmemesinin sebebi ise arıların bal yapma sürecidir. Arılar bal yaparken “kolostridyum botalium” adı verilen bir bakteriyi bala bırakıyor. Bu bakteri botulizm denilen bir tür zehirlenmeye yol açabiliyor.
Genellikle 15-18 ay arası bebekler için tek gündüz uykusuna geçiş dönemidir. Tabii ki her bebeğin birbirinden farklı olduğu unutulmamalıdır, bu süre daha erken ya da daha geç olabilir.
Yenidoğanlar günde 16- 18 saat uyuyarak gelişir. 2 - 6 ay arasında uykudaki dalgalar daha net hale gelir. 2-12 ay arasındaki bebekler ise arada uyanıklık dönemleri olmak üzere toplam 14-15 saat uyur. 9. aydan sonra bebeklerin yüzde 90'ı gece boyunca deliksiz uyumaya başlar.
Yenidoğan bebekler doyduğu zaman anne memesinden veya biberondan kendilerini geriye doğru aratarak uzaklaşmaya çalışırlar. Bu durum yenidoğan bebeklerin doyduğunu ve emmeye devam etmek istemediğini gösteren işaretlerden biridir.
Sabah belli bir saatte uyanmasına özen gösterin ve bunun için bir uyku rutini oluşturun. Gündüz uykularına da aynı şekilde dikkat edin ve günün aynı saatinde uykuya dalmasını sağlayın. Böylelikle bebeğinizin bir uyku düzeni oluşacak ve gece daha sık uyanmayacaktır.
Ayda 180 cc (1 çay fincanı ) *1 yaşında 240 cc ( 1 su bardağı ) *Erişkinler ise 960 cc( bir sürahi ) ile karnını doyurmaktadır. *Bebeğin mide hacmi birinci aydan sonra kilogram başına 30 cc olarak kabul edilmektedir.
0-3 aylık dönemde kundak kullanıldığı için bebeğiniz yatak içerisinde ağladığı durumda yatağından alınıp sırtına pat-pat yapılıp sakinleşince geri koyularak ve bunu uyuyana kadar devam ettirerek yapılır.
0-2 yaş arasında akşam uykusuna yatış saati genellikle 18:30-19:30 civarında, 2-4 yaş arasında ise 20-20:30 civarında olmalıdır.
Uzmanlar bebeklerin mümkün olduğunca az çorap giymesini öneriyor. Çünkü bebekler çıplak ayakları ile hayatı tanıyorlar. Bastığı tüm dokuları, sıcaklıkları çıplak ayakları ile keşfediyorlar. Ayrıca çıplak ayakla emeklemek, yürümek, koşmak, tutunmak çok daha kolay.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri