Besin alerjisinin kesin bir tedavisi bulunmamaktadır. Besin alerjisi tanısı konulmuşsa; ilk önlem alerjiye neden olan besinden kaçınılmasıdır. Bebek sadece anne sütü alıyorsa annenin o besini içeren yiyecekleri almaması gerekmektedir. Ek besin alıyorsa, bu besinler çocuğun da diyetinden çıkarılmalıdır.
Besin alerjisi temelde, alerji yapan besinin diyetten çıkarılmasıyla tedavi edilebilir. "Eliminasyon diyeti" olarak adlandırılan bu yöntemde, alerji oluşturan besin diyetten elenirken, bu besinin içinde olduğu her şeyin diyetten çıkarılması gerekliliğinin hastaya belirtilmesi önem taşır.
Besin alerjisinin geliştiği şüphelenilen çocukların vakit kaybetmeden bir uzman tarafından muayene edilmesi gerekir. Besin alerjisi tedavi edilmediği takdirde, nefes darlığından bulantıya, kusmadan deride kaşıntıya kadar birçok soruna neden olabilir ve ileri vakalarda hayati risklere dahi yol açabilir.
Besin alerjisi bebeklerde genellikle 2-3 yaşında kendiliğinden kaybolmaktadır. Ayrıca 1 yaşından önce bebeklere inek sütü verilmemelidir.
Bebeklerde besin alerjisinin en büyük belirtileri şunlardır; kurdeşen veya döküntü, kaşıntı, hırıltı veya nefes darlığı. Besin alerjileri ayrıca mide bulantısı, kusma ve karın ağrısına da neden olabilir. Besin alerjisinin belirtileri çok hafif yaşanabilirken çok ciddi sonuçları da olabilir.
İlgili 44 soru bulundu
Bebekteki alerji belirtileri, sindirim sistemi sorunları olan ishal, kabızlık, kusma ve karın ağrısı şeklinde olabileceği gibi, deri üzerinde döküntü ya da kızarıklık biçiminde de görülebiliyor.
Genellikle 2-3 hafta içerisinde kendiliğinden geçer. Kronik ürtiker hastalarının ancak %25'inde şikayetler dış etkenlere bağlı olarak gelişmektedir.
Anafilaksi: Çocuğunuzun besin alerjisi teşhis edilip tedavi edilmediği ve bu yüzden alerjik olduğu gıda bilinmediği için, alerjik olduğu, vücudunun tepki gösterdiği besini yediğinde anafilaksi olarak adlandırılan şok durumu meydana gelebilir.
Bebeğinizin süt ve süt ürünlerine alerjisi varsa ek gıdaya 6. aydan itibaren sebze ve meyvelerle başlayabilirsiniz. Ek gıdaya geçişinizde, süt alerjisi olmayan bebekler gibi, patates, havuç, kabak, yerelması ve pırasa ilk verebileceğiniz sebzelerin başında yer alabilir.
Besin Alerjisinin Tedavisinde Antihistaminikler
Antihistaminiklerin pek çoğu eczaneden reçetesiz olarak satın alınabilir. Uyku yapmayan antihistaminikleri tercih edebilirsiniz. Alimemazin ve prometazin gibi bazı antihistaminikler 2 yaşın altındaki çocuklar için uygun değildir.
Alerji belirtileri genellikle alerjik gıdayı yedikten birkaç dakika sonra ortaya çıkar, bazen bu süre 2 saati bulabilir. Bazen ilk belirtiler düzeldikten sonraki 1-4 saat içerisinde (bazen daha uzun) tekrar alerjik belirtiler görülebilir. Buna bifazik reaksiyon denir.
Atopik dermatit dediğimiz alerjik ve kuru cilt yapısı olan veya banyodan hoşlanmayan bebeklere haftada 2-3 kere banyo yaptırılabilir. Bunun dışında kalan bebeklere yaz-kış günlük banyo önermekteyiz.
Bazı besinlere karşı gelişen alerjiler zaman içerisinde düzelme eğilimindedir. İnek sütü, yumurta gibi besinlere bağlı alerjiler yaşa bağlı olarak geçebilir, yer fıstığı, balık, kabuklu deniz ürünleri ve kuruyemiş alerjileri çok uzun yıllar hatta yaşam boyu devam edebilir.
Besin Alerjileri:
Alerjiler kendisini genellikle deride kırmızı döküntüler, kusma, aşırı gaz, kabızlık, ishal, yeşil ve sümükümsü kaka ya da kanlı kaka gibi çeşitli belirtilerle kendini gösterir. Bu tip alerjiler bebeğinizin geceleri sık sık uyanmasına neden olurken sağlıklı bir uyku almasını da engellemiş olur.
Ciltte kızarıklık, kaşıntı ve ödem plakları (ürtiker), dudaklarda ve göz çevresinde şişlik, karın ağrısı, kusma, nefes darlığı, öksürük, boğazda tıkanıklık hissi, dilde şişme, göğüs ağrısı, çarpıntı ve tansiyon düşüklüğü besin alerjisine bağlı bulgulardır. Anafilaksi ise en ağır besin alerjisi reaksiyonudur.
Yetişkinlikte ortaya çıkan besin alerjileri ise birçok hastada ömür boyu sürmektedir. Ciltte kızarıklık ve kaşıntı gibi basit reaksiyonlar tedavi edilmese bile genellikle aynı gün geçer. Öte yandan anafilaksi (alerjik şok) ölümcül olabileceğinden, acil müdahale gerektiren bir tıbbi durumdur.
Çocukluk döneminde görülen besin alerjileri bazı çocuklarda gelişme süreci içinde kendiliğinden yok olur kimi zaman da yetişkinlik döneminde de devam edebiliyor. Özetlersek, alerji ve alerjik astım büyüdükçe geçmez.
Bunlardan bir tanesi beslenmede bozukluk olması nedeniyle kilo alamamaya neden olur. Gelişim durabilir. Bunun nedeni besin alerjisi nedeniyle besin reddi, kusma, ishal reflüye bağlı olabildiği gibi diyet nedeniyle yeterince beslenememeye bağlı olabilmektedir.
En tehlikeli reaksiyon ise 'anafilaksi' adını verdiğimiz reaksiyondur. Aniden başlayıp ölüme neden olabilir. Eğer alerjen soluduğunuz bir şey ise gözleriniz, burun ve solunum sisteminiz etkilenir.
Bebeklerde ve Çocuklarda Ev Tozu Alerjisinin Tedavisi
Alerjilerin tedavisinde en etkili yöntem, alerjiye neden olan maddeden uzak durmaktır. Ancak ev tozu akarlarından kaçınmak pek kolay değildir. Çocuğunuzun alerjisi şiddetliyse ve uzun süre ilaç kullanıyorsa, alerji uzmanınız alerji aşı tedavisini önerebilir.
Besin alerjisinin sebep olabileceği; besin reddi, iştahsızlık, karın ağrısı, kusma, ishal, kabızlık gibi şikayetler çocuğun kilo alamamasına ya da kilo kaybına neden olarak büyüme geriliğine yol açabilir.
Alerjik bir reaksiyon değişen sürelerde sürebilir. Alerjik reaksiyon tipik olarak birkaç saatten birkaç haftaya kadar sürebilir. Alerjeninize uzun süre maruz kaldıysanız, alerjik reaksiyonunuz genellikle daha uzun sürer. Bir alerjik reaksiyonun semptom süresi ayrıca alerjene ve yanıtınızın ciddiyetine de bağlıdır.
Alerjik kaşıntı ve kabarma nasıl geçer diyorsanız papatya suyu size iyi gelebilir. Şayet kaşıntı durumunda elinizde papatya taneleri yoksa papatya çayını da kullanabilirsiniz. Antioksidan etkiye sahip olan bu bitki sayesinde kaşıntı kızarma ve kabarmaları önlemiş olursunuz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri