Doğumdan sonraki süreçte başlayan moro refleksi ilk üç aydan sonra yavaş yavaş kaybolmaya başlar. Beşinci aydan sonra refleksten alınan yanıt giderek azalır ve zamanla refleksten yanıt alınamaz. Moro refleksi altıncı ayla birlikte tamamen kaybolur.
Sıçrama refleksi
Önce kollar omuzlardan geriye doğru açılır, düz bir şekilde uzatılır. Sonra kollar dirseklerden bükülür ve tekrar gövdeye yaklaşarak sakinleşir. Bu refleks anne karnında başlar, doğumla devam eder ve 3'üncü aydan itibaren azalarak kaybolur.
Yani bebeğin merkezi sinir sisteminin bu ay aralığındaki gelişimi ile ortaya çıkar. Bebeğin kendi başını desteklemeye başladığı 2. ayda kaybolur. Bebeğin beyni olgunlaştıkça ve yaptığı hareketler üzerinde daha iyi kontrol geliştirdikçe bebek, bu ilkel reflekslere artık ihtiyaç duymamaya başlar.
Yenidoğan bebeklerdeki birçok refleksten biri de moro refleksidir. Moro yani “sıçrama” refleksi, yenidoğanların tamamında olan ve doğuştan gelen bir reflekstir. Sinir ve kas sisteminin koordinasyonunu gösteren bu refleks, doğumdan belli bir süre geçtikten sonra ise kaybolmaktadır.
Moro refleksi, hamileliğin 28. haftasında belirmeye başlar ve 32. haftasında yeni doğan bebeğinki kadar olgunlaşmıştır. Hamileliğin ilk 4 ayında normal kabul edilen bu refleks, bebeğin sinir ve kas sisteminin gelişmesine bağlı olarak en geç 6. ayda kaybolur.
İlgili 19 soru bulundu
Bebeğinizdeki Moro Refleksinin Geçmemesi Ne Anlama Gelir? Her bebek kendi hızında gelişir; bebeğinizin Moro refleksinin 2 aydan sonra da devam etmesi sorun değildir. Refleks 4 ay sonra hala geçmezse bu gelişimsel bir gecikmenin belirtisi olabileceğinden sağlık uzmanına danışabilirsiniz.
Moro refleksi, bebeklerin sinir sistemi ve kas gelişiminin bir göstergesi olarak kabul edilir. Genellikle bebeklerin doğum sonrası ilk aylarında en belirgin şekilde görülür ve bu refleksin zaman içinde kaybolması beklenir. Bu refleks, bebeklerin kendilerini koruma amacıyla gelişen bir tepki olarak kabul edilir.
İrkilme epilepsisi ani, beklenmedik ses veya somatosensoriyel uyarı ile tetiklenen nöbetlerle karakterizedir ve ilk kez 1901 yılında Gowers tarafından tanımlamıştır. 1955'de Alajouanine ve Gas- taut irkilme epilepsisini refleks epilepsiler içinde sınıflandırmıştır.
Bebeklerde İrkilme
Düşüyormuş gibi hissetmek, kötü bir rüya görmek, çok yemiş ve yediklerini hazmedemiyor olmak, aç olmak ya da başka konforsuz durumlar sıçramaya yol açar. Bebeklerde uykuya dalarken sıçrama, uyku esnasındaki den fazla olabilir. Bebeklerde sıçrayarak uyanma da çok yaygın şekilde görülür.
İrkilme, tüm memeliler için temel bir uyanık olma reaksiyonudur. Gönüllü olarak ortaya çıkarılamaz ve hızlı bir refleks yanıtıdır. Yetişkinlerde kişiler arası küçük farklılıklar dışında bu yanıt, başın bükülmesi, omuzların yükselmesi, dirseklerin, gövdenin ve dizlerin bükülmesinden oluşan bir motor patternde görülür.
Uykusuzluk da bebeklerin uykuda irkilmesinin altında yatan tetikleyicilerden bir diğeridir. Eğer bebeğin uyku sorunu yaşıyorsa ya da uykuya dalamama gibi problemleri varsa zaman zaman irkilmesi son derece normal.
Sebepsiz ve sık ani sıçramalar, ağzın tek taraflı çekilmesi, ağız şapırdatma, sık göz kırma, başın ani öne düşmesi, ellerin boks yapar gibi hareketleri, bacaklarda pedal çevirme hareketleri, ellerin ve kolların kasılı kalması, gözlerin bir tarafa devrilmesi ve sabit bakmalar nöbet olabilir.
Gövdeyi içe Eğilme Refleksi
Yenidoğan yüzüstü pozisyona getirilir. Bu pozisyonda iken, bir parmakla spinal kordun yaklaşık 5 cm gerisinden, yenidoğanın sırtına sıkça ve hafif hafif aşağı doğru dokunulur. Yenidoğan uyan verilen tarafa doğru fleksiyona geçerek cevap verir. Bu cevap yaşamın 2.-3'üncü ayında azalır.
Bebekler uykuda neden sıçrar sorusunun cevabı genellikle sindirim sistemiyle alakalıdır. Özellikle hala annesini emen bebeklerde sindirim güçlüğü ve buna bağlı olarak gaz sorunu görülebilir. Gaz sıkışması yaşayan bebek uykuda sıçrama gibi tepkiler verebilir.
Moro refleksi, sıçrama (irkilme) refleksi olarak da bilinir. Yüksek bir ses, ani bir tepki karşısında ya da bebeğin başının aniden çevrilmesi, aniden yatağa konulması durumunda bebekler kollarını açarak sırtlarını içe çekerek gererler ve sonra tekrar kollarını eski konumuna getirirler.
Beyin gelişiminde, yeni bağlantılar oluşturulurken kullanılmayan bağlantılar iptal edilir ve çocuk yeni bir beceri edinirken tekrar tekrar aynı şeyi yapar. "Tekrar”lar çocuğunuzun bir zihinsel sıçrama dönemine hazırlandığının işaretidir.
Tam uykuya dalarken birden düşme hissine kapılıp vücudumuzun silkindiğini çok görmüşüzdür. Oldukça yaygın olan bu hisse beyindeki iki bölgenin kontrol çatışması neden oluyor. Bunu bir rüyanın parçasıymış gibi algılıyorsak boşlukta düşüyormuş hissi oluşur; buna hipnik seğirme denir.
Stres ve Kaygı
Bu ana neden de irkilme, titreme ve sıçramaya yol açabilir. Her ne kadar bedeniniz uykuya dalıyor gibi gözükse de henüz uykuya hazır olmayan bir beyin vardır. Aşırı düşünmek ve kaygılanmak, beynin vücuda uyarı vermesine sebep olur. Ayrıca kaslarınız da bu uyarıdan etkilenerek kasılır.
Moro refleksi
Bir yetişkin olarak, şaşırtıcı bir şey olduğunda zıplayabilir ve göz kırpabilirsiniz. Moro refleksi tetiklendiğinde bebek başını geriye atar, kollarını ve bacaklarını dışarı atar, ağlar ve kol ve bacaklarını hızla geri çeker. Bu refleks sadece ilk 2 ay sürer.
Epilepsi hastalığı herhangi bir yaşgrubunda görülebilir ancak bu hastalığın en sık olarak tanı aldığı yaş gruplarını erken çocukluk dönemindeki ve 55 yaş sonrasındaki bireyler oluşturur.
Yalancı epileptik nöbetler (pseudoseizures), epileptik olmayan ama epilepsi nöbeti görünümünde olan, aslında psikiyatrik bir sorunun dışa vurumu olan klinik tablolardır. İyi bir nöbet gözle- mi ile epileptik bir nöbetten ayırt edilebilmesine karşın bu her zaman kolay değildir.
Jeneralize Nöbetler: Sara nöbeti ya da epilepsi krizi dendiğinde akla gelen ilk nöbet türü olan jeneralize nöbet türünde kişi, öncelikle kaskatı kesilir ve ardından yere düşer. Vücudundaki tüm kaslar istemsiz bir şekilde kasılıp gevşer.
Hasta uykuya dalarken beyin ve omurilikten oluşan merkezi sinir sistemi, gün içinde sürekli hareket ettikten sonra aniden hareketsiz kalan vücudu ölü sanar ve tekrardan harekete geçirmek için vücuttaki kaslara sinyaller gönderir. Bu sinyaller kasların, dolayısıyla vücudun ani kasılmasına ve titremesine sebep olur.
7-Landau refleksi: Bebek yüzüstü durumda iki el ile gögsünden tutularak yavaşça kaldırıldıgında baslangıçta sadece basını kaldırır, sonra sırtını ve bacaklarını gerer, sırtı konkav bir duruma gelir. İlk bir yıl içinde dört faz halinde görülen bu refleks, en karakteristik görüntüsüne altıncı ayda ulaşır.
4.2. Galant Refleksi:
Doğum esnasında ve doğumdan sonraki 4-6 aylık süreçte kaybolur. Galant refleksi doğum sürecinde bebeğin doğum kanalından aşağı doğru ilerlemesine yardımcı olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri