5 Yaşındaki Çocuğa Kanal Tedavisi Yapılır Mı? Çocuklarda kanal tedavisi, süt dişlerin kurtarılması için uygulanan tedavilerdendir. Diş hekiminin gerekli görmesi durumunda 5 yaşındaki çocuğa kanal tedavisi uygulanabilir.
Çocuklara uygulanan kanal tedavisi yetişkinlere yapılan kanal tedavisi ile karıştırılmamalıdır. Sanılanın aksine süt dişlere uygulanan kanal tedavisi oldukça basit ve kısa süren bir işlemdir. Uygulama sırasında öncelikle dişler uyuşturulacağından çocuklar işlem boyunca herhangi bir acı hissetmeyecektir.
Kanalların temizliği sağlandıktan sonra uygun ilaçlarla dişin içi doldurulur. Sağlıklı dişin üzerine uzun ömürlü olacak şekilde kompozit (beyaz) dolgu veya paslanmaz çelik kron gibi malzemeler uygulanarak yapısı sağlamlaştırılır. Bu işlemler duruma göre 30-45 arası sürebilir.
Bu şartlar sağlandığında yaklaşık 3 ila 4 yaşından itibaren kanal tedavisi yapılabilir. Daha küçük yaşta veya acil durumlarda anne-baba tarafından duygusal ve fiziksel olarak desteklenerek de tedavi yapılabilir.
Diş kanal tedavisi sürecinde diş ve çevresi enfeksiyondan arındırılır. Bu sırada ise hem diş hem de çevresi lokal anestezi ile uyuşturulur. Bundan dolayı da tedavi sırasında herhangi bir acı veya hissedilmesi mümkün değildir.
İlgili 25 soru bulundu
Dişlerin kökleri, diş eti ve çene kemikleriyle sıkı bağlantı içerisinde olduğundan kanal tedavisi ile kurtarılabilecek bir dişin çekilmesi, çocuklarda ilerleyici ya da kalıcı diş eti ve çene yapısı hasarlarına yol açabilir.
Modern yöntemlerle gerçekleştirilen kök kanal tedavisinin korkulacak bir yanı yoktur. Uygulama esnasında ağrı hissedileceğinden endişe edilse de, kök kanal tedavisi kolaylıkla gerçekleştirilen bir dolgu işleminden daha ağrılı değildir.
Bu şartlar sağlandığında yaklaşık 3-4 yaşından itibaren kanal tedavisi yapılabilir. Daha küçük yaşlarda veya mecbur kalındığı acil durumlarda ise ebeveyni tarafından duygusal ve fiziksel olarak koltukta desteklenerek de tedavi yapılabilir.
3 – 4 yaş aralığındaki miniklerde herhangi bir çürük problemine rastlarsanız dolgu tedavisi yaptırabilirsiniz. Çürüğün derin olması halinde ise uzman diş hekimleri, çocuklarda dolgu tedavisi yerine kanal tedavisini tavsiye edecektir. Dolayısıyla 4 yaşındaki çocuğa diş dolgusu yapılır mı sorusunun cevabı bellidir.
- Endodonti, diş pulpasına kadar ilerlemiş olan problemler ile ilgilenen ve tedavisini yapan diş hekimliği dalıdır. - Diş hekimliği eğitimini tamamladıktan sonra, pratik ve teorik eğitimini kök kanalı tedavisi bölümünde yapmış ve doktorasını tamamlamış uzman doktor endodontist adını alır.
Süt Dişleri Çekimi
Genel kural olarak 12 yaşına kadar süt dişlerinin görev yapması ideal durum olarak kabul edilir. Bundan önce çekilecek veya uygunsuz ağız ve diş bakımı nedeni ile kaybedilecek dişler gelecek dönem için bazı problemlerin sebebidir.
Diş çekimleri lokal anestezi altında yapılmaktadır. Süt dişlerinin aşırı sallandığı durumlarda topikal anestezik spreyle de uyuşturularak basitçe süt dişini çekebilmekteyiz.
Doğru yapılmayan kanal tedavisi sonrası bakteriler kök kanallarına yeniden girerek enfeksiyon oluşturabilir ve şiddetli ağrı meydana getirebilir. Diş üzerinde renk değişimleri gözlenebilir. Artan enfeksiyon sonrası dişte ve diş etlerinde şişlik oluşabilir. Apse oluşumuna bağlı olarak enfekte dişte akıntı oluşabilir.
Ancak, modern teknikler sayesinde kök kanallar bir ya da iki seans sonunda nispeten ağrısız ve konforlu bir şekilde tedavi edilebilir. Genel kanının aksine, hastalar kanal tedavisi sırasında ağrı hissetmez.
Ancak tedavi edilmemesi durumunda bakteriler dişin özü denilen kısma ilerleyerek iltihaplanmaya neden olur. Bu durumda kanal tedavisi gündeme gelir. İltihabın çok ilerlemesi halinde, şiddetli ağrı yaşanmasına karşın bu kişilerde kanal tedavisi mümkün olamıyorsa dişin çekilmesi gerekir.
Çocuklar, dişleri sürmeye başladıktan sonra en geç 1 yaşına geldiklerinde, hiçbir sorun olmasa dahi bir diş hekimine; mümkünse bir pedodontiste götürülmelidir.
Süt dişlerinin her birinin dökülme zamanı farklıdır. İlk çıkan alt ön kesici dişler dökülmeye başlar. Bu süreç genellikle çocuklar 5 yaşındayken yaşanır. Süt dişleri kaç yaşında dökülür, merak ediyorsanız, sürecin tamamının bitmesi 12 yaşa kadar uzayabilir.
Etkin, yeterli dozda yapılan bir anestezi mevcut iken dişinizin kanal tedavisi sırasında ağrıması ya da canınızın acıması söz konusu değildir. Kanal tedavisi sonrasında aynı gün veya takip eden birkaç gün içerisinde dişte basınç ağrısı ya da yemek yerken üzerinde hassasiyet oluşabilir.
1 Kanal tedavisi kaç dakika sürer sorusunun yanıtı ise ortalama olarak bir seans 30 - 60 dakika arasında sürebilir şeklindedir. Ancak kanal tedavi yapılacak dişin birden fazla kökü varsa bu işlem 2 saate kadar uzayabilir. Karmaşık durumlar veya ek tedaviler gerektiren durumlarda da tedavi süreleri daha uzun olabilir.
Çocuklarda diş çürümesinden kaynaklı olarak süt diş çekimi uygulaması yapılabilir. Çocuğun 1 yaşından itibaren dişleri çıkmaya başlar.
Kanal tedavisi, tahmin edildiği üzere zor bir süreçtir ve sabır gerektirir. Sürecin kusursuz ilerlemesi tedavinin her aşamasının büyük bir titizlikle uygulanmasına bağlıdır. Bu sürece gereken önem verilirse dişin uzun yıllar ağızda kalmaması için hiçbir neden yoktur.
En zor diş tedavisi hangisi? Tedavi zorluğu, hasta ve dişin durumuna göre değişkenlik gösterebilir. Ancak genel olarak, gömülü 20 yaş dişlerinin çekimi veya karmaşık kök yapısına sahip dişlerde kanal tedavisi daha zorlayıcı olabilir.
Kanal tedavisinden sonra şişliğiniz 1-2 gün geçmesine rağmen inmez, ağrılarınız 4-5 günden sonra bile yoğun bir şekilde devam eder ve yiyecekleri çiğnemekte zorlanırsanız doktorunuza danışmanız gerekebilir. Kanal tedavisinden bir hafta sonra tüm rahatsızlığınızın ve ağrılarınızın geçmesi beklenir.
Bu süreç 2-3 hafta sürebilir. Eğer ağrı kesici ile geçmeyen bir ağrınız varsa, hekiminizle iletişime geçiniz. Tek seans veya çoklu seanslı tedavi olmasına göre de semptomlar tekrar edebilir. Bu süreçte antibiyotik kullanımı önerilmez, kanal tedavisi ile enfeksiyon iyileştirilir ve tedavi tamamlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri