Bebeklerde kabızlığın çözülmesi için bol sıvı, su ve yüksek lifli gıdalar tüketilmelidir. Ayrıca püre, havuç, kayısı, elma ve çilek gibi besinler de bebeklerde kabızlık sorununu hızlı bir şekilde çözer.
Tahıllardan özellikle yulaf; meyve ve sebzelerden ise kayısı, armut, kırmızı erik ve sebzelerden balkabağı, kabak, semizotu ve kereviz gibi lifli sebzeler bebeğinizin daha yumuşak kaka yapmasına yardımcı olur.
Bebeğe günlük 60 – 100 ml kadar meyve suyu verilmesi, laksatif etkiyle kabızlığı önlerken ek gıda olarak gerekli besin ve vitaminlerin teminini sağlar. Günlük diyette lif yönünde zengin elma, armut, kuru erik püresi, bezelye gibi gıdalara ağırlık verilmesi kabızlığın giderilmesinde yararlıdır.
Mamanın sindirimi zor olduğundan, mama ile beslenen bebeklerin, anne sütü ile beslenen bebeklere göre kabız olma ihtimalleri daha yüksektir. Bebeklerde kabızlık çözümü için, masaj yapmak etkili olabilmektedir. Basit hareketlerden oluşan bebek masajı, bebeğin karın bölgesine, nazik hareketler yapılarak uygulanmalıdır.
İlgili 42 soru bulundu
Yüksek oranda lif bulundurması sebebiyle kayısı, kabızlık çözümü konusunda en etkili besinlerden biridir. Özellikle aç karnına kayısı tükettiğinizde bağırsaklarınız çalışmayı hızlandırır ve daha kolay dışkılamayı sağlar. En hızlı faydayı sağlamak için sabah uyandığınızda aç karnına bir bardak kayısı suyu içebilirsiniz.
Pırasa, bal kabağı ve benzeri diğer prebiyotik sebzelerle hazırlanan çorbalar kabızlık şikayetini rahatlatır. Prebiyotikler; iyi bakteriler olan probiyotiklerin bağırsak dokusuna tutunmasını sağlayan lif yapısıdır.
Sütün içerisinde yer alan bazı maddeler, kabızlığı tetikler niteliktedir. O nedenle sık sık kabızlık problemiyle uğraşanlar süt yerine yoğurt yemeyi tercih edebilir.
Bebekler ve çocuklarda aşırı miktarda muz tüketimi kabızlığa neden olabileceği için porsiyon kontrollü tüketmekte fayda var.
Beyaz ekmek, peynir, yoğurt, muz, patates ve havuç gibi sık yedirildiği zaman bebeklerde kabızlık yapan meyve ve sebzeler bir süreliğine yedirilmemelidir.
6-12 aylık bebeklerde muz püre olarak verilebilir iken dikkatli ve doğru miktarda tüketmek en idealidir. Çünkü fazla miktarda yenen muz ne yazık ki kabızlık gibi sorunlara yol açabiliyor.
Bebeklere ya da çocuklara doğrudan zeytinyağı içirmek doğru değildir. Tam içtiği esnada öksürükle zeytinyağı akciğerlere kaçabilir ve kabızlıktan daha tehlikeli bir tablo ortaya çıkabilir. Kabız olan çocuğa lifli gıdalar verilmeli, yemeklere zeytinyağı katılmalıdır.
Sıcak banyo, bebeğin dışkısını daha kolay atmasına yardım edebilir. Ayrıca banyo sırasında onun karnına masaj yapmak da faydalı olabilir. Anüsün dış tarafına krem veya vazelin sürmek de onun kakasını yapmasını kolaylaştıracaktır.
Kaka yaparken öne eğilmesini sağlayın.
Uygun kaka pozisyonu oldukça basit ve büyük bir fark yaratabilir. Bu pozisyon rektumu dikey pozisyona getirerek çocuğunuza yerçekiminin yardım etmesini sağlayabilirsiniz. Bu durum karın boşluğunu gererek kolonun boşaltımı için rektuma pompalama etkisi yapmasını sağlar.
Püre, havuç, kayısı, ezilmiş elma, çilek gibi besinler bebeklerde kabızlık durumunu çözecektir. Az sıvı ya da su tüketimi: Bol su tüketimi bebeklerin kabız olma ihtimalini düşürür. Kolay tuvalete çıkılmasını sağlar. Bu durumda bebekler rahat eder.
Midenin uzun süre tok kalmasına yardımcı olan mercimeğin glisemik indeksi düşüktür. Özellikle kabızlık problemine ve hazımsızlık problemlerine karşı doğal çözüm olan mercimek sayesinde bağırsaklar daha sağlıklı çalışır.
Yani ilk 6 ay bebeğiniz tüm beslenme ihtiyacını anne sütü ile karşılar. 6. ayını dolduran bebeğinize ise ek gıda vermeye başlayabilirsiniz. Ek gıdaya geçen 6 aylık bebeğiniz zeytinyağı tüketebilir.
Bebeğin ıkınma için gerekli, karın kaslarının henüz gelişmemiş oluşu, sürekli olarak yatar pozisyonda olması en önemli sebeplerdir. Bebeğin sadece anne sütü alması, kakanın sıvı olmasına sebep olur. Posalı ve yarı katı olmayan kakada anüsteki kasları uyarmayacağı için bebek kakasını yapamayacaktır.
Normalde günde en az bir defa kakasını yapan bir çocuk bunu iki-üç günde bir, hatta günlerce veya haftalarca yapmayacak şekle dönüştürebilir. Böyle bir durumda çocuğun iştahı da bozulur. Akabinde bu sorun çocuğun büyümesini, gelişmesini ve kilo almasını etkiler.
Formül mamayla beslenen bebeklerin en az günde 1 kez kaka yapması beklenir. Bebeğin 2 gün veya daha uzun süre kaka yapmaması kabızlığa dair bir belirti olabilir.
Bebeklerdeki kabızlığın genellikle yanlış beslenmeden kaynaklanır. Eğer bebeğiniz yeterli/dengeli beslenmiyorsa veya sindirim sistemi az çalışıyorsa kabız olabilir. Bunun dışında, ek gıdaya geçişte yediği besinler, kalsiyum yüksekliği, potasyum azlığı bebeklerde kabızlığın sebebi olabilir.
✓ Kabızlığa birebir: Öğle yemeğinden önce yenen bir elma, bağırsakta bakterilerin çoğalıp azalmasını ayarlamada rol oynar ve bu sayede kabızlığı önler.
Şeker pekmezi
İçeriğindeki zengin miktardaki demir, enerji depolanmasına yardımcı olduğundan ve kabızlığı önleme gibi faydalarından dolayı tüketilmesi gereken besinlerin başında gelir. Yatmadan önce bir çorba kaşığı pekmez kabızlığınızı hafifletir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri