- 5 ile 8 mg/dl arasında ise baş ve boyun bölgesinde sararmalar görülür. - 8 ile 10 mg/dl arasında ise vücudun üst bölümünde saramalar görülür. - 10 ile 13 mg/dl arasında ise vücudun alt kısmında sararmalar görülür. - 13 ile 16 mg/dl arasında ise kol ve bacaklarda sarılıklar görülür.
Sarılık Hakkında Sık Sorulan Sorular
Sarılığın erken safhalarında bilirubin değeri vücutta belirgin bir etkiye yol açmaz. Bununla beraber, özellikle yeni doğan bebeklerin çeşitli hastalıklarında, bilirubin değerinin aşırı yükselmesi durumunda (17 mg/dl'nin üstünde) ciddi bulgular gelişmeye başlar.
Yenidoğan Sarılığı
Yenidoğanda diğer antioksidan sistemler tam gelişmediği için sınırı aşmayan sarılıkaslında faydalı bile sayılabilir, oksijenin zararlı etkilerinden korur. Yenidoğan bebeklerin %8-10 u bilirubin değeri, belirlenen sınır değeri aşar ve sarılık nedeniyle yatış yapılıp tedavi edilmesi gerekir.
Bu seviye zamanında doğan bebeklerde yükşelerek 2-4. günlerde 6-8 mg/dl'lik pik (tepe) düzeyine ulaşmakta ve daha sonra düşmektedir. "Zamanında doğanlarda" fizyolojik sınırın üst düzeyi 12 mg/dl'dir. Zamanından erken doğan bebeklerde bilirubin 5-7. günlerde 10-12 mg/dl'lik pik düzeylerine erişir ve takiben düşer.
Yenidoğanın fizyolojik sarılığı, zamanında doğan sağlıklı bebeklerin yüzde 60- 80'i arasında görülen normal bir durumdur. Yenidoğan sarılığı, özellikle 38. gebelik haftasından önce doğan bebeklerde görülebilir. Sarılık, görsel olarak baş bölgesinden başlayarak gövdeye ve sonrasında kol ve bacaklara yayılmaktadır.
İlgili 29 soru bulundu
- 8 ile 10 mg/dl arasında ise vücudun üst bölümünde saramalar görülür. - 10 ile 13 mg/dl arasında ise vücudun alt kısmında sararmalar görülür. - 13 ile 16 mg/dl arasında ise kol ve bacaklarda sarılıklar görülür. - 20 mg/dl ise eller ve ayaklarda sarılık görülmektedir.
Mavi-yeşil spektrumda ışık kaynağı kullanılır. Bu ışık bilirubinin idrar ve dışkı yoluyla vücuttan atılmasını sağlar. Fototerapi bebeğe herhangi bir şekilde zarar vermez. Bebeğin gözleri ışıktan zarar görmemesi için kapatılır.
Hasta bir yenidoğanda sarılık görülmesi. Total serum bilirubin düzeyinin günde 5 mg/dl'den fazla artması Zamanında doğan bir bebekte bilirubin düzeyinin 13 mg/dl, anne sütü alıyorsa 15 mg/dl den yüksek olması
Bilirubinin kandaki normal oranı yeni doğmuş bir bebekte 1-2 mg/dl'dir. Bu değer 5 mg/dl'yi geçtiğinde sarılık gözle farkedilebilir bir duruma gelir. İlk belirti bebeğin göz akındaki sararmadır.
Yeni Doğan Bebekte Sarılığın Geçtiğini Nasıl Anlarız
Bebeğin cildi ve göz beyazlarındaki sarılık giderek solmaya başlar ve doğal bir renge döner. Bebeğin enerji seviyeleri artar ve daha uyanık hallerde olur. Bebek daha iyi kilo almaya başlar ve beslenme düzeninde düzelme görülür. İdrar ve dışkı rengi normalleşir.
Karaciğerin tam olarak olgunlaşmamasına bağlı olarak oluşan fizyolojik sarılık, genellikle doğumdan sonra bebeğin yaşamının ikinci günü başlar, üç ve dördüncü günlerde maksimum seviyeye ulaşır, giderek azalır ve biter. Bir hafta içinde bebekte kalıcı bir etki görülmeden normale döner.
Bebeklerde oluşabilen sarılığın tedavisinde en etkili yöntem bebeğin sıklıkla emzirilmesidir. Yenidoğan bir bebek günde 10 ile 12 defa emzirilmesi önerilmektedir. Bebek, vücutta bulunan bilirubin maddesini idrar ile dışarı atacağından dolayı bol bol emzirilmesi oldukça önemli bir durumdur.
Yetişkinlerde yükselen bilirubin değerinin tedavisi için öncelikle ilaçlar denenir. İlaçlar etkisini göstermiyorsa safra kesesindeki taşlar ve çamurlar temizlenmelidir. Genel cerrah eşliğinde yapılan operasyon sayesinde, bilirubin değeri düşer ve hasta eski sağlığına kısa sürede kavuşur.
Bebek, sarılık ve renksiz kaka dışında gayet sağlıklı görünür. Erken tanı konulup cerrahi girişim yapılmadığı durumlarda en geç bir yıl içinde safra birikimine bağlı siroz gelişerek bebekte karaciğer yetmezliğine sebep olur. En kısa dönemde karaciğer nakli yapılmadığı takdirde ise hayati kayıplar kaçınılmaz olabilir.
Sarılığın değerlendirilmesi kanda bakılan bilurubin ile yapılır. Sarılık dışında bebekte emmede azalma, fazla uyuma oluşur. Sarılık daha da artınca beyni etkileyerek tiz sesli ağlama, havaleye neden olabilir. İleriki dönemlerde sağırlığa neden olabileceğinden beyin etkilenme riski olanlara işitme testi yapılmalıdır.
Bebeklerde sarılığın geçmesi veya önlemek için annelerin mutlaka protein ağırlıklı beslenmesi ve günde 3 litre su tüketmesi gerekir.
Aralıklarla bebeğin kanı alınarak bilirubin düzeyinin güvenli sınıra düşüp düşmediği kontrol edilir. Işık tedavi sonlandırıldıktan bir iki gün sonra bilirubin seviyesi genellikle tekrar yükselir. Bu dönemde de doktor kontrolü tavsiyesi edilir.
Bilirubin, vücutta oksijen taşıyan kırmızı kan hücreleri parçalandığında üretilen sarı bir maddedir. Bilirubin kan dolaşımında karaciğere gider. Karaciğer bilirubinin şeklini değiştirir, böylece kaka yoluyla vücuttan atılabilir.
Anne sütünün içinde bulunan bazı maddeler, β-glukunoridaz isimli, bağırsaklarda bulunan ve bilirubinin geri emilimine neden olan bu enzimin hareketini arttırır.
Hepatit C. En tehlikeli olanıdır. Hastaların yarısında siroz hastalığına yol açar.
Fizyolojik olarak nitelendirilen yenidoğan sarılığı genellikle 1-2 hafta içinde kendiliğinden geçer. Bu süre içinde doktor bebeğin sık sık beslenmesini önerir. Anne sütü ya da formül mamayla yeterince beslenen bebek idrar ve dışkı yoluyla bilirubini vücudundan atar.
Bebekteki sarılık çok yüksek seviyelere ulaşırsa çok ciddi problemlere yol açabilir. Çünkü yüksek bilirubin beyne yerleşir ve bebeğin beyninde geri dönüşümsüz hasarlama yol açabilir. Özellikle işitme fonksiyonlarını olumsuz etkileyebilir.
Bebeğin üzerine sarı tülbent örtülürse sarılığının geçeceği batıl inançlara dayanıyor. Oysa sarı tülbent örtülmesinin sarılığa faydalarına yönelik bilimsel bir çalışma yok. Üstelik zaman kaybından başka bir işe yaramıyor.
Sarılığı olan bebek uykuya daha çok meyilli oluyor ve emmesi azalıyor. Bebeğinin karın, kol ve bacaklarında sarılık olması, beraberinde çok uyuması ve emmesinin zayıfladığının fark edilmesi halinde anne-babaların bebek kaç günlük olursa olsun hemen doktora başvurması gerekiyor.
Yenidoğan sarılığı tedavisi genellikle gerekli değildir çünkü semptomlar normalde 10 ila 14 gün içinde geçer, bazen nadiren daha uzun sürebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri